Blog
Sherry Tío Pepe podbija smak potraw
Winiarskie opowieści często splecione są z historiami obyczajowymi środowisk i społeczności, ale niewiele win może pochwalić się tak długim i ciekawym rodowodem, jak wina Sherry González Byass. Ale, co najciekawsze, niewiele win cechuje tak olbrzymia rozpoznawalność, granicząca z poczuciem współposiadania publicznego. Piszę głównie o białym winie wzmocnionym Tío Pepe, choć nie tylko. Każdy, kto był w Hiszpanii, musiał otrzeć się o tę nazwę. Bo Tío Pepe to chyba najsłynniejsze winiarskie logo i najsłynniejszy wujek Józek na świecie…
czytaj więcej
Jakie wino do sernika?
Sauternes ze swoim dużo lżejszym niż tokaj czy trockenbeerenauslese bukietem wydaje się idealny do ciasta na bazie kremowego sera z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej. Bo przecież taki właśnie jest sernik. Ale czy zawsze?
czytaj więcej
Słynne wina z Bordeaux
Wina z Bordeaux są tak znane i popularne, że ich nazwa weszła na stałe do słownika języka polskiego. Kolor bordowy bowiem pochodzi właśnie od ciemnoczerwonych win znad Żyrondy. Na niebywały sukces i bardzo wysoką jakość tych win wpłynęło i wpływa nadal sporo czynników.
czytaj więcej
Álvaro Palacios – Człowiek od projektów specjalnych
Nie ma drugiego tak wszechobecnego na liście 100 najlepszych winiarzy Hiszpanii, jak Álvaro Palacios – co potwierdzają najnowsze doniesienia Jamesa Sucklinga. Sześć jego win klasyfikuje się na samym podium tej listy, między 94 a 99 punktów…
czytaj więcej