Premiera wina pomarańczowego Ambre z Winnicy Turnau
Światowa prapremiera wina pomarańczowego Ambre 2016 z Winnicy Turnau
Ambre w języku francuskim oznacza bursztyn. Nazwa wina nawiązuje zatem do jego unikatowego pomarańczowo-bursztynowego koloru, który wynika z fermentacji wina w kontakcie ze skórkami białych winogron. Produkcja win bursztynowych (nazywanych także pomarańczowymi lub orange wines) do złudzenia przypomina zatem tworzenie win czerwonych. Ta wspólna cecha sprawia, że wino nabiera wyraźnej struktury, charakterystycznej cierpkości oraz uzyskuje wyjątkowy kolor.
Wino z rodzimych winogron odmiany solaris jest fermentowane na skórkach, czemu zawdzięcza unikatowy kolor i smak. W zapachu przywodzi na myśl dojrzałe jabłko, skórkę pomarańczy i żywicę. W ustach zdecydowanie wytrawne, przypomina gorzką herbatę i cierpki owoc miechunki. Taniny z winogron, dzięki długiemu dojrzewaniu w beczkach, zaokrąglają moc alkoholu, tworząc kompozycję wymagającą, a jednocześnie spójną i intrygującą.
Podawać do: kuchni japońskiej, indyjskiej, ryb, drobiu, wołowiny oraz potraw wyraziście przyprawionych.