Yllera – Bodegas i Viñedos
Strona główna / Blog / Słynne winiarnie / Bodegas Yllera

Winiarnia z historią
Bodegas Yllera została założona na początku lat 70-tych XX wieku przez braci Jesús i Pepe Yllera – przedstawicieli piątego pokolenia rodziny winiarzy pochodzącej z Fuente el Sol, gdzie tak naprawdę zaczęła się winiarska historia rodu Yllera; to właśnie tam, nieopodal Valladolid, znajdowały się ich pierwsze piwnice winiarskie "Los Curros". Jednak działalność w dziedzinie enologii na większą skalę zapoczątkowana została przez pionierskie poczynania członków rodziny Yllera w Rueda, gdzie rozpoczęli produkcję pierwszych białych, „nowoczesnych” win z odmiany verdejo, i wylansowania na rynku legendarnego dzisiaj wina Cantosán. Yllera należeli do ścisłego grona założycieli Consejo Regulador de la Denominación de Origen Rueda w 1980 roku, która była pierwszą apelacją powstałą na terenie wspólnoty autonomicznej Kastylia-León.
W 1983 roku bracia Yllera, już po przeprowadzce z Fuente el Sol do Rueda, wraz z enologiem i wspólnikiem Ramónem Martínezem, wypuścili na rynek Tinto Yllera – wino powstałe z winogron uprawianych w dorzeczu Duero, przez rok dojrzewane w beczkach i zdecydowanie wyróżniające się na tle okolicznej produkcji, które odniosło ogromny sukces; zarówno od strony enologicznej jak i handlowej.
Obecnie szóste pokolenie rodziny Yllera, przy pomocy licznej i dobrze zorganizowanej ekipy, zarządza firmą,
która w ostatnich latach osiągnęła niekwestionowaną pozycję na rynkach hiszpańskim i międzynarodowym dzięki znakomitej jakości wszystkich swoich win – tak białych jak i czerwonych, a także różowych i musujących. Obecny enolog Yllera Montxo Martínez kontynuuje pracę swego ojca rozwijając nowe techniki, a także eksperymentując z różnymi odmianami winorośli takimi jak moscatel, shiraz, touriga nacional czy chardonnay.
Obecnie trwają prace nad nowym projektem VIVALTUS w Ribera del Duero – winiarnią, w której powstawać będą wysokiej klasy wina. Enologiem-konsultantem w procesie ich tworzenia jest jeden z najsłynniejszych i wielce utalentowanych francuskich enologów Jean-Claude Berrouet – wieloletni winemaker w Château Petrus, gdzie spod jego ręki wyszły jedne z najbardziej legendarnych win świata. Wkrótce na rynku pojawią się te nowe, ikoniczne wina Yllera.
W Bodegas Yllera praktycznie od samego początku stawiano na innowacyjność; od wprowadzenia na rynek kultowego Tinto Yllera, aż po stworzenie w 2010 roku pierwszego musującego wina Yllera 5,5 Verdejo Frizzante. Jest to częściowo sfermentowany moszcz, w którym poziom alkoholu wynosi zaledwie 5,5 procent, zachwycający naturalnym, subtelnym musowaniem. Cały czas w Bodegas Yllera prowadzone są projekty badawcze; obecnie prace dotyczą eliminacji histamin w winach.


Winnice
Bodegas Yllera jest w posiadaniu ponad 140 hektarów własnych winnic; oprócz tego zespół Yllera złożony z inżynierów agronomów i enologów nadzoruje ponad 900 hektarów winogradów położonych na obszarach apelacji Rueda, Ribera del Duero i Toro, z których kupuje owoce potrzebne do produkcji powstających w poszczególnych winiarniach win.
Wina Yllera powstają zgodnie z kilkoma podstawowymi zasadami; w przypadku win białych maszynowy zbiór odbywa się w nocy, by uniknąć utlenienia i utraty aromatów, a do winifikacji stosuje się rodzime drożdże; winogrona ciemnych odmian zbierane są ręcznie do niewielkich skrzynek, jednocześnie przeprowadzana jest selekcja gron najpierw w winnicy, podczas zbioru, a potem ponownie w winiarni. Owoce zawsze zbierane są w optymalnym momencie dojrzałości, po drobiazgowej kontroli wszystkich parametrów (barwa, związki fenolowe, kwasowość, pH itp.).


Winiarnie
Wina Yllera powstają w trzech winiarniach. W Ribera del Duero, w miejscowości Boada de Roa w prowincji Burgos, od 1986 roku tworzy się nowoczesne, eleganckie czerwone wina z linii BOADA, niegdyś etykietowane Bracamonte, poprzez nazwę nawiązujące do historii rodziny Yllera i miejsca, z którego się wywodzi. To do szlachcica Álvara de Bracamonte, obok posiadłości w kilku innych miejscowościach, takich jak choćby Peñaranda de Bracamonte czy Medina del Campo, należały także te w Fuente el Sol – mateczniku rodziny Yllera. Z czasem klasyczną etykietę Bracamonte zastąpiła Boada o bardziej współczesnym obliczu, ale charakter wina pozostał niezmienny – cały czas to kwintesencja Ribery del Duero, i to tej w najlepszym wydaniu. W winiarni w Rueda, powstają wina w ramach apelacji Rueda i wina regionalne Vinos de la Tierra de Castilla y León. Trzecia winiarnia Vivaltus jest prawdopodobnie najbardziej wyjątkowa. Jest to spektakularny budynek zbudowany na szczycie wzgórza w Curiel de Duero, wyposażony w sprzęt najnowszej generacji. Tutaj celem pracy enologa jest zawarcie w winach maksymalnej ekspresji siedliska. W tej winiarni, z owoców najstarszych winogradów, powstają sztandarowe dla Yllera wina Pepe Yllera i Jesús Yllera nazwane na cześć założycieli tego prężnie działającego dziś winiarskiego przedsięwzięcia. To z tej winiarni wkrótce na podbój świata ruszy nowa gwiazda – VIVALTUS. Wszystkie trzy to znakomite wina powstałe w jednej z najbardziej prestiżowych apelacji Półwyspu Iberyjskiego o nazwie Ribera del Duero.
Turystyka winiarska: Labirynt Bodega – El Hilo de Ariadna i restauracja Gastrobodega by Martin Berasategui.
Yllera Bodegas y Viñedos to firma prężnie działająca także na polu enoturystyki. W sercu miasteczka
Rueda, z zabytkowych, zbudowanych w XIV i XV wieku w stylu mudejar tuneli stworzono
spektakularną, podziemną Bodegę Laberinto El Hilo de Ariadna. Tunele te i przejścia rozmieszczone
są na kilku poziomach; niektóre z nich znajdują się na głębokości ponad dwudziestu metrów. Yllera
uratowała stare, ciągnące się pod miastem piwnice odrestaurowując je i łącząc ze sobą, wskutek
czego powstał labirynt korytarzy o długości ponad kilometra. Podążając nimi za „nicią Ariadny", w podziemnych czeluściach można zobaczyć i spróbować win Yllera w nawiązaniu do epizodów z
mitologii greckiej. Z historią w pełnej harmonii koegzystuje też najwyższej klasy gastronomia w
postaci restauracji firmowanej przez słynnego baskijskiego szefa kuchni – Martina Berasategui.


|
||
![]() |
Dorota Romanowska
Przewodniczka enoturystyczna z wieloletnim doświadczeniem, redaktor magazynu „Czas Wina”. Posiada międzynarodowy tytuł WSET Level 3. Szczególnie interesuje ją kultura, historia i winiarstwo Półwyspu Iberyjskiego, Ameryki Łacińskiej oraz Włoch. |
WINA
Poniżej prezentujemy wina Bodegas Yllera dostępne w ofercie Domu Wina.