Aktualności Grupy Dom Wina
Nowość na rynku wódek przedstawia Artur Boruta | |
2018-04-13 Po raz pierwszy zdecydowaliśmy się wprowadzić na rynek wódkę czystą w rozumieniu polskiego prawa. Zdecydowaliśmy się stworzyć wódkę wyjątkową, opartą o starannie wybrany spirytus, na bazie którego wódka ta powstanie. Zaskoczyła nas próbka spirytusu ziemniaczanego…
Więcej
|
Wódka Dwór Sieraków Palona z medalem! | |
2018-04-05 Magazyn „Aqua Vitae” i serwis spirits.com.pl po raz kolejny rozdali swoje nagrody Debiut Roku! Uznanie dla Wódki Palonej Dwór Sieraków. Więcej |
Nowa etykieta słynnego wina | |
2018-03-20 Rodzina Palacios przygotowała niespodziankę dla miłośników swoich win. Pétalos del Bierzo 2016 otwiera nowy cykliczny projekt, który będzie łączył sztukę winiarską i sztuki piękne. Odtąd etykieta każdego kolejnego rocznika wina ozdobiona będzie nową malarską interpretacją. Autorem pozostaje Xano Armenter, słynny barceloński plastyk odpowiedzialny za poprzednią ilustrację. Więcej |
Szóste Ogrody Wina | |
2018-02-27 Klub Domu Wina zaprasza 9 czerwca 2018 (sobota) do Dworu Sieraków na salon degustacyjny, ale również garden party z wieloma atrakcjami. Wydarzenie rozpocznie się wczesnym popołudniem. Bogaty program będzie obejmował degustację win od ponad 30 wystawców, masterclassy, konkursy, pokazy artystyczne oraz szereg wydarzeń towarzyszących. Więcej |
Álvaro Palacios na liście Jamesa Sucklinga | |
2018-02-24 Wina od Álvaro Palaciosa aż sześć razy pojawiły się na liście 100 najlepszych win Hiszpanii roku 2017 opublikowanej w styczniu 2018 na portalu Jamesa Sucklinga. Wieloletni redaktor magazynu „Wine Spectator” od 2010 roku prowadzi swój własny portal i firmę specjalizującą się w krzewieniu kultury winiarskiej. Sercem strony są noty degustacyjne pisane przez zespół portalu. Rocznie krytycy publikują ponad 10 tysięcy takich not. Więcej |
Luca Bosio oraz Salvano – nowości w naszym portfolio | |
2018-02-16 Piemont to region słynący jednymi z najbardziej wyrafinowanych i drogich win włoskich z odmian barolo i nebbiolo. Do charakterystycznych regionalnych szczepów należą też barbaresco, dolcetto, barbera d’Alba, barbera d’Asti i cortese. Właśnie taki klasyczny Piemont reprezentują dwie winiarnie z Włoch, które w roku 2018 znalazły się w ofercie Domu Wina. Więcej |
Złoty medal Magazynu Wino dla porto Fonseca | |
2018-02-15 27 października 2017 roku w Warszawie na wielkiej Gali została ogłoszona lista zwycięzców XII Grand Prix Magazynu Wino. W kategorii win słodkich za najlepsze redaktorzy magazynu uznali 10 Year Old Tawny, porto produkowane przez winiarnię Fonseca Guimaraens. Więcej |
10 złotych medali dla Saint Clair w Sydney | |
2018-02-14 Aż 10 win z winiarni Saint Clair zdobyło złote medale na 24 Międzynarodowym Konkursie Winiarskim w Sydney w Australii (Sydney International Wine Competition), który odbył się w listopadzie 2017 roku. Wyjątkowość tego wydarzenia polega na tym, że na festiwalu wielką rolę odgrywa food pairing. Do konkurencji dopuszcza się jedynie 2000 win, by mieć pewność, że sędziowie będą mieli dość czasu na obiektywną ocenę wina w trójfazowej degustacji w ciemno. W trzeciej fazie finaliści są oceniani wraz z daniami, które mają zbliżoną do win paletę smaków. Więcej |
II Festiwal Wódki Dwór Sieraków | |
2018-02-14 25 stycznia 2018 Hotel Sieraków już po raz drugi gościł czołówkę polskich firm zaangażowanych w sprzedaż wódek posiadających w swoim logo wizerunek dworu. Na coroczne spotkanie zjechali właściciele i menadżerowie alkoholowych sklepów spożywczych, restauracji, sieci handlowych, a także barmani i inni pracownicy z branży. Więcej |
Poznaj tajemnice aromatów wina | |
2018-02-01 Są specjaliści, którzy z bogactwa zapachów unoszących się nad powierzchnią wina potrafią wyczytać niemal wszystko. Stąd tak wielką wagę w szkoleniu adeptów degustacji przywiązuje się właśnie do tego etapu oceny wina. Na każdym winiarskim kursie czy towarzyskich spotkaniach przy winie najczęściej powtarzanym stwierdzeniem jest: „Wiem! Znam ten zapach! Tylko co to jest…?”. Więcej |
50 lat pracy Mistrza. Richard Paterson | |
2017-11-22 Przez cały ostatni rok Richard Paterson (rocznik 1947) świętował 50-lecie swojej pracy z whisky. „Był to dla mniej największy możliwy przywilej”, powiedział Paterson o swojej jubileuszowej podróży dookoła świata, w trakcie której odwiedził Hong Kong, Chiny, Singapur, Tajwan, Malezję, Stany Zjednoczone, Niemcy i Francję, prowadząc spotkania i wykłady dla garstki wybrańców.
Więcej
|