Alain Jaume & Fils
Historia rodzinnych posiadłości rodu Jaume rozpoczęła się w 1826 roku, kiedy to Mathieu Jaume posadził pierwsze winorośle w okolicach Châteauneuf-du-Pape. W 1979 roku jego potomkowie, Alain i Odile stworzyli posiadłość Grand Veneur z winogradami w najważniejszych apelacjach południowego Rodanu. Byli bodaj pierwszymi w tej okolicy, którzy zdecydowali się na eksperymentalne starzenie wina w nowych francuskich beczkach.
W 2003 roku powstała kolejna posiadłość, Clos de Sixte, z winnicami w apelacji Lirac położonymi tuż przy działkach należących do AOC Châteauneuf-du-Pape, na niemal identycznych glebach, tyle że po drugiej stronie rzekli (winnice zarówno Grand Veneur jak Clos de Sixte są certyfikowane jako parcele organiczne). Zaś w 2012 roku jego châteauneuf-du-pape vielles vignes 2010 otrzymało od Roberta Parkera Jr. ni mniej, ni więcej jak 100 punktów!
Najlepsze działki Alaina Jaume’a graniczą z inną słynną winiarnią południowej Doliny Rodanu Château de Beaucastel. Stare krzewy mają często więcej niż dziewięćdziesiąt lat i czerpią z tego samego siedliska, co słynny sąsiad. Obecnie Alain, dobrze po siedemdziesiątce, przekazuje prowadzenie rodzinnego biznesu synom. Sebastian, wykształcony w Bordeaux enolog, praktykował w wielu miejscach, również w Nowym Świecie, zanim ostatecznie przejął stery w rodzinnej winiarni. Postanowił robić châteauneuf w nowym stylu, i – jeśli spojrzeć na oceny w „The Wine Advocate” dość szybko mu się to udało. Christoph, drugi z synów, zajmuje się marketingiem i sprzedażą.