Yllera – Bodegas y Viñedos
sprawdź szczegóły
Winiarnia Yllera – Bodegas y Viñedos została założona na początku lat 70-tych XX wieku przez braci Jesús i Pepe Yllera – przedstawicieli piątego pokolenia rodziny winiarzy pochodzącej z Fuente el Sol, gdzie tak naprawdę zaczęła się winiarska historia rodu Yllera; to właśnie tam, nieopodal Valladolid, znajdowały się ich pierwsze piwnice winiarskie "Los Curros". Jednak działalność w dziedzinie enologii na większą skalę zapoczątkowana została przez pionierskie poczynania członków rodziny Yllera w Rueda, gdzie rozpoczęli produkcję pierwszych białych, „nowoczesnych” win z odmiany verdejo, i wylansowania na rynku legendarnego dzisiaj wina Cantosán. Yllera należeli do ścisłego grona założycieli Consejo Regulador de la Denominación de Origen Rueda w 1980 roku, która była pierwszą apelacją powstałą na terenie wspólnoty autonomicznej Kastylia-León.
W 1983 roku bracia Yllera, już po przeprowadzce z Fuente el Sol do Rueda, wraz z enologiem i wspólnikiem Ramónem Martínezem, wypuścili na rynek Tinto Yllera – wino powstałe z winogron uprawianych w dorzeczu Duero, przez rok dojrzewane w beczkach i zdecydowanie wyróżniające się na tle okolicznej produkcji, które odniosło ogromny sukces; zarówno od strony enologicznej jak i handlowej.
Obecnie szóste pokolenie rodziny Yllera, przy pomocy licznej i dobrze zorganizowanej ekipy, zarządza firmą, która w ostatnich latach osiągnęła niekwestionowaną pozycję na rynkach hiszpańskim i międzynarodowym dzięki znakomitej jakości wszystkich swoich win – tak białych jak i czerwonych, a także różowych i musujących. Obecny enolog Yllera Montxo Martínez kontynuuje pracę swego ojca rozwijając nowe techniki, a także eksperymentując z różnymi odmianami winorośli takimi jak moscatel, shiraz, touriga nacional czy chardonnay.Czytaj więcej o winiarni Yllera – Bodegas y Viñedos
W 1983 roku bracia Yllera, już po przeprowadzce z Fuente el Sol do Rueda, wraz z enologiem i wspólnikiem Ramónem Martínezem, wypuścili na rynek Tinto Yllera – wino powstałe z winogron uprawianych w dorzeczu Duero, przez rok dojrzewane w beczkach i zdecydowanie wyróżniające się na tle okolicznej produkcji, które odniosło ogromny sukces; zarówno od strony enologicznej jak i handlowej.
Obecnie szóste pokolenie rodziny Yllera, przy pomocy licznej i dobrze zorganizowanej ekipy, zarządza firmą, która w ostatnich latach osiągnęła niekwestionowaną pozycję na rynkach hiszpańskim i międzynarodowym dzięki znakomitej jakości wszystkich swoich win – tak białych jak i czerwonych, a także różowych i musujących. Obecny enolog Yllera Montxo Martínez kontynuuje pracę swego ojca rozwijając nowe techniki, a także eksperymentując z różnymi odmianami winorośli takimi jak moscatel, shiraz, touriga nacional czy chardonnay.