Wiedza o winie
Jakie dania do win tokajskich?Tokaj to jeden z najoryginalniejszych i najwybitniejszych regionów uprawy winorośli na świecie. Licząca już kilka wieków, nieprzerwana tradycja tworzenia tu win z owoców zarażonych szlachetną pleśnią (Botrytis cinerea) rozsławiła Tokaj jako miejsce, w którym powstają najlepsze słodkie wina świata.
czytaj więcej
Jakie wino na grilla?Podczas wycieczek, towarzyskich spotkań czy rodzinnych weekendów często będziemy jadali na świeżym powietrzu. Warto dobrze przygotować się do piknikowego sezonu, także pod kątem enologicznym.
czytaj więcej
Świętuj z nami Międzynarodowy Dzień Cavy!23 kwietnia tego roku wypada w piątek. To naprawdę świetnie się składa dla wszystkich miłośników najsłynniejszego musującego wina Półwyspu Iberyjskiego o nazwie cava. Jeżeli ktoś jeszcze jakimś cudem nie należy do tej grupy, Międzynarodowy Dzień Cavy przypadający właśnie 23 kwietnia jest najlepszym momentem, by owo niewątpliwe niedopatrzenie nadrobić.
czytaj więcej
Historia odmiany malbecMalbec stanowi winiarską wizytówkę Argentyny i jak żadna inna odmana ta utożsamiana jest z winami powstającymi na terytorium tego olbrzymiego kraju.
czytaj więcej
Świętuj z nami Światowy Dzień Malbeca!Przypadający 17 kwietnia Dzień Malbeca to święto o zasięgu międzynarodowym, które w kalendarzu winiarskich imprez pojawiło się z inicjatywy organizacji Wines of Argentina, zajmującej się promocją argentyńskich win na rynkach zagranicznych. Po raz pierwszy Dzień Malbeca obchodzono hucznie 17 kwietnia w 2011 roku i wydarzenie to zyskało sobie rangę historyczną; z roku na rok przybywało najrozmaitszych imprez organizowanych przez agencje argentyńskie w krajach plasujących się w czołówce odbiorców win z tej odmiany. Ze względów oczywistych w roku bieżącym większość z nich przeniesiono do internetu.
Sherry Tío Pepe podbija smak potrawWiniarskie opowieści często splecione są z historiami obyczajowymi środowisk i społeczności, ale niewiele win może pochwalić się tak długim i ciekawym rodowodem, jak wina Sherry González Byass. Ale, co najciekawsze, niewiele win cechuje tak olbrzymia rozpoznawalność, granicząca z poczuciem współposiadania publicznego. Piszę głównie o białym winie wzmocnionym Tío Pepe, choć nie tylko. Każdy, kto był w Hiszpanii, musiał otrzeć się o tę nazwę. Bo Tío Pepe to chyba najsłynniejsze winiarskie logo i najsłynniejszy wujek Józek na świecie…
czytaj więcej
