Wybrany punkt odbioru: brak wybranego punktu

Abadía Retuerta - O krok od Ribery

Ogrody Wina

Strona główna / Blog / Słynne Winiarnie / Abadía Retuerta – O krok od Ribery

Abadía Retuerta

ABADÍA RETUERTA

O krok od Ribery

W życiu tak to czasami bywa, że nawet kilkanaście metrów kwadratowych może mieć wpływ na charakter jakiegoś przedsięwzięcia. W przypadku potężniej inwestycji o nazwie Abadía Retuerta było tak na pewno. Na nic zdało się, że wytyczona zaledwie kilkanaście lat wcześniej granica z Riberą del Duero – jedną z najsłynniejszych apelacji hiszpańskich – przebiega o przysłowiowy rzut beretem od rozległych winogradów Abadíi, sama posiadłość położona już jest poza jej terytorium. I tak oto chichot losu spowodował, że w ramach nowoczesnego winiarskiego przedsięwzięcia finansowanego przez koncern Novartis z siedzibą w Szwajcarii zaczęły powstawać wina regionalne czyli, w tym konkretnym przypadku, kastylijskie.

Nie ma co ukrywać, że obecność słynnego DO Ribera del Duero na etykiecie na pewno ułatwiłaby im start. Ale ponieważ zaistniała sytuacja to wykluczała, trzeba było na winiarski biznes, jakich w Hiszpanii wiele, mieć jakiś konkretny pomysł. Najlepiej dobry, bo koncern zdecydowanie nie był zainteresowany produkcją win nijakich. Zdecydowano się zatem postawić na siedliskowość i produkcję win z pojedynczych działek, tak zwanych pagos. Dlatego do współpracy przy projekcie zaproszono jednego z największych specjalistów w tej dziedzinie i wielkiego admiratora siedliskowych win Pascala Delbecka, głównego enologa Château Ausone w Bordeaux. To on przeprowadził skrupulatną analizę należących do posiadłości gruntów, dzieląc 180 hektarów przeznaczonych pod winnice na 54 niewielkie parcele, a jako że kategoria win regionalnych daje producentowi bez porównania więcej swobody w działaniu niż rygory apelacyjne, oprócz dominującego w winnicach tempranillo, niektóre z działek obsadzono odmianami niekoniecznie powszechnie kojarzonymi z Kastylią, takimi jak cabernet sauvignon, petit verdot czy syrah, ale zawsze idealnie dobranymi do warunków oferowanych przez konkretne terroir.

Wkrótce okazało się, że wcale nie jest konieczne umieszczanie nazwy jednej z najbardziej znanych w Hiszpanii apelacji na etykiecie, by wina zostały uznane za znakomite i znalazły się w grupie najbardziej cenionych zarówno w kraju jak i za granicą. Nad należącymi do Abadía Retuerta winogradami sprawowana jest nieustająco pełna kontrola; są monitorowane przez supernowoczesny system kontroli wzrostu winorośli, który opiera się na stosowaniu specjalnych sond, a krzewy zabezpiecza przed przemarznięciem lub nadmierną wilgotnością fachowo opracowany system wiatraków używanych w sytuacjach zagrożenia. Jednak postacią kluczową dla powodzenia całego przedsięwzięcia jest Ángel Anocíbar czuwający na miejscu nad prawidłowością wszelkich poczynań, zarówno tych w winnicach jak i potem w winiarni.

Winorośle winiarni

VINO DE PAGO

Najwyższa kategoria klasyfikacyjna

Obecnie Abadía Retuerta może poszczycić się najwyższą kategorią klasyfikacyjną w hiszpańskim prawie winiarskim; powstające w niej wina będą się chlubić chronioną nazwą pochodzenia Denominación de Origen Protegida Vino de Pago Abadía Retuerta. Po bardzo długim procesie rejestracji, klasyfikacja ta została ratyfikowana w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej. Dotychczas wszystkie znakomite wina tego producenta przez długie lata funkcjonowały na rynku w kategorii win regionalnych Vino de la Tierra Castilla-León. Nowa klasyfikacja tylko potwierdza wybitne osiągnięcia winiarni jednocześnie stanowiąc wyraz uznania dla przyszłościowego myślenia jej zespołu oraz zaangażowania i znajomości tematu.

W określeniu Vino de Pago "pago" oznacza działkę o szczególnych cechach glebowych i mikroklimatycznych, wyróżniających ją na tle sąsiednich parceli. Ta prestiżowa kategoria jest zatem wyrazem uznania dla siedliska posiadłości; powstające w Abadía Retuerta wina stanowią maksymalnie autentyczne odzwierciedlenie terroir, w którym rodzą się winogrona o naprawdę wyjątkowych cechach. W Hiszpanii Vinos de Pago znajdują się na samym szczycie skali klasyfikacji win, która obejmuje wina stołowe (Vino de España), regionalne (VdT), o chronionej nazwie pochodzenia (DO), kwalifikowanej nazwie pochodzenia (DOCa) i wreszcie Vino de Pago.


Ta najwyższa kategoria klasyfikacyjna wśród hiszpańskich win jest świadectwem filozofii pracy w Abadía Retuerta, wiedzy zaangażowanych w projekt ludzi i ich determinacji w działaniu. Od początku mieli oni unikalne podejście do produkcji wina: to dlatego wina Abadía Retuerta tak doskonale podkreślają i w pełni odzwierciedlają wszystkie niuanse poszczególnych siedlisk w sercu doliny Duero.
Winnica Abadía Retuerta

ÁNGEL ANOCÍBAR

Właściwy człowiek na właściwym miejscu

Urodzony w Puente la Reina w Nawarze Ángel Anocíbar bardzo wcześnie poznał wszystkie rodzaje pracy związane z produkcją wina. Pracę w winiarni i w winnicach łączył ze studiami w madryckiej Szkole Enologii. W latach 80 ubiegłego wieku kontynuował studia enologiczne na uniwersytecie w Bordeaux, jako pierwszy i jedyny Hiszpan uzyskując na nim tytuł doktora enologii. Oprócz należycie udokumentowanego wykształcenia i niewątpliwego talentu do tworzenia wina na pewno miał w życiu szczęście znaleźć się we właściwym miejscu w odpowiednim czasie. Tym miejscem było dla niego uniwersyteckie laboratorium w Bordeaux.

Mapa winnicy

Pascal Delbeck i Ángel Anocíbar

Znany winiarz Pascal Delbeck, już wówczas współpracujący przy projekcie Abadía Retuerta w Sardón de Duero, szukał hiszpańskiego winiarza, który chciałby wziąć w nim udział. W 1996 roku obaj stworzyli doskonały tandem nawiązując współpracę, która przetrwała do chwili obecnej. Po dziś Ángel jest dyrektorem technicznym Abadía Retuerta LeDomaine i osobą odpowiedzialną za 185 hektarów winnic, około 2000 beczek, a także dział badawczo-rozwojowy i kontrolę jakości. Znany jest ze swojej pracy i badań w dziedzinie enologii; na koncie ma ponad 20 publikacji naukowych.

Winnica Abadía Retuerta

WINIARNIA

Historia i nowoczesność

Nazwę dla projektu zaczerpnięto od znajdującego się na terenie olbrzymiej, siedmiuset hektarowej posiadłości opactwa o nazwie Abadía de Santa María de Retuerta. Jego budynek stanowi wspaniały przykład hiszpańskiej architektury romańskiej XII wieku, z wyraźnym wpływem późniejszych stylów, w których na przestrzeni wieków był przebudowywany. Po długiej, bo trwającej dobrych kilka lat renowacji dostał drugie życie jako ekskluzywny, butikowy hotel. W obiekcie otwarto także dwie doskonałe, bazujące na lokalnych produktach, restauracje.





Zakrystia opactwa

W przeciwieństwie do zabytkowego opactwa, wzniesiona w 1996 roku po drugiej stronie kultowej drogi N-122 winiarnia naszpikowana została najnowszymi zdobyczami techniki. To właśnie jej przypada rola pioniera w zakresie technologii w Hiszpanii; w jako jednej z pierwszych winiarni w kraju zastosowano w niej system grawitacyjny na wszystkich etapach winifikacji, a także opatentowano rewolucyjną na świecie metodę „nieruszania” beczek. Są one ustawione na wielu piętrowych stelażach i zwrócone zamknięciami nie w górę, lecz w dół. Zamknięcia wyposażono w specjalne zawory, do których podłącza się węże ściągające z beczek wino. Przestrzeń w winiarni wypełniają niewielkich rozmiarów stalowe tanki, w których oddzielnie poddaje się winifikacji owoce pochodzące z poszczególnych parceli czyli pagos.

Piwnica mnichów

Winnica Abadía Retuerta

WINA

Mariaż natury i talentu

Z pojedynczych działek powstają w Abadía Retuerta znakomite wina odmianowe, chociaż wizytówkę winiarni stanowi świetny kupaż o nazwie Selección Especial, którego rocznik 2001 został uznany w 2005 roku podczas londyńskiego konkursu International Wine & Spirit Competition za najlepsze czerwone wino świata. Powstaje głównie z autochtonicznej dla doliny rzeki Duero odmiany tempranillo, którą uzupełnia się dodatkiem innych szczepów, tak by wino corocznie prezentowało charakterystyczny dla niego styl. Wykorzystywane do jego produkcji winogrona wybierane są ze szczególną pieczołowitością spośród owoców urodzonych na którejkolwiek z 54 działek wchodzących w skład posiadłości. Każdy ze szczepów winifikowany jest osobno, a po przejściu fermentacji malolaktycznej najlepsze wina są wybierane do kupażowania, zanim jako całość trafią na 12 miesięcy do beczek z dębu francuskiego i amerykańskiego. Zbędnym wydaje się być teoretyzowanie na temat walorów tego wina takich jak bogactwo aromatów, wyjątkowa ekspresja, harmonia i fantastyczna równowaga, gdyż z całą pewnością lepiej doświadczyć ich organoleptycznie. Abadía Retuerta Selección Especial to wino stanowiące bez wątpienia zasługującą na uwagę wypadkową tego, co dała natura i dobrze wykonanej pracy ludzkiej, w tym przypadku będącej dziełem znakomitego enologa.



Wina Abadía Retuerta

Abadía Retuerta Selección Especial

Chociaż wszystkie wina Abadía Retuerta zasługują na miano wyjątkowych, niewątpliwą rewelację wśród nich stanowi petit verdot, a przede wszystkim fakt, że robi się w tej winiarni z tego szczepu wina odmianowe! Czegoś takiego na tak dalekiej, bądź co bądź, północy, świat nie widział! Okazuje się jednak, że umiejętności Ángela Anocíbara są nieograniczone, skoro nawet w cieszącej się nierzadko wątpliwymi urokami klimatu kontynentalnego, chłostanej zimnymi podmuchami wiatru Kastylii z tak zdecydowanie ciepłolubnego szczepu jak petit verdot potrafi wyczarować wspaniale finezyjne, najwyższej klasy wina. Cieszą się one olbrzymim uznaniem wśród specjalistów; magazyn Club de Gourmets umieścił rocznik 2015 Abadía Retuerta Petit Verdot w Lidze 99 czyli wśród win, które otrzymały 99 punktów na sto możliwych!

WINA

Poniżej prezentujemy wina Abadía Retuerta dostępne w naszej ofercie

pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel