Wybrany punkt odbioru: brak wybranego punktu

Wina Ekologiczne

Ogrody Wina

Strona główna / Blog / Wiedza o winie / Wina Ekologiczne

Wina ekologiczne - fot. Champagne Philipponnat

WINA EKOLOGICZNE

Po czym poznać wina ekologiczne i jak je rozróżnić?

Temat win produkowanych ze specjalną troską o środowisko naturalne oraz o naturalność i ekologiczność samego finalnego produktu jest dość skomplikowany z jednego ważnego powodu: wkraczamy tu bowiem w świat pojęć i trendów, które wciąż jeszcze albo nie doczekały się odpowiednich regulacji prawnych, a tym samym ciąży na nich odium wieloznaczności i nieścisłości, albo regulacje te istnieją jedynie w zakresie lokalnym, zwykle związanym z przepisami winiarskimi danego kraju.

Nie dość zatem, że z wielkim trudem przychodzi nam oddzielić generalne zasady winiarstwa organicznego od naturalnego, a naturalnego od biodynamicznego, to jeszcze okazuje się, że granice te inaczej przebiegają w Australii, USA, Niemczech czy Szwajcarii.
Spróbujmy jednak, odwołując się do przykładów z bogatego portfolio Domu Wina, wprowadzić trochę porządku do tej tematyki.

Pod ogólnym hasłem – wina ekologiczne – zebraliśmy wina z uwzględnieniem ich podziału na:

WINA ORGANICZNE

Wina z upraw organicznych i wina organiczne

Winiarnia Cielo e Terra - wina organiczne

Choć powszechnie posługujemy się dziś terminem „wina organiczne”, w prawodawstwie europejskim funkcjonuje on dopiero od kilku lat. Do roku 2012 na terenie Unii Europejskiej można było produkować (i anonsować na etykiecie) tylko wina „z organicznych upraw”. Różnica między jednymi a drugimi jest dość zasadnicza. Wina z organicznych upraw to te, które wyprodukowane zostały co prawda z owoców zbieranych wyłącznie w winogradach certyfikowanych jako organiczne, ale w oparciu o konwencjonalne metody winifikacji (standardowy poziom siarczynów, drożdże komercyjne, klarowanie, stabilizacja, filtracja). W ofercie Domu Wina certyfikaty upraw organicznych mają między innymi takie winiarnie jak Bodegas Aragonesas czy Álvaro Palacios. Wina organiczne tymczasem to te, które powstały zgodnie z zasadami nie tylko organicznego winogrodnictwa, ale także organicznej winifikacji (jak wina z włoskiej winiarni Cielo e Terra i Palacios Remondo czy bułgarskiej winiarni Telish). Pierwsze zasady upraw organicznych zostały wytyczone przez założoną w 1972 roku i do dziś istniejącą Międzynarodową Federację Ruchów Organicznego Rolnictwa (IFOAM). Pierwsze wina produkowane z owoców zebranych w organicznych winogradach pojawiły się w latach 80., zaś dopiero w 1991 roku nad kwestią wspólnego unormowania zasad organicznej uprawy winorośli pochylili się urzędnicy z całej Europy. W roku 2012 ukazały się unijne rozporządzenia dotyczące nie tylko organicznej uprawy winorośli, ale także zasad organicznej winifikacji.

Najważniejsze zasady organicznej uprawy winorośli dotyczą:

  • Zastąpienia monokultury winnej polikulturą, czyli promocji biologicznej różnorodności m.in. poprzez stosowanie międzyplonów użyźniających glebę oraz hodowlę zwierząt w winnicach
  • Dostarczania niezbędnych substancji organicznych do gleby, na której rośnie winorośl, a nie bezpośrednio do rośliny, dzięki czemu zostaje zachowana równowaga biologiczna „żywej materii”
  • Zastąpienia syntetycznych środków ochrony roślin specyfikami pochodzenia roślinnego i mineralnego
Najważniejsze zasady organicznego winiarstwa dotyczą natomiast:
  • Ograniczenia w zastosowaniu drożdży komercyjnych na rzecz fermentacji spontanicznej (o ile to możliwe)
  • Ograniczenia o ok. ¼ dozwolonej ilości SO2
  • Preferowania wymrażania jako metody klarowania win (o ile to możliwe, ewentualnie stabilizacja z pomocą środków naturalnych takich jak guma arabska).

Żeby było trudniej, należy pamiętać także i o tym, że aż do wspomnianego roku 2012 określenie „wina organiczne” używane było głównie w winiarstwie amerykańskim (lub szerzej: nowoświatowym), zaś w Europie, wzorem Francji, stosowano – i nadal stosuje się powszechnie – kategorię „win z upraw biologicznych” (AB – Agriculture Biologique).

WINIARSTWO
ZRÓWNOWAŻONE

Sustainable Wines – istotna dbałość o środowisko

Winiarnia Viña La Rosa - wina ze zrównoważonych upraw

Ten typ rozsądnego gospodarowania zasobami rolnymi wpływa istotnie na to, w jakim środowisku żyć i pracować będą nasze dzieci i wnuki.
Idee winiarstwa „zrównoważonego” staje się dziś niesłychanie popularna, co szczególnie widać np. we współczesnym winogrodnictwie hiszpańskim czy chilijskim. Wśród przykładowych producentów posiadających lokalne certyfikaty zrównoważonego rozwoju wypada wymienić dom szampański Philipponnat (jedną z pierwszych ekologicznych wytwórni w Szampanii), chilijską winiarnię Viña la Rosa, australijską Thorn-Clarke Wines czy francuskie Château de la Cour.

Sustainable Wines to specyficzna kategoria, często niesłuszne traktowana jako podgrupa win organicznych. Nie każde bowiem gospodarstwo certyfikowane organicznie/biologicznie musi spełniać wymogi zrównoważonego rozwoju, choć z pewnością winogrodnicy ekologiczni sytuują się bliżej popularnej idei sustainability niż większość winiarzy konwencjonalnych.

W największym skrócie zrównoważony rozwój w rolnictwie, a zatem także winogrodnictwie, zakłada troskę nie tylko o dobrobyt i zdrowie współczesnych beneficjentów działalności rolniczej, ale w równym stopniu troszczy się o los kolejnych pokoleń mieszkających i pracujących na tej samej ziemi. Wielką wagę przywiązuje się zatem w gospodarstwach/winnicach „zrównoważonych” do ograniczenia do minimum zabiegów mających ujemny wpływ – nawet w perspektywie wieloletniej – na środowisko naturalne (nawożenie, opryski), kontroluje właściwie odprowadzenie nieczystości, gospodarkę wodną (opartą tam, gdzie się da, na wtórnym użyciu wody w obiegu technologicznym) i zużycie energii elektrycznej.

WINA WEGAŃSKIE

Vegan Friendly

Wina Wegańskie - fot. Klet Brda - Słowenia

Na pierwszy rzut oka każde wino powinno nadawać się do spożycia przez wegetarian czy nawet wegan (unikających nie tylko mięsa, ale także wszelkich produktów odzwierzęcych, jak nabiał czy miód). W końcu wino powstaje z winogron. W istocie w gotowym produkcie, jakim jest wino, znajdziemy w śladowych ilościach sporo odzwierzęcych składników używanych jako środki klarujące: kurze białko, kazeina, klej rybi czy żelatyna. Substancje te zazwyczaj nie pozostają w gotowym produkcie – kiedy „zrobią swoje”, czyli np. przyciągną i zwiążą pływające w winie osady, są usuwane. Niemniej sam fakt użycia w procesie produkcji środków pochodzenia zwierzęcego stanowi odstępstwo od surowych zasad weganizmu. Do innych środków odzwierzęcych od czasu do czasu używanych przy produkcji wina należą także bazujące na mleku kleje używane przy produkcji korków aglomerowanych (czyli takich zrobionych z okruszków zamiast jednego kawałka kory dębowej), czy wosk pszczeli do pokrywania szyjek butelki.

Dla tych więc, którzy nie przełkną wina klarowanego kazeiną, pojawiają się na rynku specjalnie oznaczone produkty winne. Włoskie stowarzyszenie wegan opracowało na przykład znaczek „Vegan. Qualità Vegetariana” umieszczany na takich produktach. Jednak zdecydowana większość win wyprodukowanych bez użycia odzwierzęcych produktów nie informuje o tym fakcie na etykiecie – by wyjść naprzeciw weganom poszukującym stosownych dla swej diety produktów stworzono rozmaite wyszukiwarki internetowe (np. http://www.barnivore.com/wine), gdzie wina podzielone są na dwie proste kategorie „vegan friendly” and „not vegan friendly”.
Złośliwi mogą oczywiście postawić pytanie, jakimiż to substancjami klaruje się wina, w których nie sposób zastosować tak naturalnych i neutralnych dla zdrowia środków jak kurze białko, ale nie jesteśmy złośliwi… Tym bardziej, że część win określanych jako „vegan friendly” najzwyczajniej w ogóle się nie klaruje ani nie filtruje – moda na wina wegańskie idzie bowiem w parze z równoległą modą na wina naturalne, surowe, biodynamiczne itp.
Oprac. MB

WINA BIODYNAMICZNE

Radykalne skrzydło winiarstwa organicznego

Winiarnia Palacios Remondo

O wiele mniej zamieszania terminologicznego panuje wokół win biodynamicznych. Biodynamicy stanowią bowiem radykalne skrzydło winiarstwa organicznego, co oznacza, że nie tylko przyjmują w całości zasady upraw biologicznych (miejscami jeszcze wyżej stawiając poprzeczkę, jak np. niemal całkowicie rezygnując ze stosowania siarczynów), ale wpisują je w szeroki kontekst antropozoficznej wizji świata ufundowanej na wykładach poświęconych roli wiedzy duchowej w odnowie rolnictwa wygłoszonych w 1945 roku przez austriackiego filozofa i ezoteryka Rudolfa Steinera (1861–1925). Wygłoszonych zresztą – co ciekawe – w Koberwitz, czyli dzisiejszych Kobierzycach na Dolnym Śląsku na zaproszenie przedstawicieli rodziny von Keyserlingk. Tam też, zaledwie 20 km od Breslau (Wrocławia), powstało pierwsze w historii biodynamiczne gospodarstwo rolne.

Główne pryncypia uprawy biodynamicznej winorośli sprowadzają się zatem do:

  • Respektowania zasad uprawy organicznej (przy czym dozwolone środki wspomagające, jak na przykład kompost, powinny pochodzić z tego samego gospodarstwa)
  • Przestrzegania kalendarza biodynamicznego podczas pracy w winnicy
  • Stosowania homeopatycznych preparatów biodynamicznych
Główne zasady biodynamicznego winiarstwa zakładają natomiast:
  • Respektowanie zasad winiarstwa organicznego (przy czym spora część biodynamików stosuje je w sposób zradykalizowany, np. używając siarki wyłącznie do sterylizacji butelek lub nawet nie używając jej wcale, całkowicie rezygnując z użycia drożdży komercyjnych, stalowych kadzi nierdzewnych czy nowych beczek, a także nie stosując w ogóle filtrowania, klarowania czy pasteryzacji).

Pierwsze gospodarstwo oparte na zasadach rolnictwa biodynamicznego założono – jak się rzekło – na terenie posiadłości Keyserlingków w Kobierzycach w latach 20. ubiegłego stulecia. Natomiast na pierwszą w pełni biodynamiczną winnicę winiarstwo europejskie czekać musiało prawdopodobnie aż do 1971 roku – założyła ją w słynnym majątku Nikolaihof, w Wachau, Christina Saachs. Jednak dopiero przekształcenie kilku ważnych francuskich posiadłości winnych w wytwórnie w pełni biodynamiczne wywołało w Starym Świecie pewien rodzaj mody na ten typ ekologicznego winiarstwa. Na pierwszym miejscu wspomnieć trzeba nazwisko Nicolasa Joly, który w 1981 roku wyprodukował swoje pierwsze biodynamiczne wino Clos de la Coulée de Serrant, a już w trzy lata później przekształcił całą loarską posiadłość w winiarnię biodynamiczną. Do grona wybitnych biodynamików dołączyli wkrótce także: Chapoutier w Dolinie Rodanu, Marcel Deiss w Alzacji, w Burgundii zaś m.in. winiarnie Domaine Leflaive, Domaine Leroy, Comtes Lafon. Praktyki biodynamiczne stosuje wreszcie najsłynniejsza winiarnia świata – Domaine de la Romaneé-Conti (w ofercie wyłącznej Domu Wina).

Organizacje certyfikujące

organizacje przyznające winiarzom certyfikaty

Choć nie wszystkie kategorie win ekologicznych mają jednoznacznie zdefiniowane warunki, nieco porządku w tej przestrzeni wprowadzają organizacje przyznające winiarzom odpowiednie certyfikaty. Żeby być precyzyjnym nie powinniśmy zatem pytać, czym od wina konwencjonalnego różni się wino organiczne (biologiczne/biodynamiczne/ekologiczne), ale czym różnią się wina certyfikowane przez stowarzyszenie X oraz Y. Wśród organizacji zrzeszających winiarzy biodynamicznych prym wiedzie bez wątpienia Demeter.

Jako sieć międzynarodowych ośrodków certyfikujących Demeter istnieje zaledwie od 1997 roku, ale już od 1928 funkcjonował znak towarowy „Demeter”, używany przez rolnicze gospodarstwa biodynamiczne spełniające standardy wytyczone przez Rudolfa Steinera. Od 2005 roku istnieje polska odnoga stowarzyszenia: Demeter-Polska. Obecnie około 5 000 gospodarstw rolnych o łącznej powierzchni większej niż 150 tysięcy ha posiada certyfikaty Demeter International. We Francji i Niemczech działa także syndykat Biodyvin (od 1995 roku) zrzeszający obecnie ponad stu producentów.

Organizacje certyfikujące biodynamiczne
rys. Organizacje zrzeszające winiarzy biodynamicznych

O wiele więcej istnieje organizacji zrzeszających winiarzy organicznych. We Francji ich wina oznaczone są charakterystycznymi zielonymi inicjałami AB (Agriculture Biologique), które teoretycznie w 2009 roku powinny zostać zastąpione znaczkiem ogólnoeuropejskim (zielony liść utworzony z gwiazd). Winiarze francuscy zwykle umieszczają na kontretykietach obydwa logo – normy unijne są bowiem nieco mniej restrykcyjne od tych wyznaczonych w latach 80. ubiegłego stulecia przez francuskie Ministerstwo Rolnictwa, do którego należy certyfikacja AB.

Zajmują się nią takie ciała regionalne jak Agrocert, Bureau Veritas Certification, Ecocert czy Bureau Alpes Contrôles. Ponadto certyfikacją winnic biologicznych zajmują się w świecie takie organizacje jak Australian Certified Organic (Australia), Soil Association (Wielka Brytania), National Organic Program (USA) i wiele innych.

Organizacje certyfikujące organiczne
rys. Organizacje zrzeszające winiarzy organicznych i winiarnnie stosujących zasady upraw organicznych

Na marginesie warto zauważyć, że istnieje spora grupa producentów wina, którzy pomimo spełniania warunków upraw organicznych czy biodynamicznych decydują się (z różnych powodów) nie umieszczać na etykietach win takich wyznaczników. I odwrotnie niestety – niemała część hiszpańskich czy włoskich producentów zdecydowała się na uzyskanie odpowiednich certyfikatów, z którym wiązały się niemałe dopłaty unijne,

by następnie powrócić do całkowicie „konwencjonalnych” metod uprawy winorośli. Taka praktyka szczególnie korzystna była w obszarach Śródziemnomorza, gdzie winorośl wymaga o wiele mniej zabiegów chemicznych.

Oprac. na podst. M. Bardel, W. Gogoliński,
Wiedza o winie. Tom I, Kraków 2016

Organizacje certyfikujące zrównoważone uprawy winorośli
rys. Organizacje certyfikujące zrównoważone uprawy winorośli
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel