Wina chilijskie
W konkursie na najdłuższe państwo świata Chile zajęłoby wysokie miejsce. Kraj wciśnięty jest między góry a ocean i ciągnie się z północy na południe na długości 4,3 tys. km. Te dwa czynniki mają kapitalne znaczenie dla klimatu i determinują położenie winnic i charakter win chilijskich.
Winogrady ciągną się tu wąskim pasem o maksymalnej szerokości kilkudziesięciu kilometrów i długości około czterystu kilometrów, między stromymi szczytami Andów a zimnymi wodami Oceanu Spokojnego, w południowo-zachodniej części kontynentu.
Klimat
Klimat, który na północy ma charakter subtropikalny (znajduje się tu najsuchsza pustynia świata – Atacama), na południu jest bardzo chłodny z uwagi na bliskość bieguna południowego. Niemniej w większość regionów winiarskich w centrum panują warunki „śródziemnomorskie”. Suchy, stabilny klimat kształtuje tu chłodny oceaniczny prąd Humboldta, bez większych różnic między poszczególnymi latami, choć z licznymi niszami klimatycznymi.
Niskie opady rekompensuje woda obficie spływająca z andyjskich lodowców. Większość gleb ma pochodzenie wulkaniczne.
Cechą, która bardzo odróżnia miejscowe winiarstwo, jest wielkość gospodarstw rolnych. Winiarnie posiadające np. 500 hektarów upraw uważane są za małe. „Poważne” winiarstwo zaczyna się od tysiąca hektarów wzwyż. Małe winiarnie są nieliczne i zaczęły się pojawiać dopiero w ostatnich latach.
Odmiany
Izolacja geograficzna kraju sprawiła, że do Chile nigdy nie dotarła filoksera. Krzewy spokojnie rosną na własnych korzeniach. W Polsce popularne są zarówno białe jak i czerwone wina chilijskie, a najsłynniejszym z nich jest carménère. Ta odmiana jeszcze dwie dekady temu była powszechnie mylona z merlotem. Ale inaczej niż w pozostałych krajach Ameryki Południowej produkcja win chilijskich nie została zdominowała przez jeden szczep. Samego „właściwego” merlota uprawia się tu dwukrotnie więcej, a cabernet sauvignon – ośmiokrotnie więcej. Całość jakościowych upraw jest zdominowana przez najpopularniejsze szczepy międzynarodowe.
Jakość
Kluczem do sukcesu win chilijskich jest prostota, dobra jakość i niewygórowana cena. Zdecydowana większość białych i czerwonych win chilijskich to produkty odmianowe, łatwo zdobywające kolejne rynki znanymi na całym świecie nazwami szczepów, świeżością i owocowością oraz stałą jakością, na którą, z uwagi na stabilny klimat, nie mają zbytniego wpływu roczniki. Jeśli zebrać te czynniki w całość, otrzymamy wina, do których łatwo przyzwyczaić stałych klientów.