Wina portugalskie
Portugalię wyróżnia wielka ilość lokalnych odmian winorośli, zamiłowanie do robienia blendów oraz różnorodność stylistyczna. Wina czerwone mogą być sprężyste i owocowe lub potężne z mocnymi taninami, zaś wina białe są zwykle orzeźwiające, najlepsze gdy są młode.
Klimat Portugalii
W tym niewielkim kraju zaskakuje zróżnicowanie klimatyczne. Największy wpływ ma Ocean Atlantycki, sprawiający, że większa cześć Portugalii ma klimat morski. Ale w głębi lądu jest wiele miejsc, gdzie jest sucho i bardzo gorąco, co upodobnia klimat raczej do kontynentalnego. Czynnik wysokości w górach również ma wpływ na powstawanie mikroklimatów.
Odmiany win portugalskich
Najsłynniejszą odmianą portugalską jest pełna mocy, długowieczna touriga nacional. Króluje między innymi w Douro. Chociaż do niedawna koncentrowano się tutaj głównie na uprawie winogron służących do wyrobu słodkiego porto, obecnie powstają tu też wina wytrawne. Oprócz tourigi nacional powszechne w Portugalii są touriga franca, tinta cão, souzão, tinta amarela, fernão pires i tinta roriz czyli hiszpańskie tempranillo. Coraz więcej ciekawych win powstaje w Alentejo, Tejo i przebudzonym po okresie letargu jednym z najstarszych sklasyfikowanych portugalskich obszarów upraw winnej latorośli – Dão. Osobnym, wyspiarskim regionem jest Madera, posiadająca własne odmiany.
Oprac. Witosław Stępień