Wybrany punkt odbioru: brak wybranego punktu

Dom Wina rozszerza asortyment o wina bezalkoholowe 0%

2025-10-01

Rozwój segmentu win bezalkoholowych przypomina to, co kilkanaście lat temu wydarzyło się z piwami 0%. Popyt wygenerował produkt. Pierwsze piwa smakiem i zapachem nie przypominały swojego wzorca – były napojem, który był piwem tylko z nazwy. Z czasem technologia poprawiła jakość, a konsumenci zaakceptowali nowe smaki, godząc się na bezalkoholowy kompromis. Piwo 0% przetarło ścieżkę, którą dziś kroczy wino.

– W Domu Wina długo zachowywaliśmy dystans do win 0%, bo ich smak odbiegał od naszych oczekiwań – mówi Paweł Gąsiorek, Prezes Zarządu spółki. – Jednak w ostatnich latach winiarze wykonali ogromną pracę. Dokonano postępu, dzięki któremu brak alkoholu w niektórych typach win jest coraz mniej wyczuwalny, i to ośmieliło nas do zaproponowania klientom produktów z tego segmentu – dodaje Paweł Gąsiorek.


Jak robi się wino bez alkoholu?

Produkcja win bezalkoholowych wymaga jeszcze więcej zabiegów niż w przypadku klasycznych win. Winiarze muszą najpierw stworzyć wysokiej jakości wino, a następnie delikatnie usunąć alkohol, zachowując subtelne nuty smakowe, taniny i kwasowość. Proces dealkoholizacji jest technicznie złożony i wymaga precyzyjnej kontroli temperatury oraz ciśnienia, aby nie zniszczyć lotnych związków aromatycznych, które nadają winu jego charakterystyczny bukiet.

Stosowane są trzy główne metody:

  • Destylacja pod próżnią – alkohol odparowuje już przy 30°C zamiast standardowych 78°C, co pozwala zachować flawonoidy, taniny i polifenole. Proces ten może obniżyć zawartość alkoholu nawet do 0,0%.
  • Odwrócona osmoza – pozwala na oddzielenie alkoholu od pozostałych składników wina przy zachowaniu jego struktury.
  • Metoda wirujących stożków – alkohol jest odwirowywany w niskiej temperaturze, minimalizując utratę aromatów. Często dodaje się świeży moszcz winogronowy, aby zbalansować smak.

Znane i nieznane w wersji zero

W nowej ofercie Domu Wina znajdziemy bezalkoholowe odpowiedniki win białych, różowych i czerwonych – wina spokojne i musujące, typu brut, półsłodkie i słodkie. Można je łączyć z daniami, pić solo lub wykorzystywać jako bazę do koktajli.

Dla osób znających portfolio Domu Wina miłą niespodzianką będą bezalkoholowe analogi win znanych i lubianych marek. Dobrym przykładem jest szalenie popularne słodkie wino Marieta z Bodegas Martín Códax z hiszpańskiej Galicji. Jego bezalkoholowy odpowiednik nazywa się Marieta Zero – zrobiony z winogron odmiany albariño. W nosie wyczujemy przyjemne aromaty mandarynek i jasnych owoców pestkowych, przemieszanych z subtelnymi nutami kwiatowymi. Na podniebieniu świeże i dobrze zrównoważone, o długim cytrusowym posmaku. Wino odniosło już sukces na konkursie London International Wine Competition, zdobywając w 2025 roku tytuł Best Non-Alcoholic White.

Innym przykładem jest marka Sol del Rey z hiszpańskiej Walencji. Te proste stołowe wina, dzięki doskonałej relacji jakości do ceny, cieszą się od wielu lat dużym powodzeniem u klientów Domu Wina. Dostępne są już ich bezalkoholowe warianty – białe, czerwone i rosé.

Naszym klientom dobrze znana jest marka Anselmann – szanowana winiarnia z Palatynatu w Niemczech. Tamtejsi winiarze nie próżnowali i stworzyli kupaż Riesling & Sauvignon Blanc, oczywiście alkoholfrei. Uzyskali wino o świeżych aromatach jabłek i cytrusów z dodatkiem brioszki. Na podniebieniu jest krągłe i harmonijne, o przyjemnym zakończeniu naznaczonym cytrusową nutą.

Całkiem nową marką w firmowym portfolio jest Bodegas Familiares Matarromera z Kastylii i León w Hiszpanii. W kolekcji znajdziemy podstawowe wino białe – kupaż verdejo, sauvignon blanc, muscat, viura – oraz czerwone – kupaż tempranillo, tinta de toro, garnacha. Ciekawostką i przejawem ambicji dołączenia do segmentu premium jest wino Sonríe Tinto 12 Meses 0%. To jednoszczepowe tempranillo starzone przez 12 miesięcy w dębowej beczce.

Wina bezalkoholowe dobrze spisują się w kategorii musiaków. Rodzina Matarromera proponuje Sonríe Espumoso Blanco 0% – białe wino musujące o słonecznej barwie i subtelnej, eleganckiej pienistości. W nosie wyczuwalne aromaty ziołowe wzbogacone o nuty anyżku, cytrusów i zielonych jabłek, zaś na podniebieniu przyjemnie orzeźwiające, o łagodnym, lekko słodkim smaku i długim, czystym zakończeniu.

Dla wielbicieli różu powstało Sonríe Espumoso Rosado 0%. W jego wyrazistym nosie dominują aromaty czerwonych owoców jagodowych, przemieszane z nutami kwiatowymi oraz owoców pestkowych. Na podniebieniu orzeźwiająco musujące, o łagodnej kwasowości i przyjemnym, naznaczonym nutami owocowymi finiszu.

Nowością w firmowym portfolio jest linia win z portugalskiej winnicy Adega Silva Salgado, występująca pod nazwą Vale Superior 0%. Kolekcja składa się z trzech win spokojnych: Branco, Rosé i Tinto oraz dwóch musujących – Vale Superior Espumante Branco 0% i Vale Superior Espumante Rosé 0%.

 wina_bezalkoholowe2 wina_bezalkoholowe3 wina_bezalkoholowe4


Czy wina 0% zastąpią te z alkoholem?

Z pewnością ich udział w rynku będzie rósł – uważa Paweł Gąsiorek. Sprzyja temu wiele czynników: zmiany w stylu życia, prawo, problemy zdrowotne konsumentów, ale też wygoda, kiedy w spotkaniu z alkoholem uczestniczą kierowcy.

Mimo zmian wierzę, że dobre, stare wina z alkoholem przetrwają. Póki co nie da się podrobić smaku dobrego wina wytrawnego z górnej półki. Oferta się rozszerza, ale nie ubożeje. I niech tak zostanie jak najdłużej.

 wina_bezalkoholowe5 wina_bezalkoholowe6 wina_bezalkoholowe7

Pokaż więcej wpisów z Październik 2025
pixel