Zamknij

Tytuł oferty z możliwością zmiany koloru czcionki

Klubowy zestaw kieliszki + dekanter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

108,50 Cena detaliczna
108,50 Cena promocyjna
Dodaj do koszyka
*Oferta ważna do 26.09.2019

Petrus 2012

 

Niekwestionowana ikona, o której słyszało wielu, ale tylko nielicznym było dane spróbować.
Château Petrus to najsłynniejsza posiadłość prawobrzeżnego Bordeaux, położona w apelacji Pomerol.
Prawdziwa legenda, pod względem sławy nierzadko zostawiająca w tyle najszacowniejsze Premiers
Grands Crus Classés. Chociaż na niepowtarzalność powstającego w niej wina składa się wiele
czynników, to pierwszoplanową rolę odgrywa wyjątkowe podłoże, na którym rośnie winorośl.
Stanowi je jednolita, ciężka gliniasta gleba o wysokiej zawartości żelaza i minerałów ilastych – akurat
idealna dla merlota, którego ekspresja wznosi się tu na prawdziwe wyżyny. Nie bez powodu odmiana
ta stanowi w zajmujących 11 i pół hektara winogradach aż 95 procent nasadzeń. Z ich owoców
powstaje tylko jedno wino, które zawsze jest znakomite (w trudnych rocznikach nie jest butelkowane
jako grand vin). Przez 44 lata było tworzone przez Jeana-Claude’a Berroueta, którego w 2008 roku na
stanowisku głównego enologa zastąpił syn Olivier Berrouet. Petrus to wino, które solidnie
zapracowało na swą renomę; zawsze wyróżniało się stylem, wyjątkowością aromatów i miękkością
najwyższej jakości tanin; czymś, co jest niezmierzalne, oferując zupełnie nowy wymiar doznań. Jego
twórca nie szuka tego, co można znaleźć wszędzie, jak obfitość owoców czy nadmierna ekstrakcja.
Jest przekonany, że najlepsze wina wiernie odzwierciedlają siedliska swego pochodzenia, trzeba tylko
cierpliwości i ciężkiej pracy, by pozwolić im wyrazić całą tę wspaniałą złożoność.


Krzewy winorośli, z owoców których powstaje Petrus są w wieku niezwykle zaawansowanym jak na
Bordeaux; niektóre liczą sobie nawet 70 lat. Winogrona zawsze zbierane są ręcznie popołudniową
porą, już po osuszeniu porannej rosy. Potem poddawane są skrupulatnej selekcji. Fermentacja
odbywa się w betonowych kadziach. Następnie wino dojrzewa w beczkach dębowych od 18 do 20
miesięcy; w przeszłości (w latach 80. XX wieku) w całości w nowych, obecnie tylko w połowie. Po
okresie dojrzewania wino jest butelkowane bez filtracji. Zawsze szczepem wiodącym jest merlot;
czasem Petrus powstaje z niego w stu procentach, tak jak w roczniku 2012, w innych latach bywa, że
zawiera niewielką domieszkę cabernet franc.

 

UWAGA

Te wyjątkowe wina będą wkrótce dostępne – w ograniczonej ilości i wyłącznie na zamówienie.

Jeśli są Państwo nim zainteresowani, prosimy o pozostawienie danych za pośrednictwem formularza (zakładka po prawej stronie), lub przesłanie informacji bezpośrednio na adres: pomoc@domwina.pl Skontaktujemy się z Państwem w celu ustalenia szczegółów. Wino będzie dostępne do odbioru na początku listopada.

 

Wypełnij formularz i zarezerwuj wino

      pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel