Bodegas Santalba
Gdyby nie widniejący na ścianie napis Viña Hermosa („Piękna Winnica”), przybysz nigdy nie domyśliłby się, że stoi u wrót firmy, w której powstają prawdziwie riojańskie specjały o kilku obliczach, w tym jeden uhonorowany przez Roberta Parkera ponad 90 punktami. Wina rzeczywiście są różnorodne, ale nie ma w tym nic dziwnego, skoro są dziełami dwóch różnych winiarzy. Trzon firmy tworzą Santiago Ijalba García – właściciel i dyrektor generalny, a zarazem enolog, oraz jego syn Roberto Ijalba Pérez – enolog i dyrektor handlowy promujący wina bodegi w różnych krajach.Viña Hermosa jest efektem determinacji Santiago Ijalby, który w 1998 roku postanowił urzeczywistnić swoje marzenia: po 30 latach pracy zrezygnował ze stanowiska dyrektora generalnego i technicznego jednej z historycznych bodeg w Haro, powołując do życia własną firmę. W ten oto sposób narodziła się winiarnia, w której – wykorzystując swe ogromne, wieloletnie doświadczenie w zakresie tworzenia i dojrzewania win – rozpoczął realizację własnych winiarskich wizji. Tworząc małą rodzinną bodegę, postawił sobie za cel przetwarzanie winogron oraz dojrzewanie i butelkowanie win możliwie najwyższej jakości.
Wina powstające w tej bodedze są wynikiem powołania Ijalbów do tworzenia trunków z własną osobowością. A ponieważ wizje ojca i syna nie zawsze podążają tym samym torem, naturalną koleją rzeczy wina, które są ich dziełem, prezentują różne oblicza. Santiago skłania się bardziej ku winom o charakterze tradycyjnym, z delikatnie zaznaczoną nowoczesnością – takie są wszystkie wina z linii Viña Hermosa – podczas gdy Roberto zdecydowanie optuje za winami bardziej nowoczesnymi, wyraźnie owocowymi, w których mniej wyczuwa się beczkę, co obserwujemy w przypadku win autorskich takich jak Jarrero, Abando, Irep i Ogga. Co do jednej kwestii ojciec i syn zgadzają się bez protestów: obaj gustują w tworzeniu win z tempranillo będącego podstawowym szczepem w apelacji Rioja – umiarkowanie kwasowych, o intensywnym kolorze i wyraźnym smaku, w którym wyczuwalne są owoce z bardzo subtelnie zaznaczoną obecnością beczki w tle. Takie wina pije się bez problemu i można się nimi z lubością delektować. Mają też szerokie zastosowanie w gastronomii, tworząc harmonijne zestawienia z rozmaitymi daniami.
(źródło: D. Romanowska, Rioja dwóch pokoleń, „Czas Wina” nr 30)