Wybrany punkt odbioru: brak wybranego punktu

Wina Riesling

sprawdź szczegóły

Riesling jest bardzo starą, pochodzącą z Niemiec odmianą białych winogron. Kolebką szczepu jest region Rheingau znajdujący się na północnym brzegu rzeki Ren. Poza Niemcami duże rejony upraw rieslinga znajdują się w Austrii, Czechach, Francji, północnych Włoszech, Australii, Nowej Zelandii, a także w USA i Kanadzie.

Riesling jest szczepem aromatycznym o kwiatowym bukiecie i wysokiej kwasowości. To odmiana wydajna, lubiąca wilgoć, doskonale rozwijająca się w okolicy lasów. Riesling jest odmianą późnodojrzewającą oraz wymaga terenów o dobrym nasłonecznieniu. Nadaje się do uprawy na glebie łupkowej i piaszczystej glinie.

Odmiana ta wymaga specjalnego traktowania podczas zbiorów ze względu na delikatną skórkę owoców. Obtłuczenie bądź zmiażdżenie skórki może wydzielić do soku taniny, dając wyraźnie szorstki smak, co skutkuje naruszeniem proporcji smaków i aromatów rieslinga. Owoce i sok z gron rieslinga podczas procesu winifikacji są często poddawane chłodzeniu. Po raz pierwszy dzieje się to tuż po zbiorze w celu zachowania delikatnego smaku winogron. Drugi raz proces ten odbywa się niedługo przed fermentacją. W przeciwieństwie do innej popularnej białej odmiany, czyli chardonnay, większość rieslingów nie przechodzi fermentacji jabłkowo-mlekowej.

Charakter wina

Jako młode wino jest zazwyczaj mocno owocowe i aromatyczne, może uwalniać aromaty owoców takich jak: jabłko, grejpfrut, brzoskwinia i agrest. Wina z rieslinga słyną ze swej wysokiej kwasowości, co nadaje im rześkości. Ze względu na kwasowość i gamę smaków kwalifikuje się do długiego leżakowania. Wysokiej jakości riesling jest w stanie nie tylko przetrwać, ale także dobrze smakować nawet 100 lat po powstaniu.

Czytaj więcej

Starzenie wina

Potencjał dojrzewania w latach dla win wytrawnych: 5–15 lat
Potencjał dojrzewania w latach dla win półsłodkich: 10–20 lat
Potencjał dojrzewania w latach dla win słodkich: 10–30 lat
Riesling jest odmianą, z której powstają jedne z najlepiej starzejących się win na świecie – wina, które przetrwają często tyle, co dobrej jakości czerwone z Bordeoux.

Najlepiej smakuje

Riesling ze względu na swoją wysoką kwasowość wspaniale nadaje się do potraw warzywnych, szczególnie tych z papryką i pomidorem, których smak dodatkowo uwydatni. Ponadto świetnie łączy się z owocami morza i rybami. Sprawdzi się także w połączeniach z lekkimi daniami z drobiu.

Regiony upraw

Riesling z Francji

Riesling należy do jednej z czterech tzw. szlachetnych odmian uprawianych w Alzacji. Ten pograniczny region należał kiedyś do Niemiec. Na obszarze pomiędzy górami Vosges a Renem znajdują się 3382 hektarów upraw tej odmiany ( r.2009) co pokazuje zdecydowany wzrost w porównaniu z rokiem 1958, gdzie uprawy zajmowały jedynie 787 hektarów. Dzięki temu jest to teraz najpopularniejsza odmiana w regionie, która wyprzedziła poprzedniego lidera, czyli sylvaner. Riesling z Alzacji jest tradycyjnie przeznaczony do produkcji win wytrawnych. Tylko rieslingi klasyfikowane jako Vendange Tardive oraz Selection de Grains Nobles są słodkie.

Riesling z Niemiec

Tutaj riesling jest zdecydowanie najpopularniejszą odmianą – uprawia się ją w każdym niemieckim regionie winiarskim. Łącznie tereny przeznaczone na uprawę rieslinga zajmują aż 22 434 hektary. Chociaż uprawiany jest praktycznie wszędzie w Niemczach, to zdecydowanie najlepsze miejsce do jego uprawy znajduje się w Mosel-Saar-Ruwer, czyli najchłodniejszym terenie do uprawy w Niemczech. Wina wyprodukowane w tym miejscu zawierają jedynie około 8% alkoholu oraz posiadają wyjątkową kwasowość, która potrzebuje trochę czasu w butelce, aby złagodnieć. Pomimo tego da się w nich odczuć delikatną owocową słodycz.

Riesling z Austrii

Uprawy rieslinga zajmują 1874 hektarów, co czyni go drugą najpopularniejszą odmianą w tym kraju (pierwsze miejsce dla gruner vetliner). Austriackie rieslingi są bogatsze od tych niemieckich, a także bardziej korzenne i mniej surowe od tych pochodzących z Alzacji. Najlepsze austriackie rieslingi pochodzą z terenów położonych na południowych stokach północnego wybrzeża Dunaju oraz rejonów Brundlmayer, Hirtzberger, Knoll, Loimet oraz Nigl.

Riesling z Włoch

Całkowite uprawy zajmowały 624 hektary w 2000 roku (co dowodzi, że ważniejszą uprawą jest we Włoszech riesling italico) głównie w chłodniejszych rejonach Alto Adige, Friuli, Kuenhof, Catina San Michele Appiano oraz Schwanburg.

Riesling uprawiany w innych krajach

Riesling uprawiany jest także w Hiszpanii (odnotowano tutaj 97 hektarów upraw, głównie w rejonie Katalonii), Luksemburgu (159 hektarów terenów przeznaczonych na uprawę, gdzie stanowi około 12% całości upraw w tym kraju, Czechach (uprawy zajmują 1270 hektarów, znajdując się przede wszystkim na południowych terenach Moraw), na Węgrzech (1283 hektary, głównie w południowo-centralnych terenach Kunsag, Csongrad i Tolna), a także w USA (w stanach Kalifornia, Oregon, Washington, Michigan i Nowy Jork), Australii (odnotowano 4401 hektarów upraw w 2008 roku, najlepsze rieslingi pochodzące z terenów Clare, Eden i Barossa Valley) i Nowej Zelandii (917 hektarów upraw, rejony produkcji to Dry River, Forrest Estate, Framingham oraz Palliser).

Inne nazwy: riesling reński, rheinriesling, weisser riesling, johannisberg riesling.

Oprac. Marta Gorajska
Gdzie występuje
Obszary upraw: Niemcy (nalepsze w Rheingau i nad Mozelą), Francja (Alzacja), Austria (zwłaszcza w Wachau i Kamptal), Włochy, Australia, Nowa Zelendia, Chile, Stany Zjednoczone (Waszyngton, Kalifornia).
Najlepiej podawać do
owoce morza drób ryby
      pixel