Abadía Retuerta
sprawdź szczegóły
Abadía Retuerta to położona w gminie Sardón de Duero w prowincji Valladolid winiarnia, w której powstają wina cieszące się sławą jednych z najlepszych w Hiszpanii. Została założona w 1996 roku i praktycznie od samego początku było wiadomo, że tworzone w niej będą wina niezwykłe. Zakrojony na szeroką skalę winiarski projekt został dopracowany w najdrobniejszych szczegółach. Chociaż bodega nazwę swą wzięła od znajdującego się w obrębie posiadłości opactwa – Abadía de Santa María de Retuerta – którego budynek stanowi wybitny przykład hiszpańskiej sztuki romańskiej XII wieku, to wzniesioną po drugiej stronie słynnej drogi N-122 winiarnię naszpikowano najnowszymi zdobyczami techniki. Zanim jednak przystąpiono do wyrobu wina, z wielką skrupulatnością przeprowadzono analizy poszczególnych siedlisk, dzieląc winnice na niewielkie działki – pagos. Proces ten nadzorował Pascal Delbeck – wielki admirator siedliskowych win i wyjątkowy specjalista w tej dziedzinie, a także główny enolog w Château Ausone w Bordeaux. Obecnie tak nad winnicami należącymi do Abadía Retuerta jak i powstającymi w bodedze winami z powodzeniem czuwa Ángel Anocíbar.
Czytaj więcej o winiarni Abadía Retuerta
Czytaj więcej
Abadía Retuerta jest w Hiszpanii pionierem w zakresie technologii, przede wszystkim stawia na poszukiwanie nowych metod, aby uzyskiwać coraz lepsze rezultaty. W winiarni uwagę zwraca duża liczba niewielkich rozmiarów tanków ze stali nierdzewnej, w których oddzielnie fermentuje moszcz z winogron pochodzących z poszczególnych pagos. Opatentowano tu też rewolucyjną na świecie metodę „nieruszania” beczek. Ustawione na wielu piętrowych stelażach beczki z dojrzewającym winem są zwrócone zamknięciami nie w górę, lecz w dół. Zamknięcia wyposażono w specjalne zawory, do których podłącza się węże ściągające z beczek wino. Na każdym etapie produkcji stosuje się najmniej inwazyjną dla wina metodę grawitacji. Z wielką starannością nadzorowane są też wszystkie należące do bodegi winnice. Monitoruje je najnowocześniejszy system kontroli wzrostu winorośli, opierający się na zastosowaniu specjalnych sond. Krzewy zabezpiecza przed przemarznięciem lub nadmierną wilgotnością fachowo opracowany system wiatraków używanych w sytuacjach zagrożenia. Ta wspaniała posiadłość nie znalazła się jednak w granicach wytyczonych dla apelacji Ribera del Duero zaledwie kilkanaście lat przed rozpoczęciem wielkiego projektu o nazwie Abadía Retuerta. Zatem, ponieważ nie można było zmienić tego stanu rzeczy, postanowiono zrobić z zaistniałej sytuacji pożytek. A stwarzała ona możliwości nie byle jakie, mianowicie dawała dużą swobodę działania, daleko wykraczającą poza normy apelacyjne. Przede wszystkim w Abadíi panuje wielka dowolność dotycząca stosowanych odmian winogron; można wybrać najlepsze dla danego siedliska. Dlatego – oprócz wszędobylskiego w Hiszpanii tempranillo stanowiącego 3/4 upraw – znajdziemy w tutejszych winnicach cabernet sauvignon, merlota oraz syrah. Powstają z nich wina odmianowe, a także znakomity kupaż o nazwie Selección Especial, którego rocznik 2001 został uznany w 2005 roku podczas londyńskiego konkursu International Wine & Spirit Competition za najlepsze czerwone wino świata. Największą rewelacją zaś jest petit verdot! A co jeszcze ciekawsze, w Abadía Retuerta powstają z niego wina odmianowe! Czegoś takiego na tak dalekiej, bądź co bądź, północy, świat nie widział! Okazuje się jednak, że umiejętności Ángela Anocíbara są nieograniczone, skoro nawet w cieszącej się nierzadko wątpliwymi urokami klimatu kontynentalnego, chłostanej zimnymi podmuchami wiatru Kastylii z tak wyjątkowo ciepłolubnego szczepu jak petit verdot potrafi wyczarować wspaniale finezyjne, najwyższej klasy wina.