Zamknij

Tytuł oferty z możliwością zmiany koloru czcionki

Klubowy zestaw kieliszki + dekanter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

108,50 Cena detaliczna
108,50 Cena promocyjna
Dodaj do koszyka
*Oferta ważna do 26.09.2019

Merlot

sprawdź szczegóły
Wina z odmiany merlot cieszą się dużą popularnością ze względu na swą aksamitność, soczystość i delikatność w smaku oraz charakterystyczne aromaty wiśni, czarnej porzeczki, śliwki, nut czekolady i jeżyny, a także aromat drzewa cedrowego, którego nabiera po starzeniu w beczce.

Merlot to jedna z najbardziej znanych odmian winorośli, jest uprawiana na całym świecie. Jest krzyżówką odmian magdeleine noire des charentes oraz cabernet franc. Jest najczęściej uprawnianym szczepem we Francji, gdzie występuje najczęściej jako kupaż – słynny kupaż bordoski – wraz z cabernet franc i cabernet sauvignon. Swoją popularność zdobył dzięki zdolności do wczesnego dojrzewania. Daje wina o średniej kwasowości, intensywnej barwie i miękkim taninom używany często do „wygładzenia tanin”, dzięki czemu chętnie wykorzystywany jest w do mieszania z cabernet sauvignon.

Charakter wina



Charakter i aromaty win z merlota różnią się miedzy sobą w zależności od klimatu, w jakim jest on uprawiany. W chłodniejszym klimacie daje wina o aromacie czarnej jagody, śliwki, truskawki z nutą cedru i tytoniu. W klimacie umiarkowanym wyczuwalna staje się jeżyna i czarna wiśnia, w gorącym nuty czekolady. Można wyróżnić wina o różnej strukturze od win delikatnych, o miękkich taninach bardzo owocowych, po bardzo złożone, ekstraktywne. Powszechnie kojarzone z merlotem aromaty to wiśnia, śliwka, jagoda, borówka, morwa, jeżyna. Wśród drugorzędnych aromatów w merlocie bywają wyczuwalne rozmaite przyprawy, herbata, tytoń czy lukrecja.

Merlot starzony w dębie nabiera aromatów czekolady, karmelu, ziaren kawy, dymu oraz wanilii i orzecha włoskiego.

 

Czytaj więcej

Najlepiej smakuje


Świetnie sprawdza się w połączeniu z jagnięciną i wołowiną oraz z potrawami z kurczaka, łososiem a także skorupiakami podanymi z bekonem lub szynką. Idealnie sprawdzi się jako wino do grillowanych mięs i warzyw. Stanowi doskonały dodatek do półtwardych serów takich jak gouda, ementaler, tilsiter, szwajcarski appenzeller, francuskie comté i mimolette oraz włoski parmezan. Sprawdzi się również podane do dań z czekoladą i niektórych czekoladowych deserów.

Regiony upraw



Ojczyzną merlota jest Francja, gdzie uprawia się ponad połowę światowej produkcji tego szczepu. Poza Francją odmiana zdobyła dużą popularność m.in. we Włoszech, Kalifornii, Australii, Argentynie, Bułgarii, Chile, Grecji, Nowej Zelandii, RPA oraz Słowenii. W Izraelu merlot stanowi drugą najliczniej uprawianą odmianą winorośli po cabernet sauvignon.

Francja



Merlot to najczęściej uprawiana odmiana winogron we Francji. Najwięcej nasadzeń obejmuje region Bordeaux, Bergerac i Cahors. W winach z regionów lewego brzegu Gironde odmiana najczęściej wykorzystywana jest w kupażach, z których najpopularniejszy to słynna mieszanka bordoska. Oprócz merlota, dodającego winu ciała i miękkości, składają się na nią również cabernet franc i cabernet sauvignon.

Na prawym brzegu Gironde w regionach Pomerol i Saint-Émilion merlot stanowi zazwyczaj 80% kupażu, i tu powstaje wino tworzone prawie w całości z tej odmiany, jedno z najbardziej znanych i najrzadszych win na świecie, Château Pétrus. Merlot można również znaleźć w znacznych ilościach w Prowansji oraz Dolinie Loary.

Włochy



Włoskie merloty charakteryzują się lekkim ciałem i nutą ziół, a ich niska kwasowość zapewnia równowagę w mieszankach z włoskimi odmianami. Zabieg taki często stosowany jest w winach z regionów Veneto, Alto Adige i Umbria. Większość włoskiego merlota wykorzystywana jest jednak w mieszankach klasyfikowanych jako IGT (Indicazione Geografica Tipica) takich ja „Super Toskany”. W regionie Friuli odmiana mieszana jest z cebernet sauvignon lub cabernet franc. W innych regionach łączy się go często z sangiovese, aby wygładzić taniny.

Hiszpania



W gorącym kontynentalnym klimacie Hiszpanii merlot jest ceniony znacznie mniej niż w wilgotnym morskim klimacie Bordeaux i śródziemnomorskim, ciepłym klimacie Toskanii. Reguły apelacyjne pozwalają jednak na mieszanie go z tempralnillo oraz innymi lokalnymi odmianami winorośli. Duży wpływ na te decyzje ma stale rosnąca popularność odmiany na światowych rynkach.

Kalifornia



Merlot jest bardzo popularnym szczepem zarówno w cieplejszych, jak i chłodniejszych regionach Kalifornii. Od początku był używany do produkcji wina odmianowego, jednak za namową Warrena Winiarskiego zaczęto stosować go do mieszanek w stylu Bordeaux. Z czasem stracił na znaczeniu na rzecz pinot noir. Jednak do dziś stanowi jedną z najpopularniejszych odmian uprawianych w całej Kalifornii (szczególnie w Napa, Monterey i Sonoma County), gdzie powstają z niego zarówno bardzo owocowe proste wina, jak i bardziej skoncentrowane wina dojrzewane w beczce.

inne regiony i kraje



Merlot z Chile charakteryzuje delikatność, owocowość oraz charakterystyczna nuta czekolady. Jest trzecią najczęściej uprawianą odmianą winogron w Chile, a większość krzewów znajduje się w Dolinie Środkowej, w prowincji Colchagua oraz Maule Valley i Curicó.

W Argentynie nie jest sadzona tak często jak wiądący prym malbec, jednak stanowi znaczną część nasadzeń w regionie Mendoza i daje wina bardzo owocowe o zrównoważonej strukturze tanin i kwasowości. W Urugwaju odmiana często mieszana jest z tannatem i stanowi drugi najczęściej sadzony szczep czerwonych winogron na tym obszarze.

Winorośl rośnie także w Australii w Dolinie Barossa, McLaren Vale i Wrattonbully, gdzie podobnie jak w Nowej Zelandii w znacznej części wykorzystywana jest do tworzenia mieszanek w stylu bordoskim. W RPA odmiana merlot uprawiany jest głównie w regionie Stellenbosch i Paarl. Według Jancis Robinson – najbardziej szanowanej krytyczki winiarskiej i znawczyni wina, „południowoafrykański merlot wydaje się być odmianą w czekoladowym, błyszczącym stylu kalifornijskim”.

Inne nazwy: médoc noir, merlot noir, bigney, crabutet noir.

Gdzie występuje
Francja (prawobrzeżne Bordeaux, Bergerac (Południowy-Zachód), Włochy (Friuli, Veneto, Alto Adige), Szwajcaria (Ticino), Nowy Świat, Europa Środkowo-Wschodnia (Bułgaria, Węgry, Rumunia). 
    Reklama
    Reklama
    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel