Wina czeskie
W Republice Czeskiej wyróżniamy dwa główne regiony winiarskie dzielące się na okręgi – mniejszy to Czechy zlokalizowany na północ od Pragi a większy to Morawy rozciągający się na południe od Brna. Powierzchnia winnic w całym kraju sięga 19 tys ha. Czesi produkują rocznie 605 tys hl. Z czego 485 tys hl to konsumpcja krajowa , reszta wysyłana jest na eksport. Obecnie winorośl uprawia prawie 18 winiarzy. Z dużej liczby małych, rodzinnych winnic słyną Morawy. Cechą winiarstwa Republiki Czeskiej jest zróżnicowana struktura uprawianych odmian, bogata rzeźba terenu oraz rozmaitość gleb.
Klimat
Region Morawy jest cieplejszy niż Czechy a pod względem temperatury najdogodniejsze tereny znajdują się w okolicach Mikulova i Velkich Pavlovic. Chłodniejsze Czechy leżą w cieniu opadowym Rudaw i Średniogórza Czeskiego. To typowy obszar północnej granicy uprawy winorośli, czego dowodem są miejscowe wina. Klimat jest kontynentalny, przejawia się tu także wpływ chłodnych i wilgotnych mas powietrznych nadchodzących znad Atlantyku lub Syberii.
Gleby
Pod względem pochodzenia geologicznego region winiarski Morawy dzieli się na część zachodnią, tworzoną przez odnogi Masywu Czeskiego oraz część wschodnią, do której dochodzą Karpaty Zachodnie. Tutejsze gleby powstawały na morskich i słodkowodnych osadach oraz lessach.
Różnorodność podłoża sprzyja wielości uprawianych odmian. Np. okolice Palavy mają gleby wapienne. W subregionie znojemskim pierwszorzędne winnice sadzone są na osadach żwirowo-piaszczystych osadach ,a w subregionie velkopavlovickim na glebach piaszczystych.Subregion słowacki ma z kolei żyzne ilaste podłoże.
Region winiarski Czechy ma geologicznie młodsze podłoże. Gleby powstawały tu na zwietrzałych skałach bazaltowych, a miejscami także na wapiennych skałach osadowych i aluwiach. Czeskie winnice korzystają z lokalizacji na ciepłych zboczach w pobliżu rzek Berounki, Łaby, Ohrzy i Wełtawy.
Na Morawy umiejętność upraw winogron przywieźli ze sobą rzymscy żołnierze obozujący w okolicy Mikulova. Rozwój winiarstwa na Morawach nastąpił w czasach Państwa Wielkomorawskiego, ale do największego rozkwitu doszło w okresie średniowiecza gdy cesarz Karol IV kazał sadzić winnice. W Valticach od XVII wieku działa nieprzerwanie rolnicza szkoła uprawy winogron. W większości winnic na Morawach uprawia się rieslingi z reńskim na czele. Powstają z nich zarówno wina wytrawne jak i słodkie , w tym również w wersji botrytyzowanej. Popularny i zwykle dobrej jakości jest też welschriesling, czyli ryzlink vlašsky. Odmiana ta charakteryzuje się tu owocowością ( agrestowo-porzeczkową) i rześkością. Morawy słyną z traminerów, stonowanych bez wybuchowej owocowości, nieprzesadnie przyprawionych, a przy tym niezwykle bogatych w nosie i na podniebieniu. Z win czerwonych należy wyróżnić pinot noir, czyli tutejsze rulandske modre. Dobrze wypada blaufrankisch, choć zwykle wtedy, kiedy nie przeładuje się go beczką. Wśród win słodkich na Morawach króluje palava z której powstają także wina wytrawne i połwytrawne, ale najlepiej jej chyba w wersjach BA i TBA (czyli vyběr z bobuli i vyběr z cibeb). Wychodowaną w Czechach odmianą jest też cabernet Moravia oraz andré.Czytaj więcej
Historia
Odmiany