Wina Colombard
sprawdź szczegóły
Colombard. Francuska biała odmiana winogron będąca naturalną krzyżówką chenin blanc i starożytnej gouais blanc, uprawiana przede wszystkim w departamencie Charentes oraz Gaskonii, gdzie tradycyjnie używa się jej do produkcji koniaku i armaniaku. Jakiś czas temu zaczęła wracać do łask winiarzy, którzy spostrzegli, że krótka maceracja moszczu ze skórkami potrafi wyposażyć wino z odmiany colombard w silniejszą strukturę i ciekawe aromaty. Powstają z niej rześkie wytrawne wina regionalne (nieco w typie sauvignon blanc) w Gaskonii oraz słynny miejscowy aperitif Floc de Gascogne. W Kalifornii colombard (zwany tu french colombard) stanowił przez dekady dodatek do białych blendów podkreślający kwasowy kręgosłup wina, ale dziś coraz więcej producentów decyduje się wytwarzać z niego wyższej klasy odmianowe wina. Podobnie dzieje się w Afryce Południowej, gdzie znany jest jako colombar.
Aromat colombard przywodzi na myśl limonkę, nektarynkę, brzoskwinię i grejpfrut, a także nutę kwiatów cytrusowych, marakui oraz ananasa.
Inne nazwy: colombar, colombeau, french colombard, kolombar
Gdzie występuje
Obszary upraw: Francja, RPA, Kalifornia,