Wina półsłodkie
Polacy nie przepadają ani za winami bardzo wytrawnymi, ani zupełnie słodkimi. Te pierwsze często odbierają jako zbyt kwaśne lub drażniąco taniczne, drugie bywają zbyt ciężkie, przytłaczające nadmiarem aromatów i cukru. Dlatego chętnie sięgamy po wina półwytrawne i półsłodkie, stanowiące kompromis skrojony pod przeciętnego konsumenta również tego który dopiero zaczyna interesować się winem.
Wino półsłodkie może mieć dowolny kolor – czerwony, biały lub różowy, może też być spokojne, musujące albo tylko lekko „szczypiące”, frizzante. Można je robić też praktycznie z każdego szczepu, chociaż są odmiany, które lepiej się do tego nadają niż inne ze względu na występujące w nich aromaty i zawartość cukru. W Hiszpanii najczęściej wykorzystuje się do takich win szczep tempranillo, we Włoszech kupaże na bazie merlota lub sangiovese, w Niemczech wszechstronnego rieslinga lub gewürztraminnera. Półsłodkich jest też wiele win ze szczepów występujących lokalnie: endemicznych odmian gruzińskich oraz dostępnych w naszej ofercie polskich win z odmian solaris, hibernal i johanniter.
Wina półsłodkie charakteryzują się wyrazistą, ale nieprzytłaczającą słodyczą oraz aromatami świeżych owoców i kwiatów. Dzięki temu mają dość szerokie zastosowanie w foodpairingu: mogą byś podane jako aperitiff, do owocowych deserów, pieczonych warzyw, delikatnych mięs i wyrazistych serów. Unikać należy jedynie połączeń z rybami i owocami morza. Dobrze schłodzone półsłodkie wina białe i różowe doskonale orzeźwią w gorący letni dzień, można się też pokusić o przygotowanie z czerwonego półsłodkiego wina sangrii.