Wybrany punkt odbioru: brak wybranego punktu

Arnoux & Fils

Biondi-Santi

Strona główna / Blog / Słynne winiarnie / Arnoux & Fils

Dolina Rodanu

Niełatwo jest zamknąć złożony charakter win z Doliny Rodanu w jednym zdaniu, czy nawet jednym akapicie, i właściwie nie powinno to nikogo dziwić biorąc pod uwagę, jak długi jest to region i jak zróżnicowane wina mogą z niego pochodzić. Północ i Południe to właściwie dwa zupełnie odmienne regiony winiarskie. W końcu należą do dwóch różnych stref klimatycznych, a wina każdego z nich powstają w oparciu o inne odmiany. W charakterze bywają niezwykle odmienne: lekki, subtelny syrah nierzadko z dodatkiem viogniera nijak się przecież ma do masywnego, mocnego i ekstraktywnego châteauneuf-du-pape, kupażu aż kilkunastu odmian wygrzewających się w śródziemnomorskim słońcu.


Północna część Doliny Rodanu, poddana wpływom klimatu kontynentalnego, z chłodnymi zimami, ale i gorącymi latami, koncentruje się głównie na dwóch odmianach. Wśród czerwoności bezapelacyjnie króluje syrah, z kolei biel reprezentuje tu w większości viognier, któremu niekiedy towarzyszą marsanne i roussanne. Tradycyjnie dodaje się tutaj białe szczepy do lokalnego króla czerwieni, syraha, aby złagodzić jego ciężar i podbić aromatyczność wina. Północna część Doliny Rodanu ze swymi winnicami malowniczo położonymi na stromych, opadających w stronę rzeki tarasach cieszy się zasłużoną sławą wśród enoturystów.

Z kolei na Południu terroir nie jest aż tak jednorodne, w związku z czym znajdziemy tutaj zarówno większy wachlarz odmian, jak i stylów wina. Tutejszy klimat jest znacznie łagodniejszy, typowo śródziemnomorski. Suche lata zmuszają rodańskich winiarzy do nawadniania winnic. Wśród czerwonych odmian prym w tych stronach wiodą grenache i mourvèdre, które w połączeniu z syrahem tworzą słynną, charakterystyczną dla tego obszaru mieszankę „GSM”.

Kościół w Vacqueyras

Apelacje

Jak na francuskie standardy, system apelacyjny Doliny Rodanu nie jest szczególnie rozbudowany czy skomplikowany. Na dole piramidy znajduje się regionalna apelacja łącząca Północ z Południem, czyli AOP Côtes-du-Rhône, skąd pochodzi wiele soczystych, dorodnych win czerwonych, których podstawę stanowi grenache (minimum 40 procent). Uzupełnia się je kolejno syrahem, mourvèdre i innymi szczepami czerwonymi. Wina białe z kolei mogą zawierać maksymalnie 20 procent innych odmian niż grenache blanc, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc i viognier. Dopuszczalny minimalny poziom alkoholu wynosi 10 procent. Apelacja ta obejmuje swoim zasięgiem 171 gmin na odcinku 200 kilometrów między Vienne a Awinionem.


Następne w kolejności w południowej Dolinie Rodanu mamy apelacje podstawowe, wśród których wymienia się zwykle AOP Ventouxoraz wysunięte na północ AOP Grignan-les-Adhémar. AOP Ventoux to apelacja rozciągająca się na północ od rzeki Calavon, obejmująca 51 gmin w departamencie Vaucluse. Charakteryzuje się umiarkowanym śródziemnomorskim klimatem z wyraźniejszym niż w Luberon wpływem gór. Najwięcej powstaje tu win czerwonych, opartych na grenache, syrah, cinsault, mourvèdre oraz carignan. W stylu przypominają klasyczne rodańskie kupaże, są uniwersalne, bogate w aromaty, a w najlepszych wydaniach charakteryzują się żywiołowością i świeżością na podniebieniu.

AOP Grignan-les-Adhémar to dość duża pod względem obszaru apelacja w północnej części południowego Rodanu. Czerwone wina są tu produkowane z syrah, grenache,carignan, mourvèdre i cinsault. Wina te charakteryzują się bukietem złożonym z przypraw, czarnych i czerwonych owoców oraz lukrecji, mogą dojrzewać do 10 lat.

Mapa regionu

Bardziej wyrafinowane, długowieczne wina, idąc dalej w górę klasyfikacji rodańskiej, etykietuje się jako gminne, czyli Côtes-du-Rhône Villages. Na samym szczycie z kolei znajduje się siedemnaście crus, do których na Południu należą: Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Lirac, Tavel, Vacqueyras, Rasteau (wraz z Rasteau VDN), Beaumes-de-Venise (wraz z Muscat de Beaumes-de-Venise), Vinsobres, Cairanne; na Północy z kolei: Côte-Rôtie, Condrieu, Château-Grillet, Saint-Joseph, Crozes-Hermitage, Hermitage, Cornas i Saint-Péray.

AOP Cairanne to znajdująca się w północno-zachodniej części Vaucluse apelacja, obejmująca tylko jedną gminę. Panuje to klimat suchy, śródziemnomorski. Charakteryzuje się dużą ilością słońca i silnym wpływem mistrala. Cairanne dopiero w 2016 roku awansowało do poziomu samodzielnego cru. Wciąż jeszcze można spotkać butelki z tej gminy sygnowane jako AOC Côtes-du-Rhône Villages Cairanne. Wina czerwone stanowią tu ponad 90 procent produkcji. W nosie charakteryzują się aromatami czerwonych owoców i przypraw, na podniebieniu z kolei dominuje słodycz i gładkość tanin, z eleganckim, złożonym finiszem. Powstają z kupażu, w którym co najmniej połowę musi stanowić grenache, a syrah i mourvèdre – minimum 20 procent.


W 2005 roku do miana cru awansowały wina czerwone z gminy Beaumes-de-Venise. To wina mocno owocowe, wręcz likierowe w nosie, z czasem wzbogacane o aromaty czarnych owoców, skóry i ściółki leśnej. Do ich produkcji używa się oczywiście grenache, syrah i pozostałych czerwonych odmian jako dodatków. Ich potencjał dojrzewania ocenia się na pięć do ośmiu lat.

Jednym z najwyżej cenionych cru południowego Rodanu jest AOP Vacqueyras, gdzie winorośl uprawia się głównie na piaszczysto-gliniastych glebach. Powstające tu czerwone wina stanowią aż 95 procent produkcji i charakteryzują się głęboką barwą, aromatami czarnej wiśni i jeżyn, z nutami owoców kandyzowanych i fig. W ustach z kolei dominują niuanse pikantne, z dodatkiem skóry i dziczyzny, lekko przydymione i pieprzne, o wyrazistej taniczności. Grenache noir musi w nich stanowić co najmniej 50 procent blendu, natomiast syrah i mourvèdre nie mniej niż 20.

AOP Gigondas to bardzo stare cru z 1971 roku. Produkuje się tu wina masywne, o gęstej owocowości i aksamitnej taniczności. Cechują się również wysoką zawartością alkoholu sięgającą 15, a nawet 16 procent. Wina z tej apelacji muszą składać się maksymalnie w 80 procentach z odmiany grenache, z co najmniej 15 procentowym dodatkiem syrah i mourvèdre. 10 procent mogą stanowić inne czerwone odmiany z wyłączeniem carignan, którego w tejże gminie nie darzy się szczególnym szacunkiem.

AOP Châteauneuf-du-Pape, czyli „stary zamek papieża” to najstarsza francuska apelacja. To właściwie od niej zaczęła się trwająca nieprzerwanie do dziś tradycja ochrony prawnej znanych i cenionych win. Tutejsze białe châteauneuf, jedne z najwspanialszych win świata, powstają jedynie na marginesie produkcji potężnie zbudowanych, mocnych czerwonych win kupażowanych z aż dziewięciu różnych rodańskich odmian (grenache, cinsault, mourvèdre, syrah, muscardin, vaccarèse, counoise, picpoul, terret). Ich potencjał dojrzewania ocenia się na 10–12 lat.

AOP Crozes-Hermitage jest najpopularniejszą i najczęściej spotykaną apelacją północnego Rodanu. Powstała w 1937 roku i obejmuje 11 gmin położonych w Drôme na lewym brzegu Rodanu. Aż 90 procent produkcji win stanowią wina czerwone. Obszar ten nie jest jednorodny; na północy panuje klimat umiarkowany z silnymi wiatrami, z kolei w południowej części odczuwalny jest delikatny wpływ klimatu śródziemnomorskiego. W apelacji tej używa się wyłącznie odmiany syrah, choć dozwolony jest mały dodatek odmian białych. Powstają tu wina o ciemnogranatowej barwie, harmonijne, z równowagą pomiędzy owocami a taninami. Aromaty czerwonych owoców i kwiatów z biegiem lat nabierają więcej nut przypraw i skóry.

Od Chavanay na północy do Guilherand na południu na długości około 50 kilometrów rozciąga się apelacja AOP Saint-Joseph. Obejmuje ona 23 gminy w Ardeche i 3 w Loarze. Początkowo, kiedy powstawała w latach 50. ubiegłego wieku, była znacznie mniejsza, jednak sukces lokalnych win skłonił władze regionu do jej znacznego rozszerzenia w 1969 roku. Cechuje ją klimat kontynentalny, a winnice uprawiane są na tarasach. Głównym składnikiem tutejszych gleb jest granit z dodatkiem margli. Główną, a zarazem jedyną, uprawianą odmianą czerwoną jest syrah, przy czym dozwolone jest dodanie do ostatecznego blendu 10 procent białych odmian roussanne i marsanne. Powstają tu wina mocne o pieprznych aromatach przypraw z nutą fiołka. Są to jedne z najbardziej cenionych win nie tylko Doliny Rodanu, ale i całej Francji.

BBS11

Arnoux & Fils


Powstałe w 1717 roku w Vacqueyras Arnoux & Fils to jedno z najstarszych i jednocześnie ostatnich rodzinnych przedsiębiorstw w Dolinie Rodanu. Rodzinna winiarnia trwa nieprzerwanie od trzech stuleci i kultywuje tradycje przodków. Wiedza i doświadczenie zdobyte na przestrzeni lat sprawiają, że firma dysponuje szeroką ofertą win o wysokiej jakości, niezależnie od tego, czy powstały z owoców zebranych z rodzinnych winogradów w obrębie posiadłości Château Lestours Clocher czy z winogron skupowanych od lokalnych producentów.

Uprawa winorośli jest związana z rodziną Arnoux od 1717 roku, kiedy to hrabia François de Castellanne, de Lauris, de Vassadel, de Gérard, markiz Ampuis, de Lagneroux, właściciel ziemski Vacqueyras i okolic podarował działkę obsadzoną winoroślą Pierre’owi Bovis – przodkowi rodziny Arnoux. W ten sposób w rodzinie zapoczątkowano tradycje winiarskie z powodzeniem kultywowane do dziś. Należące obecnie do rodziny Arnoux winogrady rozciągają się na obszarze 40 hektarów.

W obliczu rosnącego pobytu oraz ugruntowanej reputacji win tworzonych przez Arnoux, w 1936 roku rozpoczęto produkcję także z lokalnie kupowanych winogron. Dzięki tej zmianie Arnoux byli w stanie sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu klientów szukających win z różnych apelacji Doliny Rodanu. Odpowiedzialny za tę decyzję Aimé Arnoux wprowadził tym samym rodzinną firmę na nowe tory. Zarządzanie rodzinnym interesem powierzył swoim synom: Jean-Marie i Régis. Obecnie firma pozostaje w rękach kolejnych przedstawicieli rodu; Marc i Jean-François, synowie Jean-Marie, są spadkobiercami rodzinnego know-how.

W rodzinnych winnicach o gliniasto-wapiennym podłożu, w łagodnym klimacie śródziemnomorskim uprawiane są charakterystyczne dla Doliny Rodanu odmiany takie jak grenache, syrah, mourvèdre, cinsault, grenache blanc i clairette. Powstają z nich wspaniale skoncentrowane, aromatyczne, idealnie wyważone wina, stanowiące idealną ekspresję niejednorodnych siedlisk Doliny Rodanu.

Jean-François i Marc Arnoux



Autor tekstu:
Dorota Romanowska

Dorota Romanowska

Przewodniczka enoturystyczna z wieloletnim doświadczeniem, redaktor magazynu „Czas Wina”. Posiada międzynarodowy tytuł WSET Level 3. Szczególnie interesuje ją kultura, historia i winiarstwo Półwyspu Iberyjskiego, Ameryki Łacińskiej oraz Włoch.

WINA


Poniżej prezentujemy wina Arnoux & Fils dostępne w ofercie Domu Wina.

Polecane
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel