Wina Syrah
Powodem jej kariery jest to, iż daje mocne, bogate, intensywnie zabarwione wina, znacznie zyskujące po dłuższym leżakowaniu, kiedy to stają się stosunkowo „miękkie”, a nawet delikatne. Wina o aromatach jeżyn, malin fiołków, skóry, z charakterystyczną nutą pieprzu i korzennych przypraw z nutami dżemowymi. Legenda mówi, że to właśnie wino z odmiany syrah stało się przedmiotem cudu w Kanie Galilejskiej. Jej faktyczne pochodzenie przez długi czas nie było jasne: część naukowców skłaniała się ku twierdzeniu, że nazwę wywodzi z sycylijskich Syrakuz, inni utrzymywali, że jest to jedna z najstarszych odmian uprawianych w starożytnej Persji w okolicach miasta Shiraz.
Ostatnie badania genetyczne pokazują, że wywodzi się jednak z południa Francji. Pod nazwą shiraz jest bardzo popularna w Australii. Syrah nad Rodanem (châteauneuf-du-pape, côtes-du-rhône), i w Langwedocji, gdzie wdarł się przebojem, jest wykorzystywany głównie w kupażach – wyjątkiem są słynne czerwone wina Północnego Rodanu (hermitage, côte-rôtie, saint-joseph). Ostatnio bardzo popularne stało się (na wzór rodański) dodawanie do czystego syrah nieco wina z odmiany viognier, co wzbogaca jeszcze bardziej jego aromatyczność i łagodzi ostrość całego kupażu. Czasami obie nazwy pojawiają się na etykiecie. Często także po wyborze nazwy możemy wstępnie ocenić zamiary producenta: syrah – styl bardziej rodański, shiraz – styl nowoświatowy.
Inne nazwy: shiraz