Abadía Retuerta
Swoją nazwę bodega zawdzięcza opactwu, które znajduje się w obrębie posiadłości - Abadía de Santa María de Retuerta – położonemu w Sardón de Duero. Opactwo jest wybitnym przykładem hiszpańskiej sztuki romańskiej XII wieku. Skupia w sobie różne style architektoniczne, będące wiernym odzwierciedleniem epok, w których miała miejsce jego budowa, jak również przebudów, jakim był poddawany w ciągu wieków.
Bodega w obecnej formie została założona w 1996 roku i od tego czasu jej głównym konsultantem enologicznym jest Pascal Delbeck. Jako szef zespołu technicznego i współtwórca winiarskiego projektu dokonał szczegółowej analizy gleb wchodzących w skład posesji, a po wybraniu najlepszych parceli podzielił je na 54 bloki według różnych terroirs, powstałych w wyniku działalności rzeki Duero w okolicach klasztoru. Przy wydatnej pomocy Angela Anocíbara – znanego enologa i winogrodnika – zdefiniował styl win, które miały powstawać w bodedze. Obecnie to Angel na co dzień jest na miejscu, sprawując całkowitą pieczę nad winnicą i piwnicą. Winiarnia posiada ponad 200 ha winnic, gdzie uprawia się głównie odmiany takie jak tempranillo, cabernet sauvignon, merlot i syrah.
Abadía Retuerta jest hiszpańskim pionierem w zakresie technologii. Wśród głównych innowacji wyróżnia się tu zastosowanie metody grawitacji do wszystkich procesów winifikacji, a także użycie dużej liczby zbiorników ze stali nierdzewnej, w których oddzielnie fermentuje moszcz z winogron zbieranych z różnych działek. Winnice są monitorowane przez najnowocześniejszy system kontroli wzrostu winorośli opierający się na zastosowaniu specjalnych sond na różnych poziomach krzewu. Winnice są zabezpieczone przez przemarzaniem lub nadmierną wilgocią systemem wiatraków.