Wiedza o winie
Sherry Tío Pepe podbija smak potrawWiniarskie opowieści często splecione są z historiami obyczajowymi środowisk i społeczności, ale niewiele win może pochwalić się tak długim i ciekawym rodowodem, jak wina Sherry González Byass. Ale, co najciekawsze, niewiele win cechuje tak olbrzymia rozpoznawalność, granicząca z poczuciem współposiadania publicznego. Piszę głównie o białym winie wzmocnionym Tío Pepe, choć nie tylko. Każdy, kto był w Hiszpanii, musiał otrzeć się o tę nazwę. Bo Tío Pepe to chyba najsłynniejsze winiarskie logo i najsłynniejszy wujek Józek na świecie…
czytaj więcej
Jakie wino do sernika?Kilka dni temu miałem niewątpliwą przyjemność ponownie kosztować wyśmienitego słodkiego wina jakim jest Château Petit Vedrines z Sauternes w Bordeaux. Nie wiem, czy sprawiły to zbliżająca się Wielkanoc, czy tęsknota za domowym ciastem – ale gdy tylko spróbowałem tego wina, od razu przeszedł mi na myśl wielkanocny sernik.
czytaj więcej
Jakie wino do sernika?Sauternes ze swoim dużo lżejszym niż tokaj czy trockenbeerenauslese bukietem wydaje się idealny do ciasta na bazie kremowego sera z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej. Bo przecież taki właśnie jest sernik. Ale czy zawsze?
czytaj więcej
Riesling – najwspanialsza biała odmiana na świecieZdaniem wielu winiarskich autorytetów z Jancis Robinson na czele, riesling jest najwspanialszą na świecie białą odmianą winogron. W swym niemieckim wydaniu, szczególnie od renomowanych producentów, jest niedościgniony zachwycając klasą, szlachetnością i stylem.
czytaj więcej
