Zamknij

Tytuł oferty z możliwością zmiany koloru czcionki

Klubowy zestaw kieliszki + dekanter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

108,50 Cena detaliczna
108,50 Cena promocyjna
Dodaj do koszyka
*Oferta ważna do 26.09.2019

Saint Clair Family Estate

Saint Clair Family Estate

Strona główna / Blog / Słynne winiarnie / Saint Clair Family Estate

Saint Clair Family Estate

Klasyka Marlborough

Nazwa Marlborough chyba u każdego konsumenta wina wywołuje oczywiste skojarzenie z sauvignon blanc. Marlborough jest regionem, który w kilku ostatnich dekadach zrobił chyba najbardziej spektakularną karierę w świecie wina. Biorąc pod uwagę olbrzymią popularność powstających w nim win naprawdę trudno uwierzyć, że jeszcze na początku lat 70. ubiegłego wieku nie było w Marlborough ani jednej winnicy. Dopiero w 1973 roku Frank Yukich – szef Montana Wines, największej firmy winiarskiej w kraju – postanowił założyć winnice w dolinie Wairau. Wówczas jego pomysł został uznany za co najmniej kontrowersyjny. Jednak już po pierwszym winobraniu w środowisku szybko pozbyto się wątpliwości. Sporo wcześniejszych niedowiarków niezwłocznie podążyła śladami wizjonera. W efekcie pod koniec lat 70. XX wieku w Marlborough pracowało już kilkunastu plantatorów.

Zawsze na czasie

Wśród tych pierwszych był Neal Ibbotson – obecnie wraz z rodziną właściciel winiarni Saint Clair – jednej z najważniejszych w Kraju Kiwi. Po skończeniu studiów, przez jakiś czas zajmował się doradzaniem okolicznym farmerom, jakie uprawy prowadzone na ich ziemiach okażą się najbardziej dochodowe. Ten etap w życiu Neala okazał się być kluczowy dla jego przyszłości, gdyż to właśnie wówczas dogłębnie poznał zarówno klimat, jak i gleby regionu, który już niedługo miał się stać matecznikiem nowozelandzkiego winiarstwa. Zatem kiedy tylko we wspomnianych latach 70. ubiegłego wieku zaczęły się w Marlborough „ruchy okołowiniarskie”, Ibbotsonowie nie zwlekali ani chwili z decyzją i też obsadzili posiadane wówczas dwa hektary winoroślą.

Przez kolejne lata sukcesywnie nabywali ziemię i zakładali kolejne winnice najczęściej w najlepszych lokalizacjach Marlborough. Jako że Neal był i jest świetny w swoim fachu, z dogłębną znajomością tematu podzielił je na niewielkie parcele – tak zwane blocks. Winogrona z każdej, nawet najmniejszej działki fermentowane są osobno w oddzielnych, często niewielkich rozmiarów tankach. Stąd tak duża ich liczba w winiarni. Wina z niektórych działek są osobno butelkowane, a na etykiecie każdego widnieje numer parceli. To bardzo siedliskowe podejście do tematu w pewnym sensie wyjaśnia liczbę różnych win z jednej tylko odmiany – sauvignon blanc – powstających w winiarni Saint Clair. A ona króluje w regionie bezapelacyjnie.

Saint Clair

Droga do sukcesu

Neal Ibbotson co prawda znakomicie znał specyfikę siedlisk w regionie i bardzo szybko wraz z żoną Judy stali się znani jako producenci doskonałej jakości gron, ale nie byliby sobą, gdyby zadowolili się takim stanem rzeczy. Postanowili spróbować robić wina na własną rękę. W tym momencie pojawił się problem, gdyż znajomość rolniczego fachu nie wystarczała, by samemu się tym zająć. Stało się jasne, że potrzebowali enologa. Opatrzność najwyraźniej uznała za stosowne docenić ich dotychczasową pracę i pomóc, stawiając na ich drodze Matta Thomsona.

Rozpoczęta w 1994 roku współpraca zaowocowała pierwszym winem Ibbotsonów, powstałym w wynajmowanej winiarni, gdzie asystującym winemakerem był właśnie Matt – wówczas nieznany jeszcze szerszej publiczności skromny chłopak. Pierwsze wina robił wespół ze znanym nowozelandzkim winemakerem Kimem Crawfordem, ale kiedy ten ostatni zdecydował się na robienie win pod własną marką, Matt zaczął działać solo.

Pod skrzydłami Judy i Neala przeobraził się w najbardziej znanego winiarza Kiwi, którego osiągnięcia doceniono w Londynie, przyznając mu w 2008 roku tytuł International White Winemaker of the Year podczas konkursu International Wine Challenge. Ich współpraca trwała długie lata, podczas których Matt znakomicie wyszkolił kolejnych enologów czyniąc z nich doświadczonych specjalistów. To właśnie oni obecnie czuwają nad jakością powstających w Saint Clair win, jako że w końcu, co w pewnym sensie było do przewidzenia, Matt postanowił pójść własną drogą. Biorąc pod uwagę, że wina niezmiennie są znakomite i regularnie zgarniają medale i wyróżnienia tak podczas krajowych jak i międzynarodowych konkursów, śmiało można powiedzieć, że nie pozostawił po sobie pustki.

Winiarstwo to moja wymarzona praca, w której mam do czynienia z różnymi odmianami najbardziej ekscytujących winogron na świecie. Jestem w stanie połączyć wiedzę na temat technik winifikacyjnych Starego Świata z wolnością, innowacyjnością i najnowocześniejszą technologią – to wszystko umożliwia mi tworzenie wina w Nowej Zelandii.

Kyle Thompson
Senior Winemaker

Saint Clair – historia
Rodzina Ibbotsonów

Ibbotsonowie

Biznes w pełni rodzinny

Judy i Neal nie chcieli w nieskończoność robić win kątem u kogoś, choć na antypodach nie jest to niczym niezwykłym. Zdecydowali się na potężną inwestycję i w 2006 roku, pomiędzy dolinami Awatere i Wairau, gdzie położonych jest większość winnic będących w ich posiadaniu, wybudowali nowoczesną winiarnię. Nazwę dla niej i powstających w niej win zaczerpnięto od posiadłości należącej w przeszłości do rodziny Sinclair, mającej niegdyś silny wpływ na rozwój miasteczka Blenheim – obecnie centrum winiarskiego.

Z biegiem czasu nazwa ewoluowała do znanej obecnie Saint Clair. W pracę w winiarni zaangażowane są wszystkie dzieci Ibbotsonów – córki Sarina i Julie zajmują się sprzedażą i marketingiem, a syn Tony odpowiedzialny jest za materiały promocyjne, reklamę oraz projekty etykiet powstających w Saint Clair win.

Sauvignon blanc

Saint Clair Wairau Reserve

Najlepsze sauvignon blanc

Od samego początku wina Saint Clair zyskały uznanie zarówno u&nnsp;konsumentów, jak i profesjonalistów, którzy ochoczo przyznawali im medale na wszystkich konkursach, na jakich się pojawiły, łącznie z&nnsp;najbardziej prestiżowymi. Niemniej jest wśród nich bezapelacyjny zwycięzca, tzw. wymiatacz, niemający sobie równych. To flagowe wino Saint Clair Wairau Reserve Sauvignon Blanc powstające z&nnsp;owoców uprawianych w miejscu szczególnym – dolnej części doliny Wairau, owiewanej rześką oceaniczną bryzą, gdzie w dzień panują wysokie temperatury umożliwiające gronom spokojne dojrzewanie, natomiast w nocy spadają dość wyraźnie do poziomu znacznie niższego niż w innych częściach doliny. Dzięki tym warunkom koncentracja aromatów i smaków w owocach nie ma sobie równych, czego dowodem jest właśnie Wairau Reserve Sauvignon Blanc. Oprócz fantastycznego, mocnego aromatu liści czarnej porzeczki i&nnsp;marakui wino uwodzi genialnie złożonym, bogatym, lekko muśniętym słoną nutą smakiem. Nie bez powodu rocznik 2014 znalazł się w dodatku do magazynu „Decanter” prezentującym najlepsze wina świata – „World Wine Awards 2015”.

Właściwie każdy rocznik tego wina jest znakomity, o czym świadczą kolejne wyróżnienia. Na przykład Saint Clair Wairau Reserve Sauvignon Blanc z roku 2019 zostało uznane za jedno z 12 Sauvignon Blanc w Nowej Zelandii, które naprawdę mogą wytrzymać próbę czasu. Jednym słowem zostało uznane za światowej klasy przykład wina z tej odmiany.

Saint Clair Wairau Reserve Sauvignon Blanc

Nagrody

Deszcz nagród

W ciągu niemal 30 lat działalności winiarnia Saint Clair została sklasyfikowana wśród 100 najlepszych winiarni świata, uzyskała tytuł New World Producer of the Year podczas UK’s Sommelier Wine Awards w latach 2012 i 2017, a także tytuł New Zealand Producer of the Year na Vienna International Wine Challenge w latach 2016, 2015, 2013 i 2012.

Podczas Marlborough Wine Show w 2020 roku Judy i Neal zostali docenieni za pionierskie wysiłki, pasję i innowacyjność w tworzeniu światowej klasy win – przyznano im nagrodę Marlborough Lifetime Achievement. Tym samym zauważono nie tylko ich zaangażowanie, ale także wkład w rozwój przemysłu winiarskiego w Marlborough. Podczas wydarzenia organizowanego przez organizację Wine Marlborough, której celem jest promowanie rozmaitych win powstających w największym regionie winiarskim kraju, wina Saint Clair (z różnych odmian, nie tylko z sauvignon blanc) zdobyły siedem złotych medali oraz szereg srebrnych i brązowych.

Podczas The New Zealand International Wine Show w 2019 roku czyli największego krajowego konkursu winiarskiego złoto zdobyło osiem win, wśród których oprócz oczywistych win z odmian sauvignon blanc i pinot noir były także trzy chardonnay z pojedynczych parceli, a nawet wino z odmiany merlot. Przy okazji warto nadmienić, że parę lat wcześniej Saint Clair Chardonnay Pioneer Block 11 Cell Block 2014 zostało uznane za jedna z 10 najlepszych chardonnay świata podczas konkursu Chardonnay du Monde. Najwyraźniej sprawna winemakerska drużyna Saint Clair okiełznała nie tylko bezapelacyjne gwiazdy tamtejszego siedliska i z wielkim powodzeniem radzi sobie z tworzeniem win także z innych szczepów.

Do rozlicznych nagród otrzymanych przez powstające w Saint Clair wina, do którego to stanu rzeczy zdążono się już przyzwyczaić, ostatnimi czasy dołączyło wyróżnienie zgoła odmiennej natury. Syn Judy i Neala – Tony Ibbotson i jego australijska firma z siedzibą w Sydney – The Creative Method – otrzymała w 2018 roku podczas konkursu International Wine and Spirits Competition (IWSC) Silver Award (Srebrną Nagrodę) w kategorii Najlepsza Drukowana Reklama Produktu przyznaną za materiały reklamowe przygotowywane dla Saint Clair Family Estate.

Ekologia

Z ekologią za pan brat

Zarówno winiarnia jak i wszystkie należące do Saint Clair winnice są akredytowane jako zrównoważone.

Sustainable Winegrowing NZ jest powszechnie uznawany w świecie za wiodący program zrównoważonego rozwoju i był jednym z pierwszych powstałych w międzynarodowym przemyśle winiarskim w 1997 roku.

Winiarnia i wszystkie winnice zarejestrowane jako SWNZ oraz wynikające z tego faktu zobowiązania stanowią tylko część działań podejmowanych w Saint Clair w trosce o środowisko naturalne.

W praktyce na co dzień stosuje się zasady 6R czyli zasady zrównoważonego rozwoju wprowadzone w trosce o środowisko naturalne i racjonalne gospodarowanie zasobami.

Zasada 6R

6R
Marlborough

Słynne wina z Marlborough

Można się zastanawiać, co sprawia, że wina z Marlborough są tak wspaniałe. Na pewno o ich fantastycznej jakości decyduje siedlisko, w którym powstają – magiczna wręcz synergia warunków klimatycznych i glebowych wspierana przez ludzkie umiejętności i doświadczenie. Położone na południowym biegunie winiarskiego świata, rozległe, otoczone wysokimi górami doliny cechuje zdecydowanie chłodny klimat. Choć poranne wiosenne przymrozki spędzają sen z powiek winogrodników, to między innymi one właśnie nadają ich winom niepowtarzalny charakter. Wydłużony, ze względu na niższe temperatury, okres dojrzewania winogron wzmacnia ich smak i potencjał aromatów. Chłodne noce zapewniają odpowiednio wysoki poziom kwasowości. Duże dobowe amplitudy temperatur są kluczowym czynnikiem wpływającym na jakość owoców. Odpowiednio zahartowane przez zróżnicowane temperatury winogrona wyróżniają się świeżością i cytrusową żywotnością oraz bogactwem wyraźnych ziołowych nut, które to cechy doskonale prezentują osławione wina z odmiany sauvignon blanc.

Chociaż wśród białych odmian winorośli gwiazdą numer jeden jest sauvignon blanc, warto także pamiętać o doskonałej jakości winach z pinot noir, niepodzielnie królującym wśród odmian winogron o ciemnej skórce. Staranne dobieranie klonów, przestrzeganie odpowiednich warunków uprawy i wydajności z hektara pozwoliły na stworzenie dosyć lekkich win o zaskakująco złożonym owocowo-korzennym zapachu wyraźnie nawiązujących do burgundzkiego pierwowzoru, chociaż o zdecydowanie ciemniejszej niż on barwie. Obsadzony pinot noir areał Neal Ibbotson również podzielił na niewielkie działki, a wina powstałe z winogron pochodzących z najbardziej charakterystycznych siedlisk i dojrzewane 10 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego butelkowane są osobno tworząc serię Pioneer Block Pinot Noir.

Pomimo, iż w Marlborough spotkać można także nasadzenia innych odmian, takich jak chardonnay, riesling, viognier, a nawet syrah, to region ten ma już swoje aż dwie gwiazdy – białą i czerwoną. Przez jakiś czas na pewno prymat tak sauvignon blanc jak i pinot noir będzie niekwestionowany. W tym momencie powstające z nich wina najpełniej oddają bogactwo siedlisk północnych rubieży Wyspy Południowej.



Winiarnię rekomenduje

Artur Boruta

Artur Boruta
Dyrektor zarządzający Domu Wina, współzałożyciel firmy Wine-Service, pilot wycieczek enoturystycznych, a także redaktor magazynu „Czas Wina” i juror międzynarodowych konkursów winiarskich

WINA

Poniżej prezentujemy wina Saint Clair Family Estate dostępne w ofercie Domu Wina

pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel