Wybrany punkt odbioru: brak wybranego punktu

Wódki Dwór Sieraków na podium w Londynie!

2018-07-24

IRC

O kolekcji wódek z Sierakowa

Pierwsza wódka z serii ukazała się na polskim rynku w roku 2014. Proces ich produkcji jest długi, bo każda z nich jest produktem rzemieślniczym, o recepturze nawiązującej do dworskiej tradycji. Również etykieta podkreśla te skojarzenia: znajduje się na niej wizerunek fasady Dworu Sieraków. W kolejnych latach Dom Wina wprowadził na rynek Wódkę z Czarnego Bzu, Wódkę Pieprzową, Wódkę z Beczki oraz Jarzębiak. W roku 2017 zadebiutowała Wódka Palona Pułkownika Boruty, a rok później – wódka Ziemniak Koszer.

W maju 2018 na 9. Annual New York International Spirits Competition 2018 (NYISC) tytuł Poland Vodka of the Year przyznano wraz ze srebrnym medalem Wódce Dwór Sieraków Superior.

Dania i wódki z Dworu Sieraków reprezentowały Polskę na Światowej Wystawie Expo 2015 w Mediolanie.

Wszystkie produkty są dostępne w sieci sklepów Domu Wina, w wybranych sklepach na terenie całej Polski oraz u przedstawicieli handlowych. Właścicielem marki jest Dom Wina Sp. z o.o. Więcej informacji o wódce można uzyskać na www.wodkadworsierakow.pl.

Zamówienia można też składać pod nr infolinii Klubu Domu Wina tel. 535 577 577.

Proces oceny na IWSC

Zdobycie medalu na IWSC jest trudne, co sprawia, że jest to jedno z najbardziej cenionych wyróżnień, jakie może otrzymać produkt branży winiarskiej lub spirytusowej na świecie. Do komisji sędziowskich powoływani są tylko utytułowani eksperci. Proces oceniania trwa siedem miesięcy i przebiega w 2 fazach. W pierwszej sędziowie degustują alkohole w ciemno w kieliszkach oznaczonych zakodowanymi numerami. Dopuszczalna jest dyskusja nad każdą próbką. W drugiej fazie przeprowadzana jest szczegółowa chemiczna i mikrobiologiczna analiza wykonywana przez niezależną instytucję, która sprawdza czy skierowany na konkurs produkt jest identyczny z tym oferowanym na rynku.

Przesyłane do oceny próbki są wstępnie sortowane na gatunki, kraje pochodzenia, regiony, roczniki i dzielone w taki sposób, aby sędziowie porównywali ze sobą produkty z te samej kategorii.

Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwa dodatkowa niezależna komisja techniczno-sędziowska.

O konkursie IWSC

International Wine & Spirit Competition jest konkursem którego początki sięgają 1969. Zasady oceny wymyślił brytyjski enolog Anton Massel. Uważał on, że wina należy oceniać nie tylko poprzez analizę organoleptyczną, ale również poddawać je badaniom laboratoryjnym. Obecną nazwę konkursowi nadano w roku 1978. Dziś do konkursu zgłaszane są wina i alkohole mocne z 90 krajów świata. Ponad 30 000 produktów posortowanych w 1500 kategorii jest oceniane przez 400 sędziów.

pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel