Wina z Węgier
Do dziś hipermarkety i dyskonty nadal oferują przeważnie tanie i słabe produkty od naszych sąsiadów. Aby spróbować wina z wyższej półki trzeba udać się do specjalistycznego sklepu. A jest z czego wybierać, bo Węgry mają bardzo bogatą paletę stylów i smaków, od win jednoodmianowych po złożone kupaże.
Klimat
Na Węgrzech panuje kontynentalny klimat, cieplejszy niż ten z północnej strony Karpat, ale ze znacznie krótszym sezonem wegetacyjnym niż w krajach śródziemnomorskich. Korzystna dla winorośli jest sucha i ciepła jesień. Zimy bywają mroźne z obfitymi opadami śniegu, ale trwają zdecydowanie krócej niż np. w Polsce.
Węgry są krajem o długiej i nieprzerwanej tradycji winiarskiej sięgającej czasów rzymskich. Zachowało się tu wiele regionalnych, autochtonicznych odmian winorośli. Właśnie takim węgierskim szczepem, który od dawna robi wielką karierę międzynarodową jest furmint. Ta biała odmiana winorośli kojarzona jest głównie z regionem tokajskim gdzie zajmuje 70% winnic. Szczep uprawiany jest również w Słowenii (pod nazwą šipon), na Słowacji, w Austrii (pod nazwą mosel) i w innych krajach europejskich. Na Węgrzech wyróżniamy 7 głównych regionów winiarskich: Tokaj, Eger, Duna, Panonia, Balaton, Észak-dunátúli i Sopron, dzielących się z kolei na 22 mniejsze okręgi.Czytaj więcej
Odmiany
Wino z furminta ma wysoką kwasowość, pachnie jabłkami, gdy jest młode, zaś z wiekiem pojawiają się w nim aromaty orzechów i miodu. Z tej odmiany można uzyskać wysokiej klasy wina wytrawne, ale z racji późnego dojrzewania i podatności na botritis (szlachetną pleśń) furmint słynie ze słodkich win aszú. Kolejną ważną białą odmianą dla Tokaju jest hárslevelű (słowacka lipovina). Z hárslevelű powstają proste wina półwytrawne, ale zdarzają się i bogate w typie szamorodni. Odmiana obok furminta jest najważniejszym składnikiem tokaju typu aszú, wnosząc charakterystyczne miodowo-korzenne nuty. Listę odmian kupażowanych w Tokaju dopełnia saárga muskotály (żółty muskat), ceniony ze względu na aromat.
Bardzo popularną na Węgrzech białą odmianą winogron jest olaszrizling (włoski rizling). Charakteryzuje go bogaty aromat ziół, słodkiej wanilii oraz kwiatów, zaś w ustach świeżość, lekkość i krągłość, często z wyraźnym cukrem resztkowym.
Na Węgrzech dobrze się mają muscaty np. wspomniany już wcześniej saárga muskotály oraz popularny w Europie Środkowej muskat ottonel. Robi się z nich głównie wina słodkie, ale zdarzają się również znakomite wytrawne. Cechą charakterystyczną tej rodziny winorośli jest bogaty bukiet, na który składają się aromaty pomarańczy, róży, geranium, kwiatów lipy, jaśminu, kolendry i wosku pszczelego. Na Węgrzech uprawia się również wiele odmian winogron czerwonych. Do najpopularniejszych należą kadarka, kékfrankosz (blaufränkisch), kékoportó (portugiser) pinot noir oraz cała gama szczepów, z których robi się lokalne kupaże. Do najsłynniejszych należy wino Egri Bikavér, na które może składać się aż 13 odmian: kékfrankosz, kadarka, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, menoire, kékoportó, balauburger, zweigelt, pinot noir, turán, bíborkadarka i syrah.Regiony winiarskie na Węgrzech