Domaine Hamelin
Domaine Hamelin jest rodzinną winiarnią o długiej historii, która zaczęła się w 1840 roku. Właśnie wtedy Gustave Hemelin zamieszkały w wiosce Beines zaczął się parać uprawą winorośli. Początkowo zajmująca zaledwie powierzchnię dwóch hektarów winnica była jedynie częścią dużego gospodarstwa rolnego. W czasach obecnych do potomków Gustave’a – Thierry’ego i Charlesa – należy 37 hektarów winogradów, położonych na terenach trzech gmin: Poinchy, Beines i Lignorelles. W wiosce Lignorelles znajduje się główna siedziba Domaine Hamelin wraz z winiarnią.
Będący przedstawicielami szóstego i siódmego pokolenia rodziny Hamelin Thierry i Charles tak w pracach przy uprawie winorośli, jak i przy tworzeniu niepowtarzalnych win, którymi na pewno są chablis, bazują na bogatych doświadczeniach przodków, z wyczuciem łącząc tradycyjne i współczesne techniki winifikacyjne. Chcą tworzyć eleganckie, ale przystępne wina o nietuzinkowej osobowości jak najwierniej odzwierciedlające cechy wyjątkowego siedliska swego pochodzenia.
Czytaj więcej
Wszystkie wina Domaine Hamelin powstają z jednej odmiany winorośli – chardonnay, rosnącej na słynnym kimerydzkim podłożu z okresu jurajskiego. W owych odległych czasach, mniej więcej 150 milionów lat temu, w miejscu dzisiejszej Burgundii znajdowało się morze, stąd na tym obszarze taka mnogość morskich skamieniałości. To unikalne podłoże determinuje charakter chablis przejawiający się w mineralności, czystości i prawdziwej szlachetności. Nie bez powodu wina chablis cieszą się sławą najbardziej wyrafinowanej wersji chardonnay, swym charakterem odbiegającej od jakichkolwiek innych win powstających z tej odmiany jak świat długi i szeroki.
W przypadku chablis kluczowym elementem siedliska jest specyficzne podłoże, ale oprócz niego także inne naturalne czynniki, takie jak mikroklimat, wysokość nad poziomem morza czy wystawa poszczególnych działek, mają znaczenie. Wyliczając te liczne składowe nie sposób pominąć roli człowieka w procesie uprawy winorośli i tworzenia wina, jako że to on podejmuje decyzje najpierw w winnicy, dotyczące sposobu uprawy, przycinania i momentu zbiorów, a potem, w piwnicy, w odniesieniu do produkcji, a następnie sposobu starzenia wina.
Domaine Hamelin tworzy białe wina w czterech burgundzkich apelacjach:
- AOC Petit Chablis – z winogron uprawianych w winnicach o powierzchni 9,95 hektarów nieopodal wioski Lignorelles, na obrzeżach apelacji Chablis. W tych winnicach podłoże jest gliniasto-wapienne, a średnia roczna produkcja to 580 hl.
- AOC Chablis – z owoców winogradów o łącznej powierzchni 19,4 hektarów, umiejscowionych w gminach Poinchy, Beines i Lignorelles, wśród których jest także winorośl licząca sobie 70 lat i więcej; z winogron tych krzewów w dobrym roczniku powstaje specjalne wino etykietowane Chablis "Vieilles Vignes". W tych winnicach jest na ogół wapienne podłoże, a średnia roczna produkcja wynosi 1125 hl.
- AOC Chablis 1er Cru "Beauroy" – z winogron winnic o łącznej powierzchni 3,9 hektarów usytuowanych na zboczach o wystawie południowej, vis-à-vis zbiornika wodnego Lac de Beines. Średnia produkcja roczna oscyluje w granicach 210 hl.
- AOC Chablis 1er Cru "Vau-Ligneau" – z owoców winnic o łącznej powierzchni 3,5 hektara, leżących w gminie Beines. Uprawiana w Vallée de Vaux de Long, na wapiennym kimerydzkim podłożu winorośl zajmuje strome zbocze o długości 200 metrów. Średnia roczna produkcja wynosi 200 hl.