Golan Heights Winery
Koszerność
Sprawa najwyższej wagi
Powstające w Golan Heights Winery wina są koszerne czyli zrobiono je zgodnie z zasadami kaszrutu. Aby wino mogło być certyfikowane jako koszerne, podczas jego wyrobu muszą być spełnione pewne wymagania. Tyle, że jak się im uważnie przyjrzeć, jasne staje się, że żadne z tych wymagań na pewno nie ma negatywnego wpływu na powstające wino, a niektóre są ogólnie przyjętymi normami stosowanymi powszechnie w winiarstwie na świecie, z koszernością niemającymi nic wspólnego.
Zatem by powstało wino koszerne, do produkcji wina należy używać wyłącznie produktów certyfikowanych jako koszerne (np. koszernych drożdży winiarskich) oraz pojemników i pomieszczeń, które zostały odpowiednio oczyszczone (tanki muszą być absolutnie sterylne). Owoce muszą pochodzić z co najmniej czteroletnich krzewów. Od momentu, kiedy trafią do winiarni, tylko Żydzi celebrujący szabas mogą mieć z nimi (także po przetworzeniu) jakikolwiek kontakt. Pomiędzy rzędami winorośli nie mogą rosnąć żadne inne owoce ani warzywa. Co siedem lat winogrady muszą obowiązkowo, przez rok, leżeć odłogiem i „odpoczywać”. Wreszcie z każdej beczki i tanku, w których wino dojrzewa, należy odlać symboliczną jego ilość w ofierze dla Świątyni w Jerozolimie.
Ciekawość niewątpliwie może wzbudzać fakt, że w wielu koszernych winiarniach pracują winemakerzy, którzy chociaż są Żydami, to najczęściej nieortodoksyjnymi. Są wyszkoleni, tak jak Victor Schoenfeld, w najlepszych uniwersytetach Kalifornii, Australii czy Francji, z praktyką w bordoskich châteaux i toskańskich winiarniach. Potem wracają do Izraela, by działać w tamtejszych przedsiębiorstwach. Okazuje się, że mogą robić wino, chociaż kaszrut zabrania im go dotykać, mając do pomocy ortodoksyjnych pomocników. Kiedy enolog chce spróbować wina z beczki, jego pobożny kolega pobiera z tanku czy beczki tyle wina, ile trzeba i nalewa do kieliszka. Tym samym sprawa jest załatwiona.
Mevushal – wino pasteryzowane
Nieortodoksyjny winemaker nie może mieć kontaktu z winem nawet wówczas, gdy znajdzie się ono już w butelce. Chyba, że jest to wino określane jako mewuszal, czyli pasteryzowane. Wystarczy wino podgrzać do 80–90 stopni, aby stało się produktem z utrwaloną koszernością.
W dawnych czasach, kiedy Żydzi wytwarzali mewuszal nie tyle po to, by zakonserwować koszerność wina, ale by chrześcijanie nie mogli wykorzystać go podczas swoich nabożeństw, procedura polegała na najzwyklejszym w świecie przegotowaniu wina. Dziś cała operacja trwa sekundy, wino nie jest gotowane, ale mocno podgrzewane i niemal natychmiast schładzane do 15ºC. Niestety nawet taki szybki zabieg nie pozostaje bez wpływu na aromaty.
Wina pasteryzowane czyli te opisane na kontretykiecie jako mewuszal niestety wyraźnie różnią się na niekorzyść od zwykłych win koszernych – w miejsce aromatów świeżych owoców w nosie pojawiają się nierzadko konfitury, a wino w butelce zamiast z czasem dojrzewać, dość szybko umiera. Kupując wina izraelskie, należy zatem zwrócić uwagę na kontretykietę: jeśli wino było pasteryzowane, będzie tam napis „mevushal”. Najczęściej jednak na współczesnych izraelskich wyrobach pojawia się określenie „not mevushal” oznaczające, że wino nie zostało poddane zabiegowi pasteryzacji, który niestety skutki ma nieodwracalne.
Żadne z win powstających w Golan Heights Winery nie zostaje poddane zabiegowi pasteryzacji, tym samym zachowują one swoją strukturę oraz moc armatów.
Nagrody i wyróżnienia
Wina Golan Heights Winery od 30 lat zdobywają najwyższe wyróżnienia i nagrody
- ambasador win izraelskich na światowych rynkach
- pierwsza główna nagroda na IWSC w Londynie w 1987 r.
- Grand Prix d'Honneur Vinexpo w Bordeaux 3 razy z rzędu
- tytuł Najlepszej Winiarni na Vin Italy
- tytuł Najlepszej Winiarni Nowego Świata przyznany przez Wine Enthusiast
- pierwsza izraelska winiarnia w TOP 100 | Wine Spectator
- pierwsza izraelska winiarnia zaproszona do udziału w New York Wine Experience
- 95 punktów i Decanter Platinum Award | WWA
- 4 gwiazdki w Pocket Wine Book Hugh Johnsona
- główne nagrody dla win musujących, białych, czerwonych i deserowych
- nagrody dla win we wszystkich liniach i przedziałach cenowych
Artur Boruta
|