Wina z regionu Dolina Rodanu
Region rozciąga się wzdłuż rzeki Rodan od miasta Vienne na północy, po Avignon na południu na długości ok. 200 km. Rzeka wije się między Masywem Centralnym i podnóżem Alp, tworząc w północnej części wąską i głęboką dolinę o stromych zboczach. W południowej części rzeka rozlewa się szerzej, kształtując krainę o zdecydowanie bardziej śródziemnomorskim charakterze.
Północna i południowa część różnią się od siebie pod każdym względem. W części północnej na wietrznych stromych zboczach uprawia się syraha oraz viogniera, z których robi się jednoszczepowe, bardzo cenione i jedne z najdroższych win Francji. Klimat jest tu ciepły, ale o silnych wpływach kontynentalnych.
W okręgu południowym powstaje ogromna ilość win, od najprostszych, z apelacjami obejmującymi cały okręg, po najsłynniejsze wina francuskie np. z apelacji Chȃteauneuf-du-Pape. Wina czerwone są przeważnie wieloszczepowymi kupażami odmian takich jak grenache, syrah, mourèdre i cinsault, wina białe zaś powstają z clairette, marsanre, rousanne bourboulenc grenache blanc i viogniera. Panuje tu klimat śródziemnomorski, z łagodnymi zimami i suchymi latami. Wyzwaniem dla winiarzy jest mistral, silny wiatry, który zmusza ich do budowania osłon i niskiego prowadzenia krzewów.
Subregiony i apelacje
Apelacja Côtes du Rhone odpowiada za ponad połowę produkcji całego regionu, z czego większość stanowią wina czerwone i wina różowe. Niektóre wsie mają prawo do używania nazwy Côtes du Rhone Village. W tej klasie powstają najlepsze wina poza crus w regionie.
Usytuowana na wschodnim brzegu rzeki apelacja Chȃteauneuf-du-Pape to największe crus w Dolinie Rodanu. To pierwszy i najstarszy region we Francji ze statusem Appellation Contrôlée. Tutejsze winnice są przeważnie płaskie, całkowicie pokryte niedużymi gładkimi kamieniami. Dopuszczonych do upraw jest 13 odmian. Najpopularniejszy jest grenache, a obok niego gamay i mourvédre.
Tavel i Lirac są jedynymi crus na zachodnim brzegu Rodanu. Obie apelacje słyną z produkcji win różowych, robionych przeważnie z odmian grenache i cinsault. W Tavel wolno wytwarzać jedynie rosé, zaś w Lirac robi się też wina czerwone z powodzeniem konkurujące z tymi z Chȃteauneuf-du-Pape.
Oprac. Witosław Stępień