Madeira Wine Company wśród 100 najlepszych winiarni 2018 roku według magazynu „Wine & Spirits”
Madeira Wine Company już trzeci rok z rzędu została wyróżniona przez magazyn „Wine & Spirits”.
Ta nagroda to oznaka jakości pracy zespołu, z którym pracujemy nad naszymi produktami – mówi Chris Blandy, dyrektor Madeira Wine Company.
Firma w czasie ostatnich czterech lat przechodziła gruntowne zmiany – przeniesiono winiarnię z centrum Funchal (stolicy Madery) do Caniçal we wschodniej części wyspy – ale mimo to udało jej się uzyskać tak prestiżowe nagrody.
W 2019 roku Madera będzie świętować swoje 600-lecie od czasu odkrycia archipelagu. Wino z Madery było już znane pod koniec tego stulecia i służyło promocji wyspy, rozpowszechniając tym samym jej nazwę na całym świecie.
Dzięki bogactwu swej natury Madera szybko zyskała sławę. Jej różnorodność – otaczające głębiny Atlantyku, wysokie skały bazaltowe, w końcu występujące na wyspie mikroklimaty przyczyniły się do powstania wyjątkowego siedliska dla tego wina.
Tradycyjny obraz picia madery już dawno przeminął. Dziś pijemy ją jako aperitif, serwujemy z potrawami, tworząc jedne z najbardziej ekscytujących połączeń smakowych. Można ją tez pić w drinkach lub samą – jako wspaniałe wino do kontemplacji.