Zamknij

Tytuł oferty z możliwością zmiany koloru czcionki

Klubowy zestaw kieliszki + dekanter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

108,50 Cena detaliczna
108,50 Cena promocyjna
Dodaj do koszyka
*Oferta ważna do 26.09.2019

Wina z regionu Katalonia

Mapa winiarskiej Katalonii

Region znajdujący się w północno-zachodnim rogu Hiszpanii, rozciągając się od Pirenejów po brzeg Morza Śródziemnego. Większa część winnic koncentruje się na terenie położonym na południe od Bracelony. Cały region objęty jest klasyfikacją DO Catalunya.

Wyróżniamy tu dwa najważniejsze subregiony o odmiennych warunkach klimatycznych i zróżnicowanym stylu produkcji win. Winnice Pènedes położone są nieopodal Barcelony, rozpościerając się od morskiego wybrzeża po wzgórza w głębi kontynentu. Możemy wyróżnić tutaj aż trzy strefy klimatyczne – najgorętsza jest nadmorska równina. Wyżej w dolinach kilmat jest nieco chłodniejszy, ale wciąż gorący. Dopiero na wzgórzach, na wysokościach około 800 m n.p.m. robi się wyraźnie chłodniej i panuje tu klimat umiarkowany.

Najwięcej uprawia się tu odmian do produkcji cavy czyli parellada, xarel-lo i macabeo, ale również znajdziemy białe odmiany międzynarodowe jak chardonnay, sauvignon blanc, gewurztraminer oraz czerwone merlot, cabernet sauvignon, tempranillo czy pinot noir.

Priorat jest regionem górzystym, położonym w głębi lądu na zachód od miasta Tarragona. Ze względu na niską roczną sumę opadów lata są tu długie, gorące i suche. W Prioracie panują jednak dobre warunki do upraw późno dojrzewających garnachy i cariñieny. Region słynie z gleby o nazwie licorella. Zawiera ona warstwę czerwonych łupków z małymi drobinkami miki. Odbijające się od błyszczących cząstek promienie słońca przyspieszają dojrzewanie owoców. Drugą cenną właściwością gleby jest jej zdolność do magazynowania wody, dzięki czemu rośliny mają jej zapas na suche i gorące dni.

Krzewy winorośli porastają strome zbocza, przez co większość prac trzeba wykonywać ręcznie. Ubogie gleby oraz zwykle zaawansowany wiek winorośli sprawia że wydajność krzewów jest niska, ale wynagradzają to w koncentracji i złożoności smaków. Czerwone wina z Prioratu mają ciemny, głęboki kolor, mocne taniny oraz mocno skoncentrowany smak czarnych owoców z tostowymi nutami z beczek z francuskiego dębu. Zawartość alkoholu waha się pomiędzy średnią a wysoką.

    Reklama
    Reklama
    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel