Wina z regionu Kastylia-León
Region jest nie tylko największą administracyjnie prowincją Hiszpanii, ale również jednym z największych producentów wina o wysokiej jakości. Położony w północno-zachodniej części kraju, posiada dziewięć apelacji: Bierzo, Cigales, Ribera del Duero, Rueda, Toro, Arribes, Arlanza, Tierra del Vino de Zamora i Tierra de León.
Dominującą odmianą jest tutaj tempranillo, z wyjątkiem Bierzo, gdzie uprawia się głównie mencię. Zdecydowanie więcej powstaje tu win czerwonych, które też są często bardzo drogie, ponieważ cieszą się doskonałą opinią. Przykładem ogromnego sukcesu i awansu regionu jest apelacja Ribera del Duero. Region jest odcięty od pobliskiego Atlantyku przez pierścień gór. Lato jest tu krótkie, suche i gorące, a zimy bardzo zimne.
Winnice Ribera del Duero położone są w najwyższych partiach Meseta Central, nawet powyżej 850 m n.p.m. Na takiej wysokości latem temperatura nocą mocno spada, dzięki czemu owoce zachowują dobrą kwasowość i świeże owocowe nuty. Chociaż Ribera del Duero ma klasyfikacje jako DO zarówno dla win czerwonych jak i różowych, dominuje tutaj uprawa jednego szczepu - tempranillo, z którego robi się wyłącznie wino czerwone. Dopuszczone są również cabernet sauvignon, malbec i merlot, ale rzadko uprawiane. Z garnachy robi się głównie wina różowe.
Świetne wina robi się też w Ruedzie, Torro czy w Bierzo gdzie ulokowała swe winnice rodzina Palaciosów.