Zamknij

Tytuł oferty z możliwością zmiany koloru czcionki

Klubowy zestaw kieliszki + dekanter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

108,50 Cena detaliczna
108,50 Cena promocyjna
Dodaj do koszyka
*Oferta ważna do 26.09.2019

Blog

Co lubi shiraz?Co lubi shiraz?
Syrah, zwany w Nowym Świecie shirazem, to dziś jedna z najpopularniejszych odmian. Kiedyś uprawiana niemal wyłącznie na dwóch biegunach winiarskiego świata – w Dolinie Rodanu we Francji, oraz w Australii, w szczególności w Dolinie Barossa. Wina z tych regionów różnią się nie tylko przyjętym przez tradycję wariantem nazwy, ale przede wszystkim stylem.
czytaj więcej
Jak dobierać wino do czekolady?Jak dobierać wino do czekolady?
Czekolada ze względu na tłustą konsystencję może „odcinać” nasze kubki smakowe od innych wrażeń. Dlatego dobierając wino do czekolady, warto sięgać po te dobrze zbudowane, z porządną kwasowością oraz, co najważniejsze, o wyraźnie owocowym charakterze.
czytaj więcej
Jakie wino do sushi?Jakie wino do sushi?
Znawcom sushi i sashimi zapewne trudno się będzie pogodzić z myślą, że ktoś mógłby być tak szczególnie niefrasobliwy, by dobierać wino po prostu „do sushi”. To mniej więcej tak, jakbyśmy próbowali odpowiedzieć na pytanie, co pić „do sera”.
czytaj więcej
Golan Heights Winery - jedna z największych winiarni współczesnego IzraelaGolan Heights Winery - jedna z największych winiarni współczesnego Izraela
Golan Heights Winery jest jedną z największych winiarni współczesnego Izraela i w pewnym sensie najważniejszym producentem w kraju. W opinii wybitnych krytyków winiarskich Izraela z Danielem Rogovem na czele, jest odpowiedzialna za umiejscowienie Izraela na mapie światowego winiarstwa.
czytaj więcej
Bodega Garzón - Najnowocześniejsza winiarnia w UrugwajuBodega Garzón - Najnowocześniejsza winiarnia w Urugwaju
Położona w Regionie Wschodnim Urugwaju Bodega Garzón jest miejscem wyjątkowym. Usytuowany na malowniczym odludziu obiekt 60 kilometrów dzieli od najsłynniejszego kurortu Ameryki Południowej – Punta del Este.
czytaj więcej
Zawsze jest czas na kieliszek chardonnayZawsze jest czas na kieliszek chardonnay
Mówi się, że chardonnay to jedna z najbardziej uniwersalnych odmian, jeżeli chodzi o łączenia z potrawami. Na szkoleniach i degustacjach Wojciech Giebuta przytacza z uśmiechem na twarzy wypowiedź Bridget Jones, która zawsze powtarzała, że dla niej chardonnay pasuje do wszystkiego. Można się śmiać z autorki słynnego „Dziennika”, ale faktycznie zasada „gdy nie wiesz co podać – podaj chardonnay” jest często stosowana i co więcej, na ogół się sprawdza.
czytaj więcej
Co, jak nie muskat, na wiosnę?Co, jak nie muskat, na wiosnę?

Muskat jest jedną z najstarszych odmian winorośli wykorzystywanych przez człowieka;  prawdopodobnie pochodzi z Bliskiego Wschodu, a był stosowany w winiarstwie już przez starożytnych Greków. Dziś muskaty spotkać można praktycznie na całym świecie; wszędzie tam, gdzie uprawia się winorośl.

czytaj więcej
Na dzikie wino czas, czyli co podać do sauvignon blanc?Na dzikie wino czas, czyli co podać do sauvignon blanc?

Tradycyjnie w pierwszy piątek maja świętujemy Dzień Sauvignon Blanc. Czas po temu znakomity, bo wspaniale rześkie sauvignon doskonale komponuje się z ciepłą, słoneczną aurą.

czytaj więcej
Jakie potrawy pasują do wina z odmiany viognier?Jakie potrawy pasują do wina z odmiany viognier?

30 kwietnia to najlepszy czas, by pochylić się nad kieliszkiem znakomitego, wspaniale aromatycznego białego wina z odmiany viognier. To właśnie ostatniego dnia kwietnia, w piątek, świętować będziemy Międzynarodowy Dzień Viogniera.

czytaj więcej
Kulinarna wyjątkowość tokajskich winKulinarna wyjątkowość tokajskich win
Tokaj to jeden z najoryginalniejszych i najwybitniejszych regionów uprawy winorośli na świecie. Licząca już kilka wieków, nieprzerwana tradycja tworzenia tu win z owoców zarażonych szlachetną pleśnią (Botrytis cinerea) rozsławiła Tokaj jako miejsce, w którym powstają najlepsze słodkie wina świata. I tak jest do dzisiaj...
czytaj więcej
Champagne Philipponnat – Prawdziwie rodzinny producentChampagne Philipponnat – Prawdziwie rodzinny producent
Jak na winiarską infrastrukturę Szampanii, w której dominują olbrzymie spółdzielnie i wielkie koncerny zajmujące się sprzedażą szeroko pojętych luksusowych dóbr, do których szampan należy bez dwóch zdań, Champagne Philipponnat, będąc prawdziwie rodzinnym producentem, stanowi miejsce niezwykłe.
czytaj więcej
Jakie wino wybrać na grilla lub piknik?Jakie wino wybrać na grilla lub piknik?
Zachęcam do tego, aby przygotowując piknikowe potrawy rozwinąć skrzydła i wyjść poza pomidora, ogórki i jajko na twardo. Pieczony drób wszelkiej maści; pasztety i terriny, pasty, humusy i tapenady, marynowane w oliwie i ziołach warzywa; bułki, tortille, tarty i zapiekanki wszelkiego autoramentu. W takim zestawie nie powinno zabraknąć wina. Powinno być to coś jak najbardziej uniwersalnego.
czytaj więcej
Champagne Devaux – firma zarządzana przez wspaniałe, inspirujące kobietyChampagne Devaux – firma zarządzana przez wspaniałe, inspirujące kobiety
Dom szampański Devaux założyli w 1846 roku bracia Jules i Auguste Devaux. Potem jednak firma z sukcesami zarządzana była przez „trzy wdowy” – wspaniałe, inspirujące kobiety działające z zadziwiającą energią i niezaprzeczalnym talentem.
czytaj więcej
Świętuj z nami Międzynarodowy Dzień Cavy!Świętuj z nami Międzynarodowy Dzień Cavy!
23 kwietnia tego roku wypada w piątek. To naprawdę świetnie się składa dla wszystkich miłośników najsłynniejszego musującego wina Półwyspu Iberyjskiego o nazwie cava. Jeżeli ktoś jeszcze jakimś cudem nie należy do tej grupy, Międzynarodowy Dzień Cavy przypadający właśnie 23 kwietnia jest najlepszym momentem, by owo niewątpliwe niedopatrzenie nadrobić.
czytaj więcej
Świętuj z nami Światowy Dzień Malbeca!Świętuj z nami Światowy Dzień Malbeca!

Przypadający 17 kwietnia Dzień Malbeca to święto o zasięgu międzynarodowym, które w kalendarzu winiarskich imprez pojawiło się z inicjatywy organizacji Wines of Argentina, zajmującej się promocją argentyńskich win na rynkach zagranicznych. Po raz pierwszy Dzień Malbeca obchodzono hucznie 17 kwietnia w 2011 roku i wydarzenie to zyskało sobie rangę historyczną; z roku na rok przybywało najrozmaitszych imprez organizowanych przez agencje argentyńskie w krajach plasujących się w czołówce odbiorców win z tej odmiany. Ze względów oczywistych w roku bieżącym większość z nich przeniesiono do internetu.

czytaj więcej
Sherry Tío Pepe podbija smak potrawSherry Tío Pepe podbija smak potraw
Winiarskie opowieści często splecione są z historiami obyczajowymi środowisk i społeczności, ale niewiele win może pochwalić się tak długim i ciekawym rodowodem, jak wina Sherry González Byass. Ale, co najciekawsze, niewiele win cechuje tak olbrzymia rozpoznawalność, granicząca z poczuciem współposiadania publicznego. Piszę głównie o białym winie wzmocnionym Tío Pepe, choć nie tylko. Każdy, kto był w Hiszpanii, musiał otrzeć się o tę nazwę. Bo Tío Pepe to chyba najsłynniejsze winiarskie logo i najsłynniejszy wujek Józek na świecie…
czytaj więcej
Jakie wino do sernika?Jakie wino do sernika?
Sauternes ze swoim dużo lżejszym niż tokaj czy trockenbeerenauslese bukietem wydaje się idealny do ciasta na bazie kremowego sera z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej. Bo przecież taki właśnie jest sernik. Ale czy zawsze?
czytaj więcej
Jakie wina na Wielkanoc?Jakie wina na Wielkanoc?
Wielkanoc to święta, podczas których kulinaria wywrócone są do góry nogami. Zupę jemy na śniadanie. Główny świąteczny posiłek składa się z jaj, wędlin i mięs na zimno. W naszej świątecznej tradycji nie ma konkretnej kolacji, z przystawkami i daniem głównym, do której w naturalny sposób moglibyśmy dobrać wina.
czytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel