Winiarstwo Organiczne
Znajdziesz tu wina z upraw organicznych i wina organiczne.Wina z organicznych upraw to te, które wyprodukowane zostały co prawda z owoców zbieranych wyłącznie w winogradach certyfikowanych jako organiczne, ale w oparciu o konwencjonalne metody winifikacji (standardowy poziom siarczynów, drożdże komercyjne, klarowanie, stabilizacja, filtracja). W ofercie Domu Wina certyfikaty upraw organicznych mają między innymi takie winiarnie jak Bodegas Aragonesas czy Álvaro Palacios. Wina organiczne tymczasem to te, które powstały zgodnie z zasadami nie tylko organicznego winogrodnictwa, ale także organicznej winifikacji (jak wina z włoskiej winiarni Cielo e Terra, hiszpańskich Bodega Santalba i Palacios Remondo czy bułgarskiej winiarni Telish). Pierwsze zasady upraw organicznych zostały wytyczone przez założoną w 1972 roku i do dziś istniejącą Międzynarodową Federację Ruchów Organicznego Rolnictwa (IFOAM). Pierwsze wina produkowane z owoców zebranych w organicznych winogradach pojawiły się w latach 80., zaś dopiero w 1991 roku nad kwestią wspólnego unormowania zasad organicznej uprawy winorośli pochylili się urzędnicy z całej Europy. W roku 2012 ukazały się unijne rozporządzenia dotyczące nie tylko organicznej uprawy winorośli, ale także zasad organicznej winifikacji.