Tenute Cisa Asinari dei Marchesi di Grésy
Strona główna / Blog / Słynne Winiarnie / Tenute Cisa Asinari dei Marchesi di Grésy
TENUTE CISA ASINARI DEI MARCHESI DI GRÉSY
Tenute Cisa Asinari dei Marchesi di Grésy to jedna z historycznych winiarskich posiadłości piemonckich, której korzenie sięgają XVIII wieku. Na całość składają się cztery gospodarstwa i 45 hektarów winogradów położonych na łagodnych zboczach wzgórz Langhe i Monferrato, z których owoców powstają eleganckie wina, z równym powodzeniem akompaniujące daniom codziennym, jak i podawanym podczas wielkich uroczystości. Główną siedzibę stanowi położona w samym sercu apelacji Barbaresco spektakularna Martinenga z winnicą w kształcie amfiteatru. Cieszy się opinią najlepszej winnicy w okolicy; od 1797 roku jest w posiadaniu rodziny di Grésy.
Chociaż związki rodziny di Grésy z uprawą winorośli sięgają zamierzchłych czasów, takich jak rok 1650, kiedy przodkowie obecnych właścicieli nabyli posiadłość Monte Aribaldo w Treiso czy 1797, kiedy to markiz De Abbate przekazał posiadłość Martinenga na ich rzecz, to dopiero w roku 1973 kolejny potomek szacownego rodu – Alberto di Grésy – podjął decyzję o winifikacji uprawianych w swoich posiadłościach winogron, dotychczas sprzedawanych do przerobu innym producentom. Wraz z założeniem Tenute Cisa Asinari dei Marchesi di Grésy rozpoczęto produkcję takich win jak Barbaresco Martinenga, Martinenga Langhe Nebbiolo i Monte Aribaldo Dolcetto d’Alba.
Ekspresja siedliska
Po kilku latach w winiarskim biznesie Alberto di Grésy zwrócił uwagę na różną ekspresję nebbiolo w obrębie winnicy Martinenga. Wówczas, a było to w roku 1978, zadecydował o osobnej winifikacji owoców pochodzących z jednej konkretnej parceli; w ten sposób światło dzienne ujrzały wina CAMP GROS Barbaresco Martinenga. Cztery lata później, w 1982 roku, rozpoczęto produkcję wina z kolejnej wyjątkowej, położonej na błękitnym marglu działki o nazwie Gaiun. Po dziś tworzą one ścisłą czołówkę powstających w Marchesi di Grésy win. Z biegiem lat portfolio winiarni rozrastało się o nowe wina – w 1993 roku pojawił się pierwszy rocznik wspaniale złożonego i wyrafinowanego białego wina Villa Giulia Langhe Bianco, a w 2004 emanujące dojrzałym, soczystym owocem Barbera d’Asti.
Nie tylko Barbaresco
W bezpośrednim sąsiedztwie winnicy Martinenga wzniesiono główną winiarnię; tutaj powstaje emblematyczne dla rodziny wino Martinenga Barbaresco. Położone w odległości dwóch kilometrów od Martinengi Monte Aribaldo to już inne siedlisko – tutejsze winnice leżą na glebach wapiennych i wulkanicznych i obsadzone są dolcetto, chardonnay i sauvignon blanc.
W 2013 roku kolejne pokolenie rodziny di Grésy w osobach Alessandra i Ludoviki – dzieci Alberta – rozpoczęło pracę w winiarni. Wszystkich członków rodziny łączy winiarska pasja, ale przede wszystkim w pracy kierują się szacunkiem dla tradycji, natury i nierozerwalnie związanych z Piemontem odmian winorośli. Powstające w ich posiadłości wina zachwycają jakością, przy czym na pewno nie są przytłaczające; zamiast tego roztaczają wokół aurę niezwykłej złożoności i elegancji.
Celem rodziny di Grésy jest wyeksponowanie w swoich winach wszystkich możliwych niuansów cechujących poszczególne siedliska składające się na całość będących w ich posiadaniu winogradów. Dlatego tak wielką wagę przywiązują do prac w winnicy zgodnie wyrażając przekonanie, że winiarstwo jako takie powinno stanowić harmonijną kontynuację i dopełnienie pracy wykonanej w winnicy podczas uprawy winorośli, podkreślając naturalne predyspozycje i tożsamość każdej z odmian winogron.