Zamknij

Tytuł oferty z możliwością zmiany koloru czcionki

Klubowy zestaw kieliszki + dekanter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

108,50 Cena detaliczna
108,50 Cena promocyjna
Dodaj do koszyka
*Oferta ważna do 26.09.2019

Wina z Australii

Australijski shiraz to znak firmowy tego kontynentu. Przez ostatnie 30 lat Australijczycy włożyli mnóstwo pracy w to aby przekonać konsumentów że robią najlepsze na świecie wino z tego szczepu. Ale rynkowa siła win australijskich polega przede wszystkim na jego prostocie. Niemal cała produkcja przypada na łatwo rozpoznawalne na całym świecie wina odmianowe

Warunki upraw

Regionem produkującym najwięcej wina jest Południowo Wschodnia Australia charakteryzująca się ciepłym klimatem. Winny pas ciągnie się nieprzerwanie od południowej krawędzi Queensland na wschodzie przez region Victoria do Clare Valley (Południowa Australia) o zdecydowanie chłodniejszym klimacie. Drugim ośrodkiem upraw jest Australia Zachodnia (stolica Perth). Zimnolubne odmiany winogron uprawia się na najbardziej na południe wysuniętej wyspie Australii – Tasmanii. Zbiory zaczynają się w styczniu (Swan Valley, Hunter Valley) i trwają często do maja (Tasmania), a nawet czerwca!

Takiego zróżnicowania nie ma nigdzie indziej na świecie. Wynika ono z ogromnej rozpiętości stref klimatycznych. Odwrotnie niż na półkuli północnej tu im dalej na południe tym chłodniej. Ogromne znaczenie ma też wpływ morza. Dlatego wina australijskie mają różnorodną charakterystykę uzależnioną od strefy klimatycznej.

Odmiany

Shiraz i chardonnay to dwie główne odmiany Australii z których powstaje 44 % całej produkcji wina. Nie mniej Australijczycy starają się dywersyfikować produkcję robiąc wina m.in. z cabernet sauvignon, pinot noir i sauvignon blanc.

 

Czytaj więcej

Klasyfikacja

Pojęcie apelacji w wydaniu europejskim jest w Australii niemal nieznane. Każde australijskie wino posiada jakąś nazwę pochodzenia, czyli Geographical Indication (GI). Australia posiada prawo do zaznaczania nazwy pochodzenia wina na etykiecie: „Australian Wine” (lub „Wine of Australia”). Jednak bardziej niż apelacja w winach australijskich liczy się nazwisko wytwórcy i sława wina lub winiarni. Najważniejszymi regionami winiarskimi kontynentu są: Nowa Południowa Walia, Południowa Australia, Tasmania, Wiktoria, Zachodnia Australia, Dolina Barossa.

Regiony winiarskie w Australii

Australia Południowa

Administracyjnym centrum największego region winiarskiego Australii jest Adelajda. Wokół miasta rozciągają się ogromne obszary upraw winorośli z których najważniejsze tzw. zony to sztucznie nawadniana i bardzo żyzna Lower Murray z regionem Riverland, Flerieu, Limestone Coast, Mount Lofty, Far North i Barossa. Barossa jest oflankowana przez dwa regiony znane z win białych – Clare Valley i Eden Valley. Robi się tu znakomite wytrawne rieslingi słynące z mineralności i złożoności.

W Australii Południowej istnieją 704 jednostki posiadające licencję na produkcję wina (wiele z nich to holdingi mające więcej niż jedno takie pozwolenie) i ponad 3400 producentów winogron (wielu z nich to małe przedsiębiorstwa niezatrudniające dodatkowych pracowników). Region stanowi także centrum innowacji myśli winiarskiej i może pochwalić się różnorodnością stylu win w każdej kategorii – zarówno jakościowej, jak i cenowej. Tutaj winiarze mają niezwykle silną świadomość rynku.

Obok kultowych jednoszczepowych shirazów i chardonnay robi się tu również rodańskie kupaże gsm (grenache, syrah, mourvedere), uprawia się odmiany włoskie (sangiovese, barbera, nebbiolo). Australijczyków nie krępują biurokratyczne przepisy ani wiekowe tradycje. Liczy się teraźniejszość i najnowsze rozwiązania technologiczne zarówno w winnicy, jak i w winiarni.

Barossa

Dolina Barossa to strefa położona na obszarze Australii Południowej około 56 km na północny wschód od Adelaidy. W latach 80tych wraz z pojawieniem się butikowych winiarni wyspecjalizowanych w produkcji słynnych Barossa shiraz o bogatych czekoladowych i korzennych nutach znalazła się w czołówce najlepszych australijskich regionów. Dziś Barossa jest największym w Australii obszarem produkcji win jakościowych. Obok shiraza uprawia się tu też grenache, mourvedre, cabernet sauvignon, riesling, chardonnay i semillon.

Do Doliny Barossa nigdy nie dotarła filoksera wiec sadzone tu krzewy rosną na własnych korzeniach. Niektóre z nich szczególnie shiraz bywają bardzo stare.

Klimat w Doline Barossa jest kontynentalny ale liczne doliny oraz strome wzgórza tworzą dużą liczbę siedlisk z mikroklimatami. Winnice uprawia się na wysokościach od 230 m n.p.m. do 550 m n.p.m. Temperatury wahają się od wysokich przy dnach dolin stopniowo obniżają się wraz ze wzrostem wysokości. Generalnie ciepły klimat Barossy sprawia że winogrona dojrzewają bardzo łatwo zawierając dużo cukru i niski poziom kwasowości.

Dolina Barossa sąsiaduje z Doliną Eden. Winnice są tu ulokowane wyżej niż te z Barossy. Niższe temperatury umożliwiają uprawy m.in. rieslinga z którego słynie to miejsce.

Oprac. Witosław Stępień

 

Zobacz wina według regionów
      pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel