Wina Macabeo
sprawdź szczegóły
Macabeo Odmiana białych winogron uprawianych głównie w północnej Hiszpanii i w południowej Francji. Za jej ojczyznę uznaje się północną Hiszpanię, gdzie jest uprawiana od wieków i skąd – przez Pireneje – dotarła do północnej Francji. W rzeczywistości pochodzi jednak – jak się przypuszcza – ze Środkowego Wschodu. Stosunkowo późno pączkuje, przez co nadaje się do uprawiania na terenach, gdzie występują wiosenne przymrozki. Jej kiście są duże i zwięzłe, łatwe do zbioru. Daje dobre wina, najczęściej o kwiatowym zapachu i stosunkowo małej kwasowości, dlatego należy ją zbierać dość wcześnie.
Bardzo cenioną zaletą win z tej odmiany jest spora odporność na utlenianie. Używana najczęściej do produkcji lekkich, młodych, nieleżakowanych w beczkach wytrawnych win odmianowych, nadających się do szybkiej konsumpcji bądź do wyrobu win mieszanych, w tym często słodkich, a także musujących (cava).
Inne nazwy: viura (Rioja)
Gdzie występuje
Francja (Langwedocja-Roussillon), Hiszpania (głównie Penedès, Rioja, Somontano).