Zamknij

Tytuł oferty z możliwością zmiany koloru czcionki

Klubowy zestaw kieliszki + dekanter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

108,50 Cena detaliczna
108,50 Cena promocyjna
Dodaj do koszyka
*Oferta ważna do 26.09.2019

Bodegas Carrau

sprawdź szczegóły

Wino w rodzie Carrau od 10 pokoleń

Winiarska epopeja rodu Carrau rozpoczęła się 2 kwietnia 1752 roku, gdy rybak Don Francisco Carrau Vehils nabył małą winnicę w wiosce Vilassar de Mar (obecnie w obrębie Barcelony w Katalonii). Przez kolejne 268 lat aż do dziś rodzina Carrau nieprzerwanie uprawia winorośl i robi wino, choć po drodze nie brakowało problemów. W XIX w. winiarnia zdobywa międzynarodową pozycję, eksportując wino do Brazylii, Argentyny, Wenezueli, Ekwadoru i na Kubę. Producent w 1888 roku zdobywa medale na międzynarodowej wystawie w Barcelonie i w Chicago w 1892 roku. Rośnie areał upraw, biznes się rozwija.

Kolejną ważną postacią rodu jest Juan Carrau Sust. Młodzieniec kończy prestiżową szkołę enologiczną w katalońskim Vilafranca del Pednedés, gdzie zdobywa wiedzę m. in. o produkcji win musujących. Niestety dla Hiszpanii nadchodzą ciężkie czasy. Najpierw wybucha rujnujący gospodarkę kryzys ekonomiczny, a w ślad za nim zbliża się widmo wojny domowej. W tej sytuacji w 1930 roku Juan Carrau z żoną i dwoma walizkami wsiada na pokład transatlantyku płynącego do Urugwaju, gdzie ma krewnych. Juan Carrau okazał się być jedynym w Urugwaju wykształconym w Europie enologiem, a w latach 30. XX wieku kraj ten przeżywał gwałtowny boom winiarsko-winogrodniczy. Carrau zostaje zatrudniony w bodedze Granja J.B. Passadore w Colón i po kilku latach, podczas których firma rozrasta się czterokrotnie, tworząc nowy brand Santa Rosa, stał się jej 33-procentowym udziałowcem. Marka Santa Rosa de Passadore, Carrau y Mutio odnosi wielki sukces dzięki umiejętnościom swojego winemakera. W 1939 roku z uwagi na chorobę przekazuje on udziały w spółce swojemu 16-letniemu synowi Juanowi Carrau Pujolowi. W kolejnych latach ród Carrau próbuje szczęścia również w innych dziedzinach gospodarki, ale wino wciąż jest dla nich ważne. Po epizodzie z winnicą w Brazylii Carrauowie wracają do swojej starej winnicy Las Violetas w Urugwaju. W 1970 roku Juan kupuje starą winnicę założoną przez Pablo Varzi, nadając wytwórni nazwę Vinhos Finos Juan Carrau SA. Nowy właściciel stawia na jakość, unikalność i oryginalność, wizjonersko stawiając na odmianę, która wkrótce miała stać się dla Urugwaju wręcz sztandarową: tannat. Vinhos Finos Juan Carrau była pierwszą wytwórnią, która zdecydowała się produkować to wino w typie reserva, starząc tannata nie w potężnych beczkach, ale w europejskich barriques. Pierwszy beczkowy Castel Pujol Tannat del Museo ukazał się w 1979 roku.

W roku 1976 Juan zakłada Bodegas Carrau, dziś będącą pod kierownictwem jego młodszego syna Javiera. Celem inwestycji było uzyskanie doskonałej jakości i eksport. Carrauowie sprowadzili winorośle z wyselekcjonowanych klonów, wolne od wirusów, co było wydarzeniem rewolucyjnym jak na tamte czasy. Cel został szybko osiągnięty. Wina z Bodegas Carrau sprzedawane są dziś do 14 krajów na 4 kontynentach. Winorośl uprawia się w dwóch winnicach w Regionie Południowym: w Las Violettas–Canelones, w posiadłości położonej w odległości 39 km na północ od stolicy, oraz w Colón, znajdującym się na obrzeżach Montevideo. Szczególnie malownicza jest posiadłość Colón z kolonialnym domem i pięknym parkiem. Dumą Bodegas Carrau są wina z odmiany tannat, będące dziś znakiem rozpoznawczym urugwajskiego winiarstwa.

      pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel