Zamknij

Tytuł oferty z możliwością zmiany koloru czcionki

Klubowy zestaw kieliszki + dekanter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

108,50 Cena detaliczna
108,50 Cena promocyjna
Dodaj do koszyka
*Oferta ważna do 26.09.2019

Wina z regionu Bordeaux

winiarska mapa Bordeaux

Bordeaux było, jest i zapewne długo będzie centrum winiarskiego świata. Kto lubi wino po prostu musi poznać tę legendarną krainę. Dla początkujących wyzwaniem jest złożony system subregionalnych i gminnych apelacji, co sprawia, że samo wybranie wina z Bordeaux jest wyzwaniem. A przecież kusi nas legenda i jakość win z tego regionu. Bordeaux to największy apelacyjny region Francji zarówno pod względem wielkości produkcji, jak i wartości sprzedaży. Znajduje się tu szereg legendarnych i szalenie drogich producentów, ale w skali całego regionu powierzchnia ich winnic stanowi mały odsetek.

Położenie i klimat

Winiarska nazwa regionu pochodzi od miasta położonego nad Atlantykiem w zachodniej Francji u ujściu Garonny do Oceanu. Historycznie region nazywany jest Aquitanią, czyli krainą wód z uwagi na obfitość rzek, strumieni i zbiorników.

Rzeki Dordogne oraz Garonne tworzą rozległe estuarium, dzieląc region na trzy części. Na lewym brzegu Garonny znajdują się dystrykty Medoc, Graves oraz Sauternes. Obszar pomiędzy Garonną a Dordogne zajmuje apelacja Entre-Deux-Mers. Na prawym brzegu Dordogne i Garonny znajdują się apelacje Pomerol, Saint Emilion, oraz mniej znane Blaye Cotes de Bordeaux, Francs Cotes de Bordeaux i Castillion Cotes de Bordeaux.

 

Czytaj więcej Największy wpływ na klimat regionu wywiera ocean, ogrzewany tu przez ciepły prąd zatokowy. Dzięki temu okres wegetacyjny trwa tu dość długo, a ryzyko wiosennych przymrozków jest małe. Z drugiej strony morze przynosi duży poziom wilgotności, częste opady deszczu i wahania pogody. Dlatego tak wielkie znaczenie w regionie odgrywa rocznik. Wina z tej samej winnicy, ale z różnych lat potrafią zasadniczo różnić się jakością i ceną.

Odmiany

Prawie wszystkie czerwone i białe wina z regionu Bordeaux są blendami. Zgodnie z przepisami apelacyjnymi dopuszczonych jest 13 odmian, ale w praktyce dominują cztery czerwone: cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot i petit verdot oraz dwie białe: sauvignon blanc i sémillion.

Apelacje AOC

Łącznie w regionie jest ponad 60 apelacji różniących się od siebie rozmiarem: od lokalnych, obejmujących jedną gminę, po ogromne, rozciągające się w na obszarze całych subregionów. Podstawą jest apelacja AOC Bordeaux obejmująca cały region. Większe okręgi winiarskie wyróżniają się umieszczeniem na etykiecie swojej nazwy jak np. Medoc czy Entre-Deux-Mers. Dalej mamy apelacje gminne np. AOC Margaux czy AOC Saint Julien. Wszystkie pozostałe klasyfikacje odnoszą się do konkretnych posiadłości. Historycznie najbardziej znana jest tzw. klasyfikacja z 1855 roku.

Historyczne systemy apelacyjne

Médoc i Sauternes

W roku 1855 z okazji Wystawy Światowej w Paryżu Bordoska Izba Handlowa przedstawiła listę swoich najlepszych czerwonych win z Médoc i białych z Sauternes. Dwadzieścia siedem posiadłości, z których te wina pochodziły, znalazły się na liście klasyfikacyjnej z 1855 roku, obowiązującej do dziś mimo zmian, jakie zaszły w obrębie samych posiadłości. Chȃteaux wymienione na liście mają status crus classés. W Médoc posiadłości zostały podzielone na 5 klas. Na szczycie listy znajdują się Chȃteaux Lafite Rothschild, Latour, Margaux i Mouton Rothschild wraz z Chȃteaux Haut-Brion z Graves. W Sauternes są trzy klasy premier i deuxième cru oraz specjalnie stworzona dla Chȃteaux d’Yquem premier cru supérieur. W późniejszym czasie wprowadzono kategorię cru burgeois. Obecnie ten tytuł otrzymują nie posiadłości, tylko wina z wybranych, najlepszych roczników. Weryfikacja, komu ta nazwa przysługuje, odbywa się co roku.

Graves (Pessac – Léognan)

System klasyfikacji w Graves wprowadzono w roku 1959. Wina białe i czerwone są sklasyfikowane na dwóch równoległych listach. Wybrane winnice otrzymują tytuł cru classé bez dodatkowej hierarchii, przy czym muszą one być położone w obrębie apelacji.

Saint Emilion

W Saint Emilion klasyfikacja związana jest z systemem apelacyjnym. W obrębie regionu jest wyodrębniona apelacja Saint Emilion Grand Cru i w ramach tej apelacji są sklasyfikowane najlepsze chateaux. Niższą kategorię mają winiarnie z tytułem premiers grands crus classés oraz 64 winiarnie określone jako grands crus classés. Dwie winnice pierwszej klasy – Ausone i Cheval Blanc – wyróżnione są dodatkowo kategorią A.

Teoretycznie raz na 10 lat klasyfikacja jest weryfikowana.

Pomerol

W Pomerol nie ma klasyfikacji, chociaż znajduje się tu klika najbardziej prestiżowych posiadłości regionu Bordeaux jak np. Chateaux Petrus.

Druga etykieta

Wina wytwarzane z gorszych owoców, młodszych krzewów czy słabszych fragmentów winnicy są sprzedawane jako tzw. druga etykieta.

 

Oprac. Witosław Stępień

    Reklama
    Reklama
    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel