Zamknij

Tytuł oferty z możliwością zmiany koloru czcionki

Klubowy zestaw kieliszki + dekanter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

108,50 Cena detaliczna
108,50 Cena promocyjna
Dodaj do koszyka
*Oferta ważna do 26.09.2019

Wiedza o winie

Co lubi shiraz?Co lubi shiraz?
Syrah, zwany w Nowym Świecie shirazem, to dziś jedna z najpopularniejszych odmian. Kiedyś uprawiana niemal wyłącznie na dwóch biegunach winiarskiego świata – w Dolinie Rodanu we Francji, oraz w Australii, w szczególności w Dolinie Barossa. Wina z tych regionów różnią się nie tylko przyjętym przez tradycję wariantem nazwy, ale przede wszystkim stylem.
czytaj więcej
Jak dobierać wino do czekolady?Jak dobierać wino do czekolady?
Czekolada ze względu na tłustą konsystencję może „odcinać” nasze kubki smakowe od innych wrażeń. Dlatego dobierając wino do czekolady, warto sięgać po te dobrze zbudowane, z porządną kwasowością oraz, co najważniejsze, o wyraźnie owocowym charakterze.
czytaj więcej
Jakie wino do sushi?Jakie wino do sushi?
Znawcom sushi i sashimi zapewne trudno się będzie pogodzić z myślą, że ktoś mógłby być tak szczególnie niefrasobliwy, by dobierać wino po prostu „do sushi”. To mniej więcej tak, jakbyśmy próbowali odpowiedzieć na pytanie, co pić „do sera”.
czytaj więcej
Zawsze jest czas na kieliszek chardonnayZawsze jest czas na kieliszek chardonnay
Mówi się, że chardonnay to jedna z najbardziej uniwersalnych odmian, jeżeli chodzi o łączenia z potrawami. Na szkoleniach i degustacjach Wojciech Giebuta przytacza z uśmiechem na twarzy wypowiedź Bridget Jones, która zawsze powtarzała, że dla niej chardonnay pasuje do wszystkiego. Można się śmiać z autorki słynnego „Dziennika”, ale faktycznie zasada „gdy nie wiesz co podać – podaj chardonnay” jest często stosowana i co więcej, na ogół się sprawdza.
czytaj więcej
Jakie dania najlepiej łączyć z winami z odmiany muscat?Jakie dania najlepiej łączyć z winami z odmiany muscat?
Czarujące bujnymi aromatami moscato, jest idealnym winem do dań kuchni syczuańskiej, tajskiej czy wietnamskiej. Doskonale radzi sobie z pikantnymi potrawami, jako że zazwyczaj ma niski poziom alkoholu, a dość wysoki cukru.
czytaj więcej
Co, jak nie muskat, na wiosnę?Co, jak nie muskat, na wiosnę?

Muskat jest jedną z najstarszych odmian winorośli wykorzystywanych przez człowieka;  prawdopodobnie pochodzi z Bliskiego Wschodu, a był stosowany w winiarstwie już przez starożytnych Greków. Dziś muskaty spotkać można praktycznie na całym świecie; wszędzie tam, gdzie uprawia się winorośl.

czytaj więcej
Jakie dania najlepiej łączyć z winami z odmiany sauvignon blanc?Jakie dania najlepiej łączyć z winami z odmiany sauvignon blanc?
Sauvignon blanc jest białą odmianą winorośli, która w ostatnich kilku dekadach zrobiła naprawdę oszałamiającą karierę. Obecnie uprawiana jest jaki świat długi i szeroki, a zróżnicowane warunki klimatyczne skutkują czasami bardzo odmiennymi winami.
czytaj więcej
Na dzikie wino czas, czyli co podać do sauvignon blanc?Na dzikie wino czas, czyli co podać do sauvignon blanc?

Tradycyjnie w pierwszy piątek maja świętujemy Dzień Sauvignon Blanc. Czas po temu znakomity, bo wspaniale rześkie sauvignon doskonale komponuje się z ciepłą, słoneczną aurą.

czytaj więcej
Jakie dania najlepiej łączyć z winami z odmiany viognier?Jakie dania najlepiej łączyć z winami z odmiany viognier?
Grona viogniera mają grubą skórkę oraz zazwyczaj niską kwasowość i potrzebują dużo słońca, by w pełni dojrzeć. Zdecydowana większość viognierów powstaje w tankach ze stali nierdzewnej, a tylko niewielka część bogatych, najlepiej zbudowanych win nadaje się do fermentacji w dębowych, czasami nowych, beczkach.
czytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel