Wybrany punkt odbioru: brak wybranego punktu

Wina z RPA

Większość południowoafrykańskich terenów winiarskich rozciąga się wzdłuż wybrzeża Zachodniego Przylądka (Western Cape) na północ i wschód od Kapsztadu. Uprawa winorośli na tej szerokości geograficznej (między S 27˚ a S 34֯ ) jest możliwa dzięki chłodnemu oceanicznemu prądowi bengalskiemu, który niesie na północ wody z okolic Antarktydy. Morze, południowo-wschodni wiatr, nazywany tu Cape Doctor, oraz dostatek słońca formują korzystny dla winiarzy klimat. Zróżnicowanie mikroklimatów oferują też góry, kształtujące krajobraz regionu. Rozmaitość gleb, wysokości, kierunków i kątów nachylenia stoków pozwala winiarzom na uprawę wielu odmian winogron oraz produkcję win w różnych stylach – od białych do czerwonych, od wytrawnych po słodkie.

Najczęściej uprawianym w RPA szczepem jest cabernet sauvignon. Robi się z niego zarówno wina jednoodmianowe, jak i blendy np. w stylu bordoskim z merlotem i cabernet franc. Całkiem popularny jest merlot, z którego wina mają zwykle pełne ciało i śliwkowy charakter. Ciepły klimat sprzyja uprawie syraha. Wina z tej odmiany charakteryzują się wysoką zawartością alkoholu, aromatami dojrzałych czarnych owoców, czasami z ziemistymi lub mięsnymi nutami. Szczególnie ważne miejsce zajmuje w południowoafrykańskim winiarstwie odmiana pinotage. Szczep, będący krzyżówką pinot noir i cinsault, uznawany jest za narodowy. Robi się z niego wina w różnych stylach. Czasami jest kupażowany z innymi szczepami międzynarodowymi, co daje tzw. Cape blend, ale równie popularne są wina jednodmianowe. Typowe wino z pinotage jest lekkie, z charakterystycznym smakiem czerwonych owoców i wysoką kwasowością. Owoce ze starych krzewów są bogatsze, mają większe ciało oraz korzenne nuty. Pinotage potrafi mieć intensywny aromat kawy lub czekolady. Spośród białych odmian królem w RPA jest chenin blanc. Proste stołowe wina z tej odmiany mają smak i aromat owoców pestkowych (brzoskwinia, morela, czereśnia). Ambitniejsi winiarze robią wina ze starych krzewów, dzięki czemu są one bardziej skoncentrowane i złożone. Fermentacja beczkowa i dojrzewanie w drewnie daje winom większe ciało i tostowe, dębowe nuty. Inne popularne białe odmiany uprawione w RPA to colombard, sauvignon blanc chardonnay i muscat aleksandryjski. Z tego ostatniego szczepu robi się słodkie wina deserowe z późnego zbioru.

 

Czytaj więcej

Regiony i wina

Ponad 90% win robionych w RPA pochodzi z Zachodniego Przylądka. Obszar dzieli się na pięć regionów winiarskich: Breede River Valley (ze znanymi dystryktami Robertson i Worcester), Cape South Coast (m.in. Elgin, Overberg, Walker Bay), Coastal Region (Cape Town z Constantią, Darling, Franschhoek, Paarl, Stellenbosch, Swartland, Wellington, Tulbagh), Klein Caroo i Olifants River. Z kolei każdy region dzieli się na mniejsze jednostki tzw. ward.

 

 

Oprac. Witosław Stępień

Zobacz wina według regionów
    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel