Scheid Family Wines
sprawdź szczegóły
Sheid Family Wines to wielopokoleniowa, rodzinna firma założona przez Ala Sheida w roku 1972 w Monterey w Kalifornii. Do firmy należy 11 posiadłości z winnicami zajmującymi łącznie powierzchnię ponad 1610 ha. Winogrady są zlokalizowane w 6 regionach winiarskich, tzw. AVA (American Viticultural Area) tj.: Monterey, Central Coast, Arroyo Seco, Hames Valley, San Lucas i California. Obszar ten rozciąga się w 4 strefach klimatycznych, co pozwala na dostosowanie terroire do wymagań nasadzanej odmiany. Łącznie uprawia się tu 40 odmian winogron oraz 20 klonów pinot noir.
W roku 2019 firma zajęła 11 miejsce w rankingu największych producentów wina w USA – wytwarza rocznie 22,5 mln butelek. Droga do sukcesu rozpoczęła się w roku 1972, gdy Al Scheid zakupił 400 ha ziemi w Monterey. Te ziemię polecił mu prof. A.J.Winkler z Uniwersytetu w Davis z uwagi na korzystny dla winogron chłodzący czynnik oceanu. Przez pierwsze 17 lat firma uprawiała i sprzedawała winogrona producentom wina. W roku 1989 z kilku ton winogron wyprodukowano 1350 butelek pod własną etykietą: Scheid Vineyards Cabernet Sauvignon. W kolejnych latach stopniowo zwiększano produkcje pod własną marką, inwestując w infrastrukturę. W roku 2016 firma osiągnęła zdolność butelkowania pięćset tysięcy skrzynek wina (6 mln butelek) rocznie i sprzedała je do 49 stanów USA oraz za granicę.
Dziś Scheid Family Wines dysponuje jedną z najnowocześniejszych winiarni w Kalifornii, kontrolując cały proces produkcji, od własnych upraw po etykietowanie butelek.
W roku 2019 firma zajęła 11 miejsce w rankingu największych producentów wina w USA – wytwarza rocznie 22,5 mln butelek. Droga do sukcesu rozpoczęła się w roku 1972, gdy Al Scheid zakupił 400 ha ziemi w Monterey. Te ziemię polecił mu prof. A.J.Winkler z Uniwersytetu w Davis z uwagi na korzystny dla winogron chłodzący czynnik oceanu. Przez pierwsze 17 lat firma uprawiała i sprzedawała winogrona producentom wina. W roku 1989 z kilku ton winogron wyprodukowano 1350 butelek pod własną etykietą: Scheid Vineyards Cabernet Sauvignon. W kolejnych latach stopniowo zwiększano produkcje pod własną marką, inwestując w infrastrukturę. W roku 2016 firma osiągnęła zdolność butelkowania pięćset tysięcy skrzynek wina (6 mln butelek) rocznie i sprzedała je do 49 stanów USA oraz za granicę.
Dziś Scheid Family Wines dysponuje jedną z najnowocześniejszych winiarni w Kalifornii, kontrolując cały proces produkcji, od własnych upraw po etykietowanie butelek.