50 lat pracy Mistrza. Richard Paterson

2017-11-22

Richard Paterson Przez cały ostatni rok Richard Paterson (rocznik 1947) świętował 50-lecie swojej pracy z whisky. Jako Master Distiller destylarni The Dalmore przygotował na tę okazję limitowaną serię 50 butelek The Dalmore 50, pięćdziesięcioletniej whisky starzonej m.in. w beczkach po szampanie. Pomimo ceny (50 tysięcy funtów za butelkę!) cała kolekcja trafiła już do szczęśliwych nabywców, podobnie jak historyczne The Dalmore Paterson Collection zakupione przez kolekcjonera z Chin za blisko milion funtów brytyjskich.

„Był to dla mniej najwyższy przywilej”, powiedział Paterson o swojej jubileuszowej podróży dookoła świata, w trakcie której odwiedził Hong Kong, Chiny, Singapur, Tajwan, Malezję, Stany Zjednoczone, Niemcy i Francję, prowadząc spotkania i wykłady dla garstki wybrańców.

Paterson, znany też jako „The Nose”, związany jest nie tylko z Dalmore, gdzie jeszcze przed trzydziestką rozpoczął karierę jako master blender. Sprawuje też pieczę nad whisky Jura, Fettercairn, Tamnavulin i innymi markami koncernu Whyte & Mackay. Odpowiada również za „wskrzeszenie” whisky z czasów Ernesta Shackletona i jego słynnej wyprawy na Biegun Południowy, czego efektem jest whisky Shackleton.

więcej o Richardzie Patersonie: Wojciech Gogoliński, „Nos” na wagę złota, „Czas Wina” nr 90 (grudzień 2017 – styczeń 2018)





Kalendarium sprawdź kalendarz wydarzeń
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel