Wybrany punkt odbioru: brak wybranego punktu

BODEGAS RAMÓN BILBAO

2025-04-04

Bodegas Ramón Bilbao
To jedna z najważniejszych hiszpańskich winiarni; świadczą o tym nie tylko przyznane jej liczne nagrody i wyróżnienia, ale przede wszystkim bardzo zauważalna obecność na rynku.

Ramon Bilbao

Powstające w Bodegas Ramón Bilbao wina są powszechnie dostępne na terenie całej Hiszpanii; zarówno w rozlicznych sklepach, restauracjach, jak i większości tak ukochanych przez Hiszpanów barów, bez których nie wyobrażają sobie życia. Także na lotniskach, w strefie wolnocłowej, swą obecność zaznaczają wina z głównej linii dumnie prezentujące na butelkach inicjały RB. Tyle, że z Hiszpanii do Polski nie trzeba ich wozić; obecne są bowiem nieprzerwanie od niemal trzydziestu lat także na naszym rynku, dystrybuowane przez Dom Wina. Można wręcz rzec, że losy tych dwóch firm nierozerwalnie są ze sobą związane – pierwsza paleta hiszpańskich win, sprowadzona do Polski w 1996 roku przez nowopowstałą firmę Dom Wina pochodziła właśnie z bodegi Ramón Bilbao w Rioja. Od tego czasu pod tym względem nic się nie zmieniło; zwiększyła się tylko liczba dostępnych etykiet. Dla konsumenta najważniejsza jest informacja, że bez względu na to, po które wino z Bodegas Ramón Bilbao zdecyduje się sięgnąć, otrzyma produkt znakomitej jakości, począwszy od najprostszego, emanującego świeżym owocem Monte Llano, po obsypane medalami i wyróżnieniami autorskie wino Mirto, w 2008 roku okrzyknięte najlepszym czerwonym winem Hiszpanii podczas konkursu International Wine Challenge w Londynie.

W ubiegłym roku, 2024, Bodegas Ramón Bilbao szumnie świętowała stulecie swego istnienia. Na butelkach powstających w winiarni win pojawiły się nowe etykiety z liczbą 100 upamiętniające tę doniosłą rocznicę.

Rodolfo Bastida

100 lat istnienia

Bodegę Ramón Bilbao założył w 1924 roku Don Ramón Bilbao Murga – człowiek mocno związany z tematem wina z racji handlowania nim od 1896 roku. Zainteresowania Ramona Bilbao nie ograniczały się jedynie do spraw kupieckich – w co najmniej równym stopniu fascynowała go uprawa winorośli, a także kwestie związane z dojrzewaniem wina. Tym samym winiarnia szybko zasłynęła ze swych ze znawstwem starzonych w dębie win.

100 lat istnienia Ramón Bilbao

Przez kilkadziesiąt lat biznes przechodził w ręce przedstawicieli kolejnych pokoleń rodziny, aż do 1966 roku, kiedy bezpotomnie zmarł José Ramón Bilbao Pozo. W 1971 roku winiarnia stała się spółką akcyjną, kontynuując dzieło założyciela i nieustannie doskonaląc się na polu dojrzewania win. Ciągła praca nad rozwojem firmy, w której zawsze, bez względu na formę własności, przywiązywano wielką wagę do detali związanych z uprawą winorośli, technologią produkcji win oraz miejscem i sposobem ich przechowywania zaowocowała wyrobami naprawdę wysokiej jakości. W 1999 roku Bodegas Ramón Bilbao została nabyta przez rodzinną spółkę Zamora. Głównym celem nowych władz stała się produkcja znakomitych win mogących stanowić wizytówkę apelacji Rioja – jednej z najważniejszych w całej Hiszpanii.

Wówczas też pracę w winiarni, na stanowiskach głównego enologa i dyrektora zarządzającego, rozpoczął Rodolfo Bastida. Obecnie, jak najbardziej w duchu założyciela – Ramona Bilbao – ale przy wykorzystaniu współczesnych technologii, w winiarni powstają naprawdę świetne wina w pełni uosabiające riojańską tradycję.

Winnice

Pod pełnym nadzorem

Do Bodegas Ramón Bilbao należy 50 hektarów winnic zróżnicowanych pod wieloma względami; systemu prowadzenia winorośli, podłoża (łupkowe, piaszczyste, wapienne), stopnia nasłonecznienia i nachylenia stoku. Tym samym z każdej parceli otrzymuje się inne winogrona, z których powstają wina znakomicie odzwierciedlające specyfikę siedlisk swego pochodzenia. Tyle, że owoce posiadanych na własność winogradów nie wystarczą, by zaspokoić potrzeby produkcji, dlatego winiarnia skupuje winogrona od okolicznych winogrodników, z którymi ma podpisane długoterminowe kontrakty na dostawę gron. Winnice te przez cały rok nadzorowane są przez agronomów z Ramón Bilbao, którym szczególnie zależy na otrzymaniu winogron najwyższej jakości, o jak najlepszej koncentracji aromatów i smaku. Intensywność nadzoru w winnicach zwiększa się wraz ze zbliżaniem się terminu winobrania – począwszy od połowy sierpnia częstotliwość wizyt specjalistów w winnicach gwałtownie rośnie; ich celem jest monitorowanie procesu dojrzewania winogron i uchwycenie optymalnego dla każdej parceli momentu rozpoczęcia winobrania.

Jakość przede wszystkim

Jakość przede wszystkim

W bodedze Ramón Bilbao z wielkim powodzeniem powstają zarówno wina młode, znane na rynku pod nazwą Monte Llano, jak i te dojrzewane w beczkach. Wszystkie – crianza, reserva i gran reserva – wprowadzane są na rynek dopiero po rozwinięciu pełni swych atutów i ukształtowaniu charakteru, które enolodzy uznają za satysfakcjonujące. Stąd też okresy dojrzewania win zalecane przez Consejo Regulador jako wystarczające do przeprowadzenia kolejnych etapów produkcji, w bodedze Ramón Bilbao są celowo wydłużane, aż do momentu osiągniecia pełnej aprobaty w oczach enologów. W Bodegas Ramón Bilbao liczą się nie tylko wina w klasie reserva i gran reserva. Na szczególną uwagę zasługuje także autorskie Mirto, powstające z winogron zbieranych z co najmniej 70 letnich krzewów. Zachwyca mocą i koncentracją, wspaniałą strukturą, dojrzałymi taninami i fantastycznie długim posmakiem. To Mirto w 2008 roku triumfowało podczas International Wine Challenge w Londynie zyskując tytuł najlepszego czerwonego wina Hiszpanii.

Jakość przede wszystkim 2

W 2012 roku w Ramón Bilbao rozpoczęto tworzenie win z wyżej położonych winnic, a także win z odmiany garnacha. Wkrótce potem na rynku pojawiła się linia Viñedos de Altura zwiastująca coraz większe zaangażowanie w tworzenie win siedliskowych. Białe wina Ramón Bilbao powstają w Rueda – mateczniku znakomitej hiszpańskiej bieli; to właśnie na terenie tej apelacji w Finca Las Amedias w 2016 roku zbudowano własną winiarnię. Nie ma przesady w stwierdzeniu, że wszystkie wina powstające w Ramón Bilbao są na swój sposób wyjątkowe – stanowią znakomity rezultat fuzji tradycji i najnowocześniejszych technologii. Ich twórcy są przeświadczeni, że na każdym krzewie, w każdej beczce i każdej butelce znajduje się to „coś” najlepiej odzwierciedlające konkretne siedlisko i wypracowany przez ponad sto lat własny styl.

Certyfikat

APELACJA DOCA RIOJA

Rioja jest najstarszą apelacją w Hiszpanii utworzoną w 1925 roku. Wówczas wytyczono jej granice i ustanowiono pierwsze regulacje dla riojańskich win. W 1926 roku powstało Consejo Regulador regulujące i nadzorujące proces produkcji oraz certyfikujące ją. W 1991 roku Rioja jako pierwsza hiszpańska apelacja otrzymała status Denominación de Origen Calificada.

Rioja dzieli się na trzy główne strefy: Rioja Alta, Rioja Alavesa i Rioja Oriental ciągnące się na długości 100 kilometrów. Riojańskie winnice zajmują pas o szerokości 40 kilometrów; te na zboczach leżą maksymalnie na wysokości 900 metrów. Riojańskie winogrady zajmują 66.797 hektarów; 571 winnic znajduje się w 144 gminach na terenach trzech różnych wspólnot autonomicznych – 118 w La Rioja, 18 w Kraju Basków, 8 w Nawarze oraz w enklawie w Kastylia-León; wszystkie razem tworzą DOCa Rioja.

RODZAJE WIN RIOJA

RODZAJE WIN RIOJA

Genérico
Są to zazwyczaj młode, niedojrzewające w dębie wina, które cechuje świeżość i owocowość. Kategoria ta może jednak obejmować również inne wina, które nie wpasowują się w schemat crianza, reserva lub gran reserva, nawet jeśli zostały poddane procesom starzenia.


Roble
Wino młode, które dojrzewało w dębie krócej niż rok; w praktyce między 3 i 6 miesięcy.


Crianza
Wina starzone przez co najmniej 2 lata, które spędziły minimum rok w 225-litrowych dębowych beczkach. W przypadku win białych i różowych minimalny okres leżakowania w beczkach wynosi 6 miesięcy. Wina w kategorii crianza zawsze charakteryzują się równowagą i harmonią między aromatami owocowymi (pierwotnymi), a nutami beczkowymi (aromaty wtórne).

Reserva
Wina dojrzewane przez co najmniej 3 lata, z czego minimum rok w beczce, a następnie przynajmniej 6 miesięcy w butelce. W przypadku win białych i różowych okres dojrzewania wynosi 2 lata, z czego 6 miesięcy w 225-litrowych beczkach. Wina w klasie reserva prezentują większą złożoność; posiadają trzy rodzaje aromatów: owocowe (aromaty pierwotne), drzewne (aromaty wtórne) i wreszcie starzenia (aromaty trzeciorzędne), takie jak tytoń, skóra, trufla.

Gran reserva
Wina z doskonałych roczników, które leżakowały łącznie przez 5 lat, w tym co najmniej 2 lata w 225- litrowych dębowych beczkach i 2 lata w butelce. Wina białe i różowe dojrzewają przez 4 lata, w tym co najmniej 6 miesięcy w dębowych beczkach. Wina gran reservas charakteryzują się dużą złożonością oraz intensywnością aromatów, szlachetnością i elegancją.


W Rioja powstają także, przy zastosowaniu metody tradycyjnej, wina musujące – Rioja Sparkling Wine. Do ich produkcji można stosować wszystkie odmiany winogron dozwolone w apelacji. W przypadku różowych win musujących co najmniej 25 procent muszą stanowić ciemne odmiany winogron. Minimalny czas dojrzewania nad osadem z drożdży po wtórnej fermentacji wynosi 15 miesięcy.

PODZIAŁ WIN RIOJA

PODZIAŁ WIN RIOJA

Vino de Zona
Wino powstałe z owoców winorośli w całości uprawianej w odpowiedniej strefie apelacji Rioja – Rioja Alta, Rioja Alavesa lub Rioja Oriental. Tym sposobem wina wiernie odzwierciedlają specyfikę danego terytorium.

Vino de Municipio – wino gminne
Wina klasyfikowane jako Vino de Municipio mogą powstawać w obrębie wyznaczonych 144 gmin, których nazwy mogą pojawiać się na etykietach od 1999 roku. Wina gminne powstają wyłącznie z owoców winorośli uprawianej na terenie konkretnej gminy. Ta klasyfikacja umożliwia wyeksponowanie kontrastów między gminami i ich winami.

Vino de Viñedo Singular – wino z pojedynczej winnicy
Klasyfikacja Vino de Viñedo Singular jest bezpośrednio związana z siedliskiem i została wprowadzona w 2017 roku. Umożliwia wyłonienie win o szczególnym pochodzeniu, najczęściej powstających z parceli o unikalnych cechach, z owoców starych, ponad 35 letnich winnic o ograniczonej wydajności, zbieranych ręcznie. Wina poddawane są dodatkowo drugiej degustacji, której celem jest potwierdzenie ich wyjątkowo wysokiej jakości.


Odmiany winorośli dopuszczone do uprawy w apelacji Rioja to: ciemne – tempranillo, garnacha tinta, graciano. mazuelo, maturana tinta oraz białe – viura, garnacha blanca, malvasía, tempranillo blanco, maturana blanca, turruntés, chardonnay, sauvignon blanc i verdejo.

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2025
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel