Zamknij

Tytuł oferty z możliwością zmiany koloru czcionki

Klubowy zestaw kieliszki + dekanter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

108,50 Cena detaliczna
108,50 Cena promocyjna
Dodaj do koszyka
*Oferta ważna do 26.09.2019

Wina z Mołdawii

Największymi dobrami naturalnymi Mołdawii są klimat i ziemia. Kraj obdarzony jest jednymi z najlepszych gleb w Europie. Urodzajne czarnoziemy zajmują aż 80% powierzchni kraju (2 mln ha), i położone są na wysokości do 250 m n.p.m. W dolinach rzek występują mady.

Kraj leży na tej samej szerokości geograficznej co Burgundia. Występuje tu klimat kontynentalny, na południu suchy (opady 400 mm) z łagodną zimą i długim gorącym latem oraz ciepła jesienią. Północ jest bardziej wilgotna, z sumą opadów do 560 mm. Zimą zdarzają się krótkotrwałe fale mrozów związane z przemieszczaniem kontynentalnych mas powietrza z głębi Rosji i Kazachstanu. Większość winorośli uprawia się na południu i w centrum kraju wokół stolicy Kiszyniowa.

Historia upraw winorośli jest bardzo długa i tonie w mrokach dziejów. Początki nowoczesnego winiarstwo mołdawskiego sięgają początku XIX wieku, gdy kraj stał się częścią imperium rosyjskiego. Winiarze dostawali wsparcie od władz na zakładanie nowych winnic i w połowie wieku Besarabia stała się największym producentem wina w całym imperium. W tym okresie masowo nasadzano odmiany międzynarodowe (głównie francuskie), spychając szczepy autochtoniczne na margines. Tak było również w czasach Związku Radzieckiego, gdy ta mała republika zaspakajała 1/5 zapotrzebowania na wino całego ZSRR. W roku 1984 areał winnic wynosił 258 tys ha, co stanowiłoby 8% dzisiejszych winogradów na całym świecie.

W roku 1991 kraj uzyskał niepodległość i w następnych latach jego relacje polityczne z Rosją, największym konsumentem mołdawskiego wina, zaczęły się psuć. Ostatecznie w roku 2006 Rosja ogłosiła embargo na zakup wina z Mołdawii. Rząd oraz producenci musieli zacząć szukać nowych rynków zbytu i dramatycznie podnieść jakość produktów. Pomogła w tym Unia Europejska, rząd USA oraz zagraniczni inwestorzy. Dziś na terenie kraju działa ponad 140 prężnych i bardzo nowoczesnych winiarni, zorientowanych na eksport na rynki zachodnie. Powoli podnosi się poziom produkcji dużych firm państwowych.

Regiony i odmiany

Mołdawia winiarsko dzieli się na 4 regiony: Codru, centralny region wokół Kiszyniowa, Ştefan Vodă na południowym zachodzie, Valul lui Traian na południu oraz Balti na północnym zachodzie. Około 2/3 upraw stanowią odmiany międzynarodowe, zaś lokalne ok 10%. W tutejszych winnicach królują caberent sauvignon oraz merlot. Robi się z nich zarówno wina jednoodmianowe, jak i kupażowane. Z odmian lokalnych z trudem przebijają się znane też w Rumunii wina z odmian fetească alba i fetească regala. Bardzo rzadkie są zaś wina robione z fetească regală i rara neagră.

Oprac. Witosław Stępień

 

Zobacz wina według regionów
      pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel