Zamknij

Tytuł oferty z możliwością zmiany koloru czcionki

Klubowy zestaw kieliszki + dekanter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

108,50 Cena detaliczna
108,50 Cena promocyjna
Dodaj do koszyka
*Oferta ważna do 26.09.2019

Wina z regionu Tokaji-Hegyalja

Tokaj_zdjęcie
Tokajski region winiarski położony jest w północno-wschodniej części Węgier oraz w południowo-wschodniej Słowacji. Mało kto pamięta, że administracyjnie ten obszar winiarski wyznaczono już w roku 1737 decyzją Zgromadzenia Narodowego wskazującą miejscowości i majątki, które maja prawo robić wino typu tokaj. Dla porównania region Douro dla porto wydzielono w roku 1755. Region tokajski obejmuje wschodnią część wyżyny Cserhát oraz południowe podnóże Gór Tokajsko-Slańskich, graniczące z doliną Cisy i z regionem Bodrogköz. Winiarze korzystają tu z łagodnego, ciepłego klimatu, urodzajnych wulkanicznych gleb oraz unikatowych warunków do produkcji słodkich win z udziałem botritis cinerea (szlachetnej pleśni). W winnicach króluje furmint z którym kupażuje się szczepy hárslevelű i sárgamuskotály (muscat blanc à petit grains).

 

Wina tokajskie dzieli się na wytrawne i botrytyzowane. Te ostatnie z kolei klasyfikujemy na kategorie w zależności od metod produkcji. Tokaje odmianowe noszą nazwę szczepu, czyli powstają z jednej odmiany winorośli. Mogą być zarówno wytrawne, jak i całkiem słodkie, co jest zwykle zaznaczone na etykiecie. Wina wytrawne robione tylko z furminta aspirują do klasy premium.

Kolejna grupa to tokaje samorodne. Powstają w ten sposób, że całe kiście zarówno z pleśnią, jak i bez niej są fermentowane razem. Jeśli powstałe wino zawiera poniżej 30g/l cukru resztkowego oznaczmy je jako wytrawne (száraz). Mają one charakter zbliżony do shery fino, ponieważ są mocno utlenione. Jeśli cukru jest więcej niż 30g/l wino klasyfikowane jest już jako słodkie (édes).

Tokaje najwyższej jakości i najdroższe noszą nazwę Aszú. Ten typ wina powstaje poprzez dodanie do wina podstawowego (wytrawnego) 3 lub 4 lub 5 lub 6 puttonyos, czyli pojemników (wiaderek) tzw. ciasta aszú, czyli rozgniecionych, wysuszonych przez pleśń botrytis winogron.

Moszcz jest wyciskany i przelewany do małych beczek, niedopełnionych do końca, aby umożliwić dostęp powietrza. Wino dojrzewa w takich warunkach od 5 do 8 lat, ale później ma nadal świetny potencjał starzenia.

Najsłodszym (być może na całym świecie) winem jest eszencja. Powstaje ze skoncentrowanego soku z botrytyzowanych winogron i ma zawartość alkoholu nie większą niż 6%. Eszencje stosuje się jako dodatek do aszú, ale jeśli winiarz zdecyduje się na jej sprzedaż musi poleżeć ona w beczce przynajmniej 4 lata. Tokaj Eszencja jest najbardziej długowiecznym winem świata, nie traci swoich właściwości nawet po setkach lat leżakowania.

Oprac. Witosław Stępień

    Reklama
    Katalog prezentowy Dom Wina
    Reklama
    Katalog prezentowy Dom Wina
    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel