Słynne winiarnie - odkryj najsłynniejsze winiarnie na świecie

To dzięki jednemu z ojców sukcesu apelacji Brunello di Montalcino, Ferruccio Biondi-Santiemu, winiarze w Montalcino mogą cieszyć się swoim unikalnym klonem odmiany sangiovese, zwanym tu brunello. W tej legendarnej winiarni wytwarza się wina, które mogą dojrzewać nawet kilkadziesiąt lat.
czytaj więcej

Nazwa Marlborough chyba u każdego konsumenta wina wywołuje oczywiste skojarzenie z sauvignon blanc. Marlborough jest regionem, który w kilku ostatnich dekadach zrobił chyba najbardziej spektakularną karierę w świecie wina.
czytaj więcej

Golan Heights Winery jest jedną z największych winiarni współczesnego Izraela i w pewnym sensie najważniejszym producentem w kraju. W opinii wybitnych krytyków winiarskich Izraela z Danielem Rogovem na czele, jest odpowiedzialna za umiejscowienie Izraela na mapie światowego winiarstwa.
czytaj więcej

Położona w Regionie Wschodnim Urugwaju Bodega Garzón jest miejscem wyjątkowym. Usytuowany na malowniczym odludziu obiekt 60 kilometrów dzieli od najsłynniejszego kurortu Ameryki Południowej – Punta del Este.
czytaj więcej

Jak na winiarską infrastrukturę Szampanii, w której dominują olbrzymie spółdzielnie i wielkie koncerny zajmujące się sprzedażą szeroko pojętych luksusowych dóbr, do których szampan należy bez dwóch zdań, Champagne Philipponnat, będąc prawdziwie rodzinnym producentem, stanowi miejsce niezwykłe.
czytaj więcej

Dom szampański Devaux założyli w 1846 roku bracia Jules i Auguste Devaux. Potem jednak firma z sukcesami zarządzana była przez „trzy wdowy” – wspaniałe, inspirujące kobiety działające z zadziwiającą energią i niezaprzeczalnym talentem.
czytaj więcej

Wina z Bordeaux są tak znane i popularne, że ich nazwa weszła na stałe do słownika języka polskiego. Kolor bordowy bowiem pochodzi właśnie od ciemnoczerwonych win znad Żyrondy. Na niebywały sukces i bardzo wysoką jakość tych win wpłynęło i wpływa nadal sporo czynników.
czytaj więcej

Wina powstające w tej bodedze są wynikiem powołania Ijalbów do tworzenia trunków z własną osobowością. A ponieważ wizje ojca i syna nie zawsze podążają tym samym torem, naturalną koleją rzeczy wina, które są ich dziełem, prezentują różne oblicza.
czytaj więcej

Bodega Agustí Torelló Mata znajduje się w sercu regionu Penedés, w Sant Sadurni d’Anoia. Wizytówką bodegi w świecie jest nadzwyczajna Cava Kripta.
czytaj więcej

Kooperatywa powstała w 1957 roku zrzesza dziś 480 winogrodników i należy do liderów w eksporcie słoweńskiego wina. Pomimo sporej produkcji, nawet w podstawowych liniach potrafi znakomicie oddać ducha niezwykłego regionu, który reprezentuje.
czytaj więcej

Blandy’s to jedyna na Maderze firma pozostająca do dziś w rękach rodziny założycieli. Jej początki datuje się na pierwszą połowę XIX wieku, kiedy to John Blandy, kwatermistrz w armii generała Beresforda, przybył na wyspę, aby pomóc w obronie Madery na wypadek ataku Napoleona.
czytaj więcej

W samym sercu piemonckiego Langhe, wśród wzgórz opiewanych w wierszach Cesare Pavese, znajduje się winiarnia Bosio. Powstała w 1967 roku staraniem i ciężką pracą Egidio i Angeli. Dziś jest w posiadaniu 200 hektarów winnic.
czytaj więcej

Pierwsze kroki w świecie markowych trunków Francis Abécassis zaczął stawiać w 1974 roku, gdy podjął decyzję o założeniu własnej firmy. Stał się właścicielem trzech posiadłości w Cognac, na które składa się obecnie 250 hektarów winnic.
czytaj więcej

W 1972 r. profesor Cornelius Ough z Wydziału Uprawy Winorośli i Enologii na Uniwersytecie Kalifornijskim w Davis odwiedził Izrael. Gdy zobaczył Wzgórza Golan, stwierdził, że gleba i klimat zapewnią tu idealne warunki do uprawy winorośli. W 1976 r. grupa młodych izraelskich winiarzy zasadziła tam krzewy sprowadzone z Kalifornii…
czytaj więcej

Głównym konsultantem enologicznym bodegi jest Pascal Delbeck. Jako szef zespołu technicznego i współtwórca tego winiarskiego projektu dokonał szczegółowej analizy gleb wchodzących w skład posesji, a po wybraniu najlepszych parceli podzielił je na 54 bloki według różnych terroirs, powstałych w wyniku działalności rzeki Duero w okolicach klasztoru…
czytaj więcej

Champagne Philipponnat to niewielki, rodzinny dom szampański z ciągłością produkcji sięgającą 1522 roku, na czele którego stoi Charles Philipponnat. Firma posiada 17 ha najpiękniejszych winnic obsadzonych pinot noir w Mareuil, Ay, Mutigny i Avenay.
czytaj więcej

Od kilkunastu lat winiarnia kojarzona jest niezmiennie z nazwiskiem Matta Thomsona, latającego winemakera uhonorowanego tytułem Najlepszego Wytwórcy Win Białych Roku na świecie. Ale udział Thomsona to tylko jedna strona medalu – druga to wieloletnie doświadczenie Judy i Neala Ibbotsonów, właścicieli winiarni, w trudnej sztuce winogrodnictwa…
czytaj więcej

Wszyscy, którzy choć trochę interesują się winem włoskim, wiedzą doskonale, że rodzina Biondi-Santi wyprodukowała pierwsze w historii brunello di montalcino. Co dociekliwsi wiedzą także, że stało się to w 1888 roku, a imię pioniera tego najdoskonalszego wina Toskanii brzmiało Ferruccio.
czytaj więcej
- 1
- 2