Wiedza o winie

Tokaj to jeden z najoryginalniejszych i najwybitniejszych regionów uprawy winorośli na świecie. Licząca już kilka wieków, nieprzerwana tradycja tworzenia tu win z owoców zarażonych szlachetną pleśnią (Botrytis cinerea) rozsławiła Tokaj jako miejsce, w którym powstają najlepsze słodkie wina świata.
czytaj więcej

Podczas wycieczek, towarzyskich spotkań czy rodzinnych weekendów często będziemy jadali na świeżym powietrzu. Warto dobrze przygotować się do piknikowego sezonu, także pod kątem enologicznym.
czytaj więcej

23 kwietnia tego roku wypada w piątek. To naprawdę świetnie się składa dla wszystkich miłośników najsłynniejszego musującego wina Półwyspu Iberyjskiego o nazwie cava. Jeżeli ktoś jeszcze jakimś cudem nie należy do tej grupy, Międzynarodowy Dzień Cavy przypadający właśnie 23 kwietnia jest najlepszym momentem, by owo niewątpliwe niedopatrzenie nadrobić.
czytaj więcej