Wybrany punkt odbioru: brak wybranego punktu

Koktajle na lato

sprawdź szczegóły

Lato to idealny czas na orzeźwiające, kolorowe koktajle! Odkryj nasze propozycje na letnie drinki i zaopatrz się w najlepsze alkohole, by samodzielnie stworzyć je w domu. Mamy wszystko, czego potrzebujesz - od wykwintnych wódek i calvadosów, przez aromatyczne giny, aż po egzotyczne rumy!

Sprawdź nasze receptury i przygotuj się na smakowite doznania. Nie zwlekaj, zobacz naszą ofertę i zacznij miksować!

Apple Mojito

Koktajl, uważany za ulubiony napój Ernesta Hemingwaya, ma swoje początki jeszcze w wieku XVI. Za jego pierwowzór uważa się napój, po który sięgał korsarz - Kapitan Drake, składający się z alkoholu z trzciny cukrowej (tzw. tafia), soku z cytryny oraz mięty. Kiedy tafię zastąpił rum, coraz lepszej jakości, bardziej klarowny, mojito zaczęło być coraz bardziej popularne. Dziś to jeden z najbardziej znanych koktajli na świecie. Postanowiliśmy zaproponować Państwu jego nieco odmieniona wersję - z nutą jabłka i imbiru. Sprawdziliśmy i gorąco polecamy.
  • 40 ml Calvadosa
  • Pół limonki pokrojonej na 4 części lub plasterki
  • 8 liści mięty
  • 80 ml Ginger Ale
  • Lód (kruszony lub zwykły)
Rozgniatamy liście mięty z limonką. Dodajemy lód i Calvadosa, dopełniamy piwem imbirowym. Dekorujemy wedle preferencji.

 

Pepper Tonic

To idealne połączenie pikantnej nuty pieprzu z goryczką toniku i słodyczą wódki i świeżej pomarańczy. Wypełniamy szklankę lodem i dodajemy plastry pomarańczy. Wlewamy 50 ml wódki Dwór Sieraków Pieprzowa i uzupełniamy tonikiem. Całość mieszamy. Dekorujemy gałązką tymianku.

 

Gold Rush

Gold Rush jest bardzo prostym w przygotowaniu drinkiem. Składa się z burbona (w naszym przypadku podstawą jest irlandzka whiskey Molly Malone), świeżego soku z cytryny i miodu. Po raz pierwszy został zrobiony w słynnym nowojorskim barze Milk & Honey na początku 2000 roku i szybko zawojował bary i puby na całym świecie.
  • 60 ml Molly Malone
  • 25 ml soku z cytryny
  • 15 ml syropu miodowego
Wlej do szejkera wszystkie składniki i dobrze wstrząśnij. Przelej do szklanki i udekoruj wedle uznania.

 

Elderberry Collins

Na bazie powstałego w 1948 Toma Collinsa powstało już wiele różnych wariantów. My proponujemy Państwu wersję z wódką Dwór Sieraków Czarny Bez zamiast ginu. Delikatna słodycz czarnego bzu, lekkość i rześkość – taki właśnie jest Elderberry Collins!
  • 40 ml wódki Dwór Sieraków Czarny Bez
  • 20 ml soku z cytryny
  • 20 ml syropu cukrowego
  • woda gazowana
  • 3–4 plasterki ogórka
W szklance long rozgniatamy plasterki ogórka mudlerem i dodajemy lód. Wlewamy wódkę, sok z cytryny i syrop. Dopełniamy wodą gazowaną i mieszamy. Ozdabiamy skórką z cytryny.

 

Margarita

Margarita to ponadczasowy klasyk! Powstały w XX wieku w Meksyku doczekał się już wielu różnych modyfikacji, ale wszystkie łączy to, że jest fantastycznie orzeźwiający, wręcz emanujący latem! W naszej wersji użyliśmy likieru ABK6 Orange Liquer.
  • 30 ml ABK6 Orange Liquer
  • 40 ml tequili
  • 20 ml soku z cytryny
Wlej do szejkera wszystkie składniki i dobrze wstrząśnij. Przelej do szklanki i udekoruj wedle uznania.

 

Pineapple Flash

Latem klasyczny gin z tonikiem można zamienić na bardziej owocowy koktajl, w którym smaki ananasa i pomarańczy od razu przywołują skojarzenia z wakacjami w egzotycznych krajach. Serce koktajlu stanowi nasz ABK6 Estate Gin Bio, powstający w Camargue na południu Francji.
  • 40 ml ginu ABK6 Estate Gin Bio
  • 50 ml soku ananasowego
  • 50 ml soku pomarańczowego
  • Tonik
  • Liście mięty
Do szklanki wypełnionej kostkami lodu dodaj gin, sok ananasowy, sok pomarańczowy i wymieszaj. Następnie napełnij szklankę tonikiem i udekoruj listkami mięty.

 

Portonic

Wariacji na temat klasycznego ginu z tonikiem ciąg dalszy. Tym razem proponujemy Państwu koktajl, w którym miejsce ginu zajmuje białe porto. Ten mniej znany rodzaj portugalskiego wzmacnianego wina w połączeniu z cytrusami i goryczką toniku doskonale ugasi pragnienie w letnie wieczory.
  • Białe porto (Fonseca White Port)
  • Tonik
  • Plaster pomarańczy
Wlej poł na poł białego porto i toniku. Wymieszaj i udekoruj plastrem pomarańczy.
    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel