Champagne Philipponnat
Champagne Philipponnat to niewielki, rodzinny dom szampański z ciągłością produkcji sięgającą 1522 roku, na czele którego stoi Charles Philipponnat. Firma posiada 17 ha najpiękniejszych winnic obsadzonych pinot noir w Mareuil, Ay, Mutigny i Avenay. Skarbem jest zakupiona w 1935 roku największa w Szampanii winnica otoczona murem Clos de Goisses w Mareuil-Sur-Ay. „Goisse” w miejscowym dialekcie oznacza stok – ta ponad pięciohektarowa winnica należy bowiem do najstromszych (45o) i najlepiej dogrzanych parceli w całej Szampanii. Roczna produkcja nie przekracza 500 tysięcy butelek. Charles Philipponnat osobiście bierze udział w assemblage, czyli mieszaniu win bazowych dającym w efekcie cuvée decydujące o charakterze przyszłego szampana. Wina od tego producenta charakteryzują się niskim dosage (bardzo wytrawne) oraz dłuższym niż nakazują przepisy apelacji okresem dojrzewania nad osadem.
W jednej jeszcze sprawie rodzina Philipponnat idzie nieco pod prąd: jako pierwsi (nie mają zbyt wielu naśladowców) wprowadzili na swoją kontretykietę informację o roku głównego zbioru, procentowym udziale win z rezerwy, roku i miesiącu degorżacji i zawartości cukru resztkowego. Dzięki temu wiemy, ile czasu upłynęło od wypuszczenia wina na rynek (szampany zwykle, z wyjątkiem wersji millésime, nie mają na etykietach roczników).
(źródło: M. Bardel, Dwie szampańskie legendy,, „Czas Wina” nr 66)